Αρχική InfoBaby 0-36 μηνών Οδηγός επιβίωσης: Πώς να φροντίσετε το μωρό σας τις πρώτες ημέρες

Οδηγός επιβίωσης: Πώς να φροντίσετε το μωρό σας τις πρώτες ημέρες

Mom-kissing-newborn-in-hospitalΟι πρώτες μέρες, μετά τη γέννηση ενός μωρού, είναι οι πιο όμορφες αλλά παράλληλα και οι πιο αγχωτικές. Οι μητέρες έχουν αγωνία για το αν θα ανταποκριθούν υπεύθυνα και ικανά στο ρόλο τους και αν θα δώσουν το καλύτερο δυνατό για το μωρό τους.

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής επισημαίνει μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει μια μητέρα για τη φροντίδα του μωρού τις πρώτες ημέρες στο σπίτι.

• Κρατήστε το μωρό στην αγκαλιά σας, να ακουμπάει πάνω στο δέρμα σας, ώστε να του μεταφέρετε το αίσθημα της ασφάλειας. Προσέξτε να στηρίζετε πάντα το κεφαλάκι του.

• Χαλαρώνετε το μωρό σας με ένα ζεστό μπάνιο καθημερινά (θερμοκρασία 36-37oC). Θα το βοηθήσει να κοιμηθεί πιο εύκολα. Έπειτα, το μασάζ θα το βοηθήσει τόσο να χαλαρώσει και άλλο τόσο στη συμπεριφορά του.

• Αποστειρώνετε καλά κάθε τι που έρχεται σε επαφή με το μωρό σας. Το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, γι αυτό πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Προτού αποστειρώσετε τα πράγματά του, φροντίστε να τα έχετε πλύνει με νερό και σαπούνι και να τα ξεβγάλετε καλά.

• Ο πιο φυσικός και τρυφερός τρόπος για να μεγαλώσει σωστά το μωρό σας είναι ο θηλασμός. Σε περιπτώσεις που μια μητέρα δεν μπορεί να θηλάσει, χρησιμοποιείται τεχνητή διατροφή. Ενημερωθείτε από τον παιδίατρο για τη συχνότητα των γευμάτων.

• Φροντίστε κάθε φορά που γευματίζει το μωρό σας να το κρατάτε στην αγκαλιά σας, έτσι ώστε το κεφάλι του να ακουμπά στον ώμο σας και να του χτυπάτε απαλά την πλάτη για να ρευτεί.

• Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην περιποίηση του ομφάλιου λώρου. Πρέπει η περιοχή να είναι εκτεθειμένη στον αέρα και στεγνή. Μέχρι να πέσει, βάζετε μόνο οινόπνευμα 2-4 φορές την ημέρα κάτω από το μαύρο κολόβωμα. Μετά την πτώση, μην σας ανησυχήσει, αν βλέπετε λίγο αίμα τον πρώτο μήνα.

• Είναι προτιμότερο το μωρό να έχει το δικό του δωμάτιο, από την πρώτη κιόλας μέρα. Αποφεύγετε να το σκεπάζετε βαριά και βάζετε το να κοιμάται ανάσκελα χωρίς μαξιλάρι.

• Διατηρείτε τη θερμοκρασία του δωματίου του στους 18-22oC τον χειμώνα και 25-28oC το καλοκαίρι.

• Αποφεύγετε να αφήνετε γούνινα ή πάνινα παιχνίδια δίπλα του την ώρα που κοιμάται.

• Αλλάζετε συχνά την πάνα του μωρού και προσπαθείτε να τη βγάζετε για κάποια ώρα, ώστε να αερίζεται και να αποφύγει το σύγκαμα.

• Το μωρό σας μπορεί να υποφέρει από κολικούς. Για να το ανακουφίσετε, τοποθετήστε το μπρούμυτα στο γόνατο ή στον ώμο σας και πιέστε ελαφρά την πλάτη του με το χέρι σας.

Εάν παρατηρήσετε κάτι το οποίο σας ανησυχεί ή σας προβληματίζει, όσον αφορά την ανάπτυξη του μωρού, επικοινωνείτε αμέσως με τον παιδίατρο σας.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.