Ωδείο Αθηνών: Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα και σημαντικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για τη σεζόν 2014-15

odeio

Με σημαντική ανανέωση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και έναν αξιόλογο καλλιτεχνικό προγραμματισμό ξεκινά η σεζόν 2014-15 για το Ωδείον Αθηνών.

Ο νέος σεμιναριακός κύκλος παλαιάς μουσικής, υπό τη διεύθυνση των Άρη Χριστοφέλη και Δημήτρη Κούντουρα, στοχεύει στη μελέτη του φωνητικού ρεπερτορίου και του ρεπερτορίου οργανικής μουσικής από το Μεσαίωνα και την Αναγέννηση μέχρι και τον Μότσαρτ. Το σεμινάριο απευθύνεται σε προχωρημένους σπουδαστές τραγουδιού και διπλωματούχους τραγουδιστές που ενδιαφέρονται να μελετήσουν την παλαιά μουσική.

Μουσική για άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες 
Στο Ωδείον Αθηνών λειτουργεί και φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, το ειδικό τμήμα εκμάθησης μουσικής για παιδιά κι ενήλικες με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δίνει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία βιωματικής προσέγγισης της μουσικής με σκοπό την ανάπτυξη της μουσικής αντίληψης, την καλλιτεχνική και συναισθηματική έκφραση, τη βελτίωση της επικοινωνίας, της ομαδικότητας, της αυτοσυγκέντρωσης, της μνήμης και απώτερες επιδιώξεις την ανάπτυξη της προσωπικότητας, την αποδοχή από το κοινωνικό σύνολο και την ισότιμη κοινωνική εξέλιξη. Υπεύθυνοι δάσκαλοι του προγράμματος είναι η Βάσια Ηλιάδη και ο Μιχάλης Τόμπλερ.

Σεμινάρια για ενήλικες
Ο κύκλος σεμιναρίων «Η Φωνή στον 20ό και 21ο αιώνα» με τη μεσόφωνο Αγγελική Καθαρίου συνεχίζεται, με κύριους άξονες τις μεταμορφώσεις της Φωνής στη λόγια μουσική δημιουργία του 20ού και 21ου αιώνα και τη θεωρητική και πρακτική προσέγγιση της θέσης του performer στο σύγχρονο Μουσικό Θέατρο. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε έμπειρους σπουδαστές και επαγγελματίες τραγουδιστές.

Μικροί Μουσικοί εν δράσει

Στο δεύτερο χρόνο υλοποίησής του, το πρόγραμμα «Μικροί Μουσικοί» δίνει την ευκαιρία σε παιδιά των οποίων οι οικογένειες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το κόστος των διδάκτρων λόγω της οικονομικής κρίσης τη δυνατότητα να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν σπουδές στη μουσική. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών και φέτος περιλαμβάνει συνολικά 60 σπουδαστές όλων των επιπέδων.

Η Μαθητική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών θα λειτουργήσει φέτος ξανά, υπό την καλλιτεχνική ευθύνη και διεύθυνση του Ανδρέα Τσελίκα. Ταυτόχρονα, η Μαθητική Χορωδία πραγματοποιεί ένα νέο ξεκίνημα, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση της Μάτας Κατσούλη.

Διδασκαλία μπουζουκιού από τον Θανάση Πολυκανδριώτη
Το νέο τμήμα διδασκαλίας μπουζουκιού με επικεφαλής τον σολίστ Θανάση Πολυκανδριώτη πλουτίζει σημαντικά τη Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα λαϊκών οργάνων (μπουζούκι τρίχορδο, τετράχορδο, τζουράς, μπαγλαμάς και λαϊκή κιθάρα), μαθήματα μουσικής δεξιότητας, καθώς και μαθήματα λαϊκής αρμονίας – θεωρίας. Στη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους προβλέπονται, επίσης, κύκλοι σεμιναρίων με θέματα σχετικά με την κατασκευή και συντήρηση οργάνων, τη μουσική τεχνολογία αλλά και την εθνομουσικολογία.
Το Ωδείο Αθηνών, το παλαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα για τις παραστατικές τέχνες στη χώρα, έχει εντάξει τον χορό στο πρόγραμμά του λειτουργώντας ως η μοναδική πλήρης σχολή παραστατικών τεχνών στην Ελλάδα. Η σχολή χορού λειτουργεί φέτος για τέταρτη χρονιά, στη μεγαλύτερη αίθουσα μπαλέτου στο κέντρο της Αθήνας, για μαθητές από 4 έως 18 χρονών. Υπεύθυνη σπουδών είναι η Λίλα Ζαφειροπούλου.

Συνεργασίες
Στο καλλιτεχνικό σκέλος, συνεχίζεται η συνεργασία του Ωδείου Αθηνών με δύο σπουδαία φιλοξενούμενα μουσικά σύνολα: το σύνολο Κύκλος και την ορχήστρα Academica Αθηνών, καθώς και η σειρά συναυλιών φωνητικής μουσικής με τίτλο «Με Φωνές εξαίσιες…» που το Ωδείο Αθηνών συνδιοργανώνει με την Ένωση Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδος. Συνεχίζεται επίσης ο κύκλος «Συναυλίες στο Ωδείο Αθηνών» που περιλαμβάνει ρεσιτάλ, συναυλίες Μουσικής Δωματίου, συναυλίες με μικρότερα ή μεγαλύτερα σύνολα, αφιερώματα σε συνθέτες και συναυλίες μαθητών κ.λπ.

 
Στον τομέα της σύγχρονης μουσικής, φέτος εγκαινιάζεται η συνεργασία του Ωδείου Αθηνών με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών με αντικείμενο τη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδηλώσεων αφιερωμένων στη σύγχρονη μουσική, όσο και την προετοιμασία ενός νέου διαγωνισμού σύνθεσης στη μνήμη του συνθέτη Γιώργου Σισιλιάνου. Επίσης, σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Ωδείο Αθηνών θα συμβάλει στην πρώτη παρουσίαση της νέας όπερας «Ιούλιος Καίσαρας» του συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη.

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΩΔΕΙΟΥ ΜΑΚΕΤΑ

Προσπάθειες αποπεράτωσης του εμβληματικού κτίριου του Δεσποτόπουλου μέσω αντιξοοτήτων

Ο χώρος όπου στεγάζεται το Ωδείο Αθηνών είναι, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακός και σίγουρα ικανός να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο Κέντρο παιδείας και πολιτισμού. Σύμφωνα με όσα μας είπε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Ωδείου, κ. Νίκος Τσούχλος, οι υπάρχουσες υποδομές, από τη στιγμή που θα αποπερατωθούν και θα παραδοθούν για χρήση από το Ωδείο, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την επιβίωσή του, σε εποχές εξαιρετικά δύσκολες.
Αυτήν τη στιγμή πάντως, παράλληλα με την εκπαιδευτική και καλλιτεχνική δραστηριότητα του Ωδείου γίνονται σημαντικά βήματα για την αποπεράτωση και τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών του. Στόχος της Διοίκησης είναι η ολοκλήρωση του μνημειώδους κτιρίου του Ιωάννη Δεσποτόπουλου που παραμένει ημιτελές από το 1976 και η αναβάθμισή του σε ένα ολοκληρωμένο κέντρο παιδείας και πολιτισμού.

Πρωταρχικός στόχος να παραδοθεί το συντομότερο δυνατό, το μεγάλο αμφιθέατρο στο υπόγειο, που παραμένει όπως ακριβώς το άφησαν οι εργάτες το 1976. Πρόκειται για ένα αμφιθέατρο, στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ρηγίλλης, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως χώρος μουσικών, παραστάσεων, θεαμάτων χορού, θεάτρου, προβολών κ.λπ.

Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει χώρους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων, χώρους διαθέσιμους για την ανάπτυξη της πολιτισμικής επιχειρηματικότητας καθώς και εστιατόριο. Δεδομένης της αδυναμίας του Ελληνικού Δημοσίου να εκπληρώσει την (εντούτοις νομοθετημένη από το 1980) υποχρέωσή του σχετικά με την αποπεράτωση του κτηρίου Δεσποτόπουλου, σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη μια συστηματική προσπάθεια αποπεράτωσης και εκσυγχρονισμού του κτηρίου αυτού με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Με τη γενναιόδωρη στήριξη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και ιδιωτικών ιδρυμάτων από την Ελλάδα (Ιδρύματα Μποδοσάκη και Λεβέντη) και το εξωτερικό (Ιδρύματα Schwarz /Γερμανία και Charidu/Ελβετία) κατορθώθηκε να ξεκινήσουν οι απαραίτητες κατασκευαστικές μελέτες προκειμένου ένα έργο Αποπεράτωσης και Εκσυγχρονισμού των Πολιτιστικών Υποδομών του Ωδείου Αθηνών να ενταχθεί τελικώς, τον Ιανουάριο 2014, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» του Δήμου Αθηναίων.