Αρχική Συνεντεύξεις Ο Χρήστος Δημόπουλος από το «Ουράνιο Τόξο» στην παρέα του Infokids.gr!

Ο Χρήστος Δημόπουλος από το «Ουράνιο Τόξο» στην παρέα του Infokids.gr!

dimopoulos

Ο παρουσιαστής που όλα τα μικρά παιδιά λατρεύουν να παρακολουθούν, νιώθοντας ότι είναι μια παρέα, μας μιλάει γι' αυτό το πολυαγαπημένο «Ουράνιο Τόξο», που μετράει περισσότερες από 1.800 εκπομπές! Κι ακόμη μας παρουσιάζει το εκπληκτικό νέο βιβλίο του «Κατασκευές από το Ουράνιο Τόξο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Μια υπέροχη ιδέα – κίνητρο για να περνάμε ευχάριστες και δημιουργικές ώρες με τα παιδιά μας!

- «Η εκπομπή σας «Ουράνιο Τόξο» μπορεί να χαρακτηριστεί και εκτός εποχής! Δηλαδή, απευθύνεται σε παιδιά και πραγματικά έχει μεγάλη απήχηση, παρόλο που δεν προβάλει τα βίαια παιχνίδια (πόκεμον, άβαταρ κ.λπ). Πού οφείλεται η επιτυχία της;»

Μα, ακριβώς σε αυτό! Στο ότι είναι εκτός εποχής, όπως, λέτε. Βλέπετε, τα παιδιά σήμερα έχουν άλλους ρυθμούς. Έχουν υπερβολικό φόρτο στο σχολείο, πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες και, στον ελεύθερό τους χρόνο, κάθονται συνήθως μπροστά από μια οθόνη. Της τηλεόρασης, του υπολογιστή, της κονσόλας ή του κινητού τους... Και, όπως είναι φυσικό, βομβαρδίζονται από πληροφορίες, εντυπωσιακές εικόνες, καταιγιστική δράση και, πολλές φορές από βία. Το Ουράνιο Τόξο βάζει ένα φρένο σε όλα αυτά. Επαναφέρει, αν θέλετε, τα παιδιά σε μια πιο ήρεμη κατάσταση, που όλοι μας την έχουμε ανάγκη. Μα πάνω απ’ όλα, μιλάει στα παιδιά με ειλικρίνεια, με τιμιότητα. Τους φέρεται ισότιμα και, μαζί τους, κάνει ένα μικρό διάλειμμα και επιστρέφει στα ουσιαστικά: κατασκευές με χαρτί, κόλλα και ψαλίδι, ήρεμη κουβεντούλα για καθημερινά πράγματα, βιβλία για διάβασμα, παραμύθια... Αυτή είναι η «αντιτηλεοπτική» συνταγή της εκπομπής.

- Πόσο όμορφο αλλά και πόσο δύσκολο είναι να φιλοξενείτε παιδάκια, να κάνετε μαζί τους εκπομπή; Υπάρχουν στιγμές που τα παιδιά ντρέπονται να μιλήσουν και δυσκολεύεστε κι εσείς;

Στις χίλιες οκτακόσιες περίπου εκπομπές που έχουμε γυρίσει ως σήμερα, έχουν φιλοξενηθεί πάνω από δυόμισι χιλιάδες παιδιά. Δεν κάνουμε επιλογή, παρά προσπαθούμε μονάχα να τηρούμε μια σειρά προτεραιότητας, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, η λίστα αναμονής είναι πολύ μεγάλη. Τα παιδιά τα συναντώ την ώρα του γυρίσματος για πρώτη φορά και μέσα σε λίγα λεπτά πρέπει να καταλάβω αν είναι ομιλητικά, ντροπαλά, χαρισματικά, αγχωμένα και να συμπεριφερθώ ανάλογα, προσπαθώντας σε κάθε περίπτωση να βγάλω από μέσα τους ό,τι πιο χαριτωμένο και «τηλεοπτικό» κρύβουν. Δεν είναι καθόλου εύκολο και πολλές φορες το αποτέλεσμα με προδίδει. Αλλά με τίποτε στον κόσμο δεν θα άλλαζα αυτές τις συναντήσεις μου με τα παιδιά. Πάντα είναι τόσο αυθόρμητα, τόσο απρόβλεπτα και τόσο αυστηρά, που πάντα έχω κάτι να πάρω, κάτι να κερδίσω από την κουβέντα μας. Όταν ρωτάς ένα παιδί τι θα γίνει όταν μεγαλώσει κι εκείνο σου απαντά «άλογο», τι μπορείς να πεις; Απλώς –αν είσαι ψύχραιμος- λες «άλογο, ναι, αλλά τι χρώμα;»

et1-ouranio-toxo-1-

- Η εκπομπή μετράει ήδη 15 χρόνια! Τι κριτήρια έχετε κάθε χρονιά που την προετοιμάζετε, ώστε να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού;

Το τι περιέχει η εκπομπή, το καθορίζουν λίγο-πολύ τα ίδια τα παιδιά. Μην ξεχνάτε ότι κάθε χρόνο παίρνω χιλιάδες γράμματα και εκατοντάδες e-mails. Μέσα από αυτά, τα παιδιά μου ζητούν κατασκευές, παραμύθια, να διαβάζω τα γράμματά τους, να καλώ παιδιά στο στούντιο, να τους παρουσιάζω βιβλία... Αυτό κάνω. Αφουγκράζομαι τις ανησυχίες τους και προσπαθώ να ικανοποιώ τις ...τηλεοπτικές τους απαιτήσεις. Εγώ, βέβαια, κάθε χρόνο έχω και άλλα σχέδια, άλλα όνειρα, και ζητώ από την ΕΡΤ όλο και κάτι παραπάνω για να τα υλοποιήσω, αλλά, δυστυχώς, δεν βρίσκω ανταπόκριση. Ξέρετε, η τηλεόραση δεν είναι φτηνή δουλειά. Κι εμείς, στο Ουράνιο Τόξο, κάνουμε μια εκπομπή που στοιχίζει ελάχιστα. Δεν τολμώ να πω πόσα, γιατί θα γελάσετε!

-Μιλήστε μας λίγο για το βιβλίο σας ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ. Σε τι ηλικίας παιδιά απευθύνεται;

Το βιβλίο ξεκίνησε από την απαίτηση των παιδιών για περισσότερες κατασκευές. Σκέφτηκα ότι, μετά από τόσα χρόνια, δεν θα ήταν κακή ιδέα να συγκεντρώσω σ’ ένα βιβλίο σαράντα από τις αγαπημένες μου κατασκευές. Έκανα ο ίδιος την εικονογράφηση και με πολύ απλά σκίτσα και κατανοητές οδηγίες καθοδηγώ τα παιδιά να φτιάξουν κάρτες, κάστρα, ελικόπτερα, σαΐτες, μπλοκάκια κι ένα σωρό άλλα πράγματα... Το βιβλίο αποτείνεται κυρίως σε παιδιά του δημοτικού, χωρίς αυτό να αποκλείει παιδιά προσχολικής ηλικίας, ούτε όμως και δασκάλες, νηπιαγωγούς ή γονείς. Είναι ένα βιβλίο που θα γίινει αφορμή να κάτσουν μαζί το παιδί και η μητέρα, ο μεγάλος αδελφός, η θεία ή η δασκάλα για να φτιάξουν μια κατασκευή. Να νιώσουν όλοι τη χαρά της δημιουργίας και να περάσουν την ώρα τους πιο αποδοτικά, απ’ ό,τι αν κάθονταν βουβοί μπροστά στην τηλεόραση!

- Πείτε μας κάποιες από τις κατασκευές που παρουσιάζονται στο βιβλίο σας.

Ένα έξυπνο μπλοκάκι, κούκλες που χορεύουν, το βατραχάκι που πηδάει, κολιέ από καλαμάκια, θαλασσινή κάρτα, αυτοσχέδιος διαβήτης, σφραγίδες, αγάλματα από αλουμινόχαρτο, το αόρατο φάντασμα, για να αναφέρω μερικές μόνο κατασκευές... Όλες, ανεξαιρέτως είναι κατασκευές που έκανα στην εκπομπή και άρεσαν στα παιδιά. Τώρα, χωρίς την πίεση του τηλεοπτικού χρόνου, έχουν τις οδηγίες και τα επεξηγηματικά σκίτσα για να τις φτιάξουν τέλεια!

- Ποια από τις κατασκευές αυτές είναι η πιο αγαπημένη σας;

Χωρίς ενδοιασμό θα πω το «χιονισμένο σπιτάκι», μια χριστουγεννιάτικη κατασκευή που έκανα κάθε χρόνο με τη βοήθεια του πατέρα μου, εκεί πίσω στα παιδικά μου χρόνια. Ήταν η κατασκευή που μ’ έμαθε πως, ό,τι έκανα μόνος μου, με γέμιζε με περηφάνεια και χαρά και δεν συγκρινόταν με τίποτε και με κανένα παιχνίδι στον κόσμο!

- Θα θέλατε να δώσετε ένα μήνυμα στους σύγχρονους γονείς ως προς το πώς να απασχολούν δημιουργικά τα παιδιά τους;

Θα ’θελα απλώς να τους πω πως είναι πολύ σημαντικό να αφιερώνουν χρόνο στα παιδιά τους. Όσο περισσότερο χρόνο μπορούν. Το τελευταίο μου βιβλίο αποτελεί μια αφορμή, μια δικαιολογία για να καθίσουν μαζί γονείς και παιδιά και να φτιάξουν κατασκευές. Αλλά ακόμη κι αν επιλέξουν να δουν τηλεόραση, τουλάχιστον ας το κάνουν μαζί, πιασμένοι χέρι-χέρι...


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.