Οδηγός Υγείας για Παιδιά: Χρήση γυαλιών στη σχολική ηλικία

Γράφει ο Σταμάτης Γκατζώνης, MD, FEBO, Χειρουργός Οφθαλμίατρος – Παιδοφθαλμίατρος, Διευθυντής Παιδοφθαλμολογικής Κλινικής Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

Οι διαθλαστικές ανωμαλίες που μπορεί να χρειαστούν διόρθωση είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός. Στους ενήλικες, η θεραπευτική μας φαρέτρα περιλαμβάνει ποικίλες δυνατότητες, όπως τη χορήγηση διορθωτικών γυαλιών ή φακών επαφής, τη χειρουργική διόρθωση με τη βοήθεια του excimer laser ή την τοποθέτηση ενδοφθάλμιου φακού κ.α. Στα παιδιά, η χορήγηση γυαλιών αποτελεί τον κυριότερο τρόπο διόρθωσης ενός διαθλαστικού σφάλματος.

Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, μπορεί να πάσχουν από κάποια διαθλαστική ανωμαλία, το γεγονός όμως αυτό έχει διπλή σημασία. Κι αυτό όχι μόνο γιατί δεν βλέπουν καλά, αλλά γιατί το οπτικό τους σύστημα είναι εύπλαστο. Στην παιδική ηλικία, ο εγκέφαλος «μαθαίνει» να βλέπει και είναι κατά συνέπεια μείζονος σημασίας να έχει αντιμετωπιστεί σωστά κάθε σημαντικό διαθλαστικό σφάλμα.

Mε βάση τα παραπάνω, γίνεται κατανοητό ότι υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές στη χρήση των γυαλιών, μεταξύ παιδιών και ενηλίκων. Τα παιδιά, σε αντίθεση με τους ενήλικες, φορούν γυαλιά όχι μόνο για να βλέπουν καλά αλλά και για να θεραπευτεί μία πιθανή αμβλυωπία (δηλαδή η ύπαρξη τεμπέλικου ματιού), καθώς και για να αντιμετωπιστούν διαταραχές στη θέση των ματιών (δηλαδή ο στραβισμός).

Η είσοδος του παιδιού στην υποχρεωτική εκπαίδευση πρέπει να συνοδεύεται πάντα από έναν τακτικό οφθαλμολογικό έλεγχο που θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Ο έλεγχος αυτός εξασφαλίζει ότι ο μαθητής έχει ικανή οπτική οξύτητα για να παρακολουθεί και να συμμετέχει στην εκπαιδευτική διαδικασία και ότι η μειωμένη του όραση δεν θα είναι αιτία κακής σχολικής προσαρμογής και επίδοσης. Η “σχολική” μυωπία, της οποίας η επίπτωση φθάνει και στο 30% των μαθητών, αναπτύσσεται σε αυτήν ακριβώς την ηλικία.

Ο παιδοφθαλμίατρος είναι εκείνος που θα καθορίσει στη συνταγή των γυαλιών την κατάλληλη διόρθωση και ο οπτικός είναι εκείνος που θα επιμεληθεί την ορθή κατασκευή τους. Ο σκελετός που θα διαλέξετε για το παιδί σας θα πρέπει να είναι άνετος, ασφαλής και όμορφος. Πλατιά, αποστρογγυλεμένα επιρρίνια ή επιρρίνια από σιλικόνη μπορεί να είναι απαραίτητα για την ορθή εφαρμογή των γυαλιών στο παιδικό πρόσωπο. Ειδικοί συρμάτινοι οδηγοί μπορούν να σταθεροποιήσουν με ασφάλεια τα γυαλιά πίσω από τα αυτιά, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο στα νήπια. Ευλύγιστες αρθρώσεις συμβάλλουν στην αντοχή των γυαλιών στη δεδομένη κακομεταχείριση που θα υποστούν από το παιδί. Άθραυστοι φακοί από πλαστικό ή πολυκαρβονικά πολυμερή είναι επίσης απαραίτητοι για να εξασφαλισθεί η ασφάλεια των παιδικών γυαλιών.