Αρχική InfoTeens Υγεία Ο χαμένος ύπνος της εβδομάδας δεν αναπληρώνεται το Σαββατοκύριακο

Ο χαμένος ύπνος της εβδομάδας δεν αναπληρώνεται το Σαββατοκύριακο

sleeping_teenΕάν συνηθίζεις να ξενυχτάς τις καθημερινές, αρνούμενος πεισματικά να κοιμηθείς νωρίς και θεωρείς ότι μπορείς να αναπληρώσεις  τον "χαμένο"  ύπνο σου τα σαββατοκύριακα μάλλον θα πρέπεις να αναθεωρήσεις.  Νέα αμερικανική μελέτη έδειξε ότι όσοι κοιμούνται πολλές ώρες το Σάββατο και την Κυριακή μπορεί να αισθάνονται πιο ξεκούραστοι, όμως στην πραγματικότητα ο οργανισμός τους δεν καταφέρνει να αναπληρώσει τις ώρες που έχασε από τον ύπνο τις προηγούμενες μέρες.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Πενσιλβάνια με τη συμμετοχή εθελοντών, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της μελέτης έπρεπε να ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου, το οποίο προέβλεπε έξι ώρες τις καθημερινές και δέκα το σαββατοκύριακο.

Στο τέλος της οι επιστήμονες έκαναν μετρήσεις για διάφορα στοιχεία, όπως την κατάσταση της υγείας των συμμετεχόντων, τα επίπεδα της κούρασης που παρουσίαζαν, την ικανότητα συγκέντρωσης κτλ.

Όπως διαπίστωσαν, μετά από πέντε μέρες περιορισμένου ύπνου ο οργανισμός γίνεται πιο νωχελικός και οι αντιδράσεις του είναι πολύ πιο αργές. Μετά από δύο μέρες καλύτερου ύπνου η κατάσταση βελτιώνεται, αφού μειώνονται τα επίπεδα του στρες και της φλεγμονής στον οργανισμό, ωστόσο οι επιδόσεις σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση και την προσοχή δεν επανέρχονται στα φυσιολογικά τους επίπεδα. «Δύο νύχτες πολύωρου ύπνου ίσως δεν είναι αρκετές για να ξεπεράσει ο οργανισμός τα προβλήματα της μειωμένης εγρήγορσης που προκαλείται από την έλλειψη ύπνου», γράφουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Φυσιολογίας – Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού.

.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.