Αρχική InfoSchool Εκπαιδευτικά Νέα Ο «χάρτης» των κενών στα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας πριν το πρώτο κουδούνι

Ο «χάρτης» των κενών στα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας πριν το πρώτο κουδούνι

sxoleio_18Σε συγκεκριμένες ειδικότητες εκπαιδευτικών -σε Γυμνάσια και Λύκεια, καθώς και στα ολοήμερα σχολεία- εντοπίζονται τα περισσότερα κενά εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Κεντρική Μακεδονία, λίγο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Χθες ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες και την Πέμπτη θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα, για το πού υπάρχουν κενά, με τις αρμόδιες διευθύνσεις να ευελπιστούν στην ομαλοποίηση της κατάστασης περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

"Ελλείψεις σε βιολόγους, ολοήμερα και σχολεία ειδικής αγωγής"

"Τα κενά είναι λίγα και εντοπίζονται κυρίως στα σχολεία ειδικής αγωγής και στα μουσικά σχολεία. Ακόμη και στις βασικές ειδικότητες, όπως των φιλολόγων, μαθηματικών, με τις τελευταίες αποσπάσεις οι ελλείψεις εκτιμούμε, ότι θα καλυφθούν εγκαίρως" δήλωσε ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης.

Όπως διευκρίνισε, τα μεγαλύτερα κενά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες, Χαλκιδική) υπάρχουν στην ειδικότητα των βιολόγων, φαινόμενο που παρατηρείται και πανελλαδικά, καθώς και στην λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, μέχρι να τοποθετηθούν οι ειδικότητες εκπαιδευτικών ξένων γλωσσών κ.λπ.

"Περισσότερες αποσπάσεις στα αστικά κέντρα και ευελιξία σε δεύτερες αναθέσεις"

Ο κ. Ανανιάδης, επιβεβαίωσε, ότι κατά τη φετινή χρονιά εγκρίθηκαν περισσότερες αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα αστικά κέντρα, επομένως τα κενά π.χ. στη Θεσσαλονίκη θα είναι λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, όμως εύλογα θα είναι πιο πολλές οι ελλείψεις περιφερειακά, που θα κληθούν να καλύψουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

Εξάλλου, με ευελιξία αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις σε ειδικότητες, όπως για παράδειγμα των καθηγητών μαθηματικών, η διδασκαλία των οποίων ανατίθεται και σε καθηγητές Πληροφορικής, που έχουν δεύτερο πτυχίο. Σημειώνεται, ότι από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε, πως η πρόσληψη των εκπαιδευτικών για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων θα αρχίσει αμέσως μόλις οριστικοποιηθούν οι πίνακες υποψηφίων αναπληρωτών και ωρομισθίων του σχολικού έτους 2015 και 2016.

Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πριν τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών και με συν- πλην, ήτοι ελλείψεις και πλεονάσματα, υπήρχαν 40 κενά στους φιλολόγους, 91 στους μαθηματικούς, 6 στους φυσικούς, 26 στους χημικούς και 84 στους βιολόγους. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, εκτός από το πρόβλημα της στελέχωσης των ολοημέρων, που αναμένεται να διευθετηθεί μέχρι το τέλος του μήνα, δεν παρατηρούνται ελλείψεις σε δασκάλους και νηπιαγωγούς.

"Στα θρανία τα βιβλία"

"Το ΠΥΣΠΕ ήδη τοποθετεί τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς και από Τετάρτη τις ειδικότητες. Σίγουρα θα υπάρξει μία καθυστέρηση στη λειτουργία των ολοήμερων δημοτικών σχολείων, μεγαλύτερη συγκριτικά με πέρσι, όχι όμως μεγαλύτερη από ό,τι πρόπερσι" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αν. Αιρετός στο Ανώτερο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΠΥΣΠΕ) Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, Ανδρέας Μαυρίδης.

Τα περισσότερα κενά, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπως διευκρίνισε, αφορούν στις ειδικότητες των Αγγλικών, της Πληροφορικής, των Καλλιτεχνικών, των Γαλλικών, της Μουσικής και της Φυσικής Αγωγής. Σε ό,τι αφορά τα βιβλία των μαθητών, ο κ. Μαυρίδης σημείωσε ότι "βρίσκονται στα σχολεία ήδη από τον Ιούνιο".

"Πρόβλημα με τις καθαρίστριες"

"Τα σχολεία θα ανοίξουν καθαρά" διαβεβαίωσε χθες. από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, η αντιδήμαρχος Παιδείας, Έλλη Χρυσίδου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το ζήτημα της καθαριότητας στα σχολεία, που προέκυψε λόγω της αδυναμίας πρόσληψης σχολικών καθαριστριών σε προεκλογική περίοδο.

"Έχουμε καταρτίσει σχέδιο, ώστε με τις 85 καθαρίστριες που διαθέτουμε να καθαρίσουμε, όπου είναι δυνατόν και σε όσα σχολεία υπάρχει πρόβλημα να μπει η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου" σημείωσε.

"Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι έτοιμος να προσλάβει καθαρίστριες ακόμη και την επόμενη μέρα που κάποιος από το κράτος θα το πει" σημείωσε, από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Πέτρος Λεκάκης.

"Εν αναμονή της ΠΝΠ για τη σχολική μεταφορά"

Την κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τη συνολική διευθέτηση (πανελλαδικά) του προβλήματος της σχολικής μεταφοράς αναμένει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για να προχωρήσει στις διαδικασίες για την κάλυψη των αδιάθετων δρομολογίων, στις γραμμές όπου δεν αναδείχθηκαν ανάδοχοι μέσα από τους ηλεκτρονικούς διεθνείς διαγωνισμούς.

"Όσο νωρίτερα βγει η ΠΝΠ, τόσο πιο έτοιμοι θα είμαστε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, γιατί υπάρχουν τυπικές διαδικασίες που απαιτούν κάποιο χρόνο για να ολοκληρωθούν" δήλωσε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Φάνης Παπάς.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter