Αρχική Σχολή Γονέων Οδηγός επιβίωσης για γονείς: Επίσκεψη φίλων με παιδιά στο σπίτι

Οδηγός επιβίωσης για γονείς: Επίσκεψη φίλων με παιδιά στο σπίτι

Περιμένατε με ανυπομονησία να έρθουν οι γιορτές και να καλέσετε τους φίλους σας με τα παιδιά τους στο σπίτι. Η αλήθεια είναι όμως ότι το μετανιώσατε, καθώς τα παιδιά των φίλων σας έτρεχαν στο σπίτι και χοροπηδούσαν στους καναπέδες παρασύροντας το δικό σας.

Με έκπληξη διαπιστώσατε ότι οι φίλοι σας δεν αντέδρασαν ούτε στιγμή και δεν είπαν λέξη στα παιδιά τους, με αποτέλεσμα από τα νεύρα σας να αρχίσετε να φωνάζετε στο δικό σας, το οποίο αντικειμενικά δεν έφταιγε σε τίποτα! Αναρωτιέστε πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζετε αυτές τις καταστάσεις;

Η Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Συγγραφέας συμβουλεύει:

  • Είναι πιο απλό να πείτε στο μικρό επισκέπτη κάποιους από τους βασικούς κανόνες του σπιτιού σας από την πρώτη στιγμή. Αυτό μπορείτε να το κάνετε με φιλικό και γλυκό τρόπο, π.χ. "Σε παρακαλώ να φας τα μπισκοτάκια σου στην κουζίνα" ή "Δεν θα παίξετε μπάλα μέσα στο σπίτι".
  • Εξηγήστε με διακριτικότητα στους φίλους σας ότι επιτρέπετε στα παιδιά να τρώνε μόνο στην κουζίνα ή να παίζουν μπάλα μόνο στην αυλή.
  • Συζητήστε μαζί τους πώς αντιμετωπίζουν οι ίδιοι παρόμοια συμπεριφορά των παιδιών στο σπίτι τους.
  • Η ειλικρίνεια, η καλή πρόθεση και η ηρεμία θα βοηθήσουν σημαντικά τα παιδιά να κατανοήσουν μερικά πράγματα.
  • Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι καλύτερα να τα επιβλέπετε τακτικά. Κάποιες φορές ίσως χρειαστεί να τα παροτρύνετε σε μια δραστηριότητα, προκειμένου να αποφύγετε τις εντάσεις.
  • Όταν το παιδί επιμένει στην αρνητική συμπεριφορά του παρά τις παραινέσεις σας, ίσως έχει κουραστεί ή εκνευριστεί.
  • Για να αποφύγετε τις παρεξηγήσεις με τους φίλους σας, πείτε τους πόση αξία δίνετε στη φιλία σας και πόσο δεν θέλετε να παρέμβουν σε αυτή τυχόν δυσκολίες με τα παιδιά.

Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.