Αρχική Διάφορα Ο Υπ. Πολιτισμού κ. Μπαλτάς στο Infokids.gr: «Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΕΛΣ εξοικειώνουν τα παιδιά με τον πολιτισμό και τον εαυτό τους»

Ο Υπ. Πολιτισμού κ. Μπαλτάς στο Infokids.gr: «Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΕΛΣ εξοικειώνουν τα παιδιά με τον πολιτισμό και τον εαυτό τους»

Το μεσημέρι της Τρίτης 27/9 πραγματοποιήθηκε στο Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια, η συνέντευξη τύπου για την ανακοίνωση του προγράμματος της μεταβατικής καλλιτεχνικής περιόδου 2016-17, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Τη συνέντευξη προλόγισε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος εξήρε τη σημαντική προσπάθεια της ΕΛΣ, η οποία έχει κατορθώσει να κάνει την όπερα οικεία όχι μόνο στους ειδικούς, αλλά και στους νέους, εντός και εκτός Αθηνών. Μάλιστα, ο κ. Μπαλτάς μιλώντας αποκλειστικά στο Infokids.gr σημείωσε τη σπουδαιότητα των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Προγραμμάτων της ΕΛΣ για τη φετινή σεζόν:

«Νομίζω ότι όπως είπε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ, κ. Μύρωνας Μιχαηλίδης σήμερα, σημειώνοντας τα παιδικά προγράμματα και ευρύτερα τις κοινωνικές δραστηριότητες της ΕΛΣ, είναι όντως ιερά. Δείχνουν κάτι πάρα πολύ σημαντικό γιατί εξοικειώνουν τα παιδιά, όχι μόνο με τον πολιτισμό και την όπερα, αλλά τα κάνουν να σκέφτονται τους εαυτούς τους διαφορετικά. Είμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας για το πώς αυτά τα προγράμματα μπορούν να θεσμοθετηθούν, να εδραιωθούν και να έχουν μεγαλύτερη απήχηση».

Οι δραστηριότητες της ομάδας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων/Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων αφορούν το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παρουσίαση προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των παιδιών, ατόμων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά και του κοινωνικού συνόλου ευρύτερα, σε σχέση με την πολιτιστική προσφορά της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αλλά και γενικότερα του λυρικού θεάτρου και του μπαλέτου.

Με αφετηρία την όπερα, το μπαλέτο και το μουσικό θέατρο, οι εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις της ΕΛΣ τοποθετούν τη μουσική και το χορό στον πυρήνα ενός διευρυμένου πλέγματος τεχνών και κατευθύνσεων, το οποίο περιλαμβάνει το θέατρο, τη λογοτεχνία, τα εικαστικά, τη φωτογραφία, τη μουσικοθεραπεία, την αφήγηση, το βίντεο, τις εγκαταστάσεις, το περιβάλλον, τις επιστήμες και την τεχνολογία.

img_20160927_133319

Ο σχεδιασμός των καλλιτεχνικών/παιδαγωγικών δράσεων της ΕΛΣ στηρίζεται στην καλλιέργεια και ανάπτυξη μιας συμβιωτικής σχέσης μεταξύ καλλιτεχνών/παιδαγωγών και συμμετεχόντων, ανεξαρτήτως ηλικίας, καταγωγής, γνώσεων και δεξιοτήτων. Η μάθηση προσεγγίζεται ως μια συνολική διαδικασία, κοινωνικά και πολιτισμικά, διαρκώς αναδιαμορφωνόμενη και επανακαθοριζόμενη από το κοινωνικό και συναισθηματικό περιβάλλον όπου λαμβάνει χώρα. Οι έννοιες της ελευθερίας έκφρασης, της προσβασιμότητας, του αλληλοσεβασμού, της αλληλεπίδρασης, της συναίσθησης, του πειραματισμού, της αποδοχής της διαφορετικότητας, της συλλογικότητας, της συνδιαμόρφωσης, της δικτύωσης θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στο σύνολο των παιδαγωγικών και κοινωνικών δράσεών της ΕΛΣ.

Οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ φιλοδοξούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας για ισχυρότερη παρουσία και συμβολή των τεχνών στην καθημερινότητα των κατοίκων της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Η ΕΛΣ αναπτύσσει περαιτέρω τη στρατηγική της εξωστρέφειας στο πεδίο της εκπαίδευσης και των κοινωνικών προγραμμάτων, αγκαλιάζοντας, με τα προγράμματα που θα αναπτύξει, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μαθητές, και ανθρώπους σε ιδρύματα, φυλακές, νοσοκομεία.

Την Καλλιτεχνική Περίοδο 2016-17, οι εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις ξεκινούν με ένα ευρύ πλέγμα προγραμμάτων εκτός των τειχών της ΕΛΣ, ενώ την περίοδο 2017-18 θα παρουσιαστεί ένα διευρυμένο πρόγραμμα, σε όλους τους χώρους της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς επίσης και στους όμορους δήμους και σε όλη την Ελλάδα.
Ο σχεδιασμός, ο συντονισμός και η υποστήριξη του συνόλου των εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων πραγματοποιείται από τις μουσικούς - παιδαγωγούς Εύη Νάκου, Εύα Καρτερού και Ντίνα Στράνη, ενώ η χρηματοδότηση των δράσεων αποτελεί δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.