Αρχική Ο Κώστας Κρομμύδας και η κόρη του είδαν και σας προτείνουν Οδοιπορικό σε Τρίκαλα-Πύλη-Μετέωρα με τον Κώστα Κρομμύδα

Οδοιπορικό σε Τρίκαλα-Πύλη-Μετέωρα με τον Κώστα Κρομμύδα

φωτογραφία 1
Ούτε που θυμάμαι πόσες φορές έχω επισκεφθεί τα μέρη για τα οποία θα σας γράψω σήμερα. Κυρίως λόγω καταγωγής αλλά και επειδή πρόκειται για έναν από τους πιο όμορφους προορισμούς στην Ελλάδα και όχι μόνο. Το Τρίκαλα, Πύλη, Καλαμπάκα-Μετέωρα είναι ένα τρίγωνο που περικλείει απίστευτες φυσικές ομορφιές αλλά και άλλα αξιοθέατα. Μπορείτε πολύ εύκολα να έχετε ως έδρα έναν από τους παραπάνω προορισμούς και να επισκεφτείτε τους άλλους, κάνοντας μια ωραία εκδρομή με το αυτοκίνητό σας. Παντού υπάρχουν πολλά και καλά καταλύματα.

φωτογραφία 2

Πρώτος σταθμός: Τρίκαλα
Ας ξεκινήσουμε όμως από την πόλη που μεγάλωσα. Τα Τρίκαλα έχουν πολλά πλεονεκτήματα για μια πόλη χωρίς θάλασσα. Το ποτάμι που διασχίζει το κέντρο της πόλης δίνει μια πολύ ιδιαίτερη ευρωπαϊκή νότα. Αν μάλιστα είχε προσεχτεί και το υπόλοιπο κομμάτι της κοίτης στα προάστια, που είναι παραμελημένο, θα μιλάγαμε για ένα από τα πιο ωραία ποτάμια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

φωτογραφία 4

φωτογραφία 3

Το ενετικό κάστρο που δεσπόζει στο λόφο του προφήτη Ηλία είναι επίσης ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα της πόλης. Αυτό, σε συνδυασμό με την πεζοδρόμηση της οδού Ασκληπιού, δημιουργούν έναν πολύ ωραίο περίπατο που καταλήγει στα παλαιά μανάβικα της πόλης όπου υπάρχουν πολλά εστιατόρια και μπαρ. Αν βρεθείτε στην πόλη να πιείτε σίγουρα καφέ στην Ασκληπιού, η οποία ονομάζεται και νυφο- πάζαρο από παλιά, λόγω της βόλτας που κάνουν κατά μήκος, οι ντόπιοι αλλά και επισκέπτες.

φωτογραφία 4

Υπάρχουν πολλά και καλά εστιατόρια αλλά σας προτείνω αυτά που έχω δοκιμάσει τελευταία. Το «κατώγι» στα μανάβικα και το «frame» στην Ασκληπιού. Το πρώτο δίνει βάση στην παραδοσιακή κουζίνα
ενώ το δεύτερο είναι ένα πολύ μοντέρνο στέκι με εξαιρετικά πιάτα. Γενικά όμως τα περισσότερα εστιατόρια έχουν καλή κουζίνα και πολλά από αυτά χρησιμοποιούν ντόπια προϊόντα τα οποία επίσης μπορείτε μπορείτε να προμηθευτείτε από την τοπική αγορά. Αν δε επισκεφτείτε τα Τρίκαλα τα Χριστούγεννα θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τον εξαιρετικό μύλο των ξωτικών, που έχει γίνει τοπ προορισμός για τις γιορτινές μέρες.

φωτογραφία 5

φωτογραφία 1

φωτογραφία 3

Σταθμός δεύτερος: Πύλη, Ελάτη, Περτούλι
Λίγα χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα βρίσκεται η Πύλη. Είναι ένα φυσικό πέρασμα ανάμεσα στα βουνά που οδηγεί στον ορεινό όγκο και από εκεί πήρε και το όνομά της. Άλλες ονομασίες μάλιστα είναι, «Πόρτα» ή και «Θήρα». Να δείτε σίγουρα την εκπληκτική τοξωτή γέφυρα, που βρίσκεται 1 χλμ. περίπου δυτικά της Πύλης και έχει κτιστεί το 1514 από τον άγιο Βησσαρίωνα. Η γέφυρα αυτή ήταν η μοναδική ως το 1936, που συνέδεε τον κάμπο με την περιοχή του Ασπροποτάμου.

φωτογραφία 1

Να επισκεφτείτε επίσης οπωσδήποτε την Πόρτα Παναγιά και τη μονή που ήταν αφιερωμένη στο όνομα της Ακαταμαχήτου Θεοτόκου και ιδρύθηκε το 1283 από τον σεβαστοκράτορα Ιωάννη Άγγελο Κομνηνό Δούκα. Μοναδικής ομορφιάς και τεχνοτροπίας. Λίγο πιο πέρα στο «χάνι» μπορείτε να χαλαρώσετε πίνοντας τον καφέ σας και βλέποντας την υπέροχη θέα που έχει δημιουργήσει η φύση. Και η Πύλη έχει το ποτάμι της που περνά στο πλάι της μικρής πόλης. Εδώ το τοπίο είναι πιο άγριο και όσο ανεβαίνεις πιο πάνω η πυκνή βλάστηση κρύβει την κοίτη του ποταμού. Όλα τα χωριά από την Πύλη και πάνω είναι πολύ όμορφα.

φωτογραφία 3

Αξίζει όμως να επισκεφτείτε την Ελάτη που είναι και το πιο οργανωμένο τουριστικά χωριό. Επίσης το Περτούλι με το χιονοδρομικό του είναι ένας καλός προορισμός ειδικά τον χειμώνα. Όλο το τοπίο όμως είναι μοναδικό και θα απολαύστε τις διαδρομές ανάμεσα στα έλατα. Αν δε, μείνετε στην περιοχή όπου επίσης υπάρχουν πολλά και καλά καταλύματα, θα μπορείτε να κάνετε ωραίες εξορμήσεις στα γύρω χωριά. Η περιοχή ενδείκνυται για τους λάτρεις της φύσης και αν είστε και λίγο τυχεροί μπορεί να δείτε και κάποιο άγριο ζώο.

Σταθμός τρίτος: Καλαμπάκα-Μετέωρα 
Τα εντυπωσιακά Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στις παρυφές της Πίνδου. Τα μοναστήρια, που είναι χτισμένα στις κορυφές των βράχων, είναι σήμερα το δεύτερο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος. Από τα πολλά που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον επτά, τα οποία, από το 1988, περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Γενικά νομίζω πως κάθε πολίτης αυτής της χώρας αξίζει να επισκεφτεί έστω για μια φορά στη ζωή του τα Μετέωρα.

φωτογραφία 2

Αν η Καλαμπάκα είχε εφαρμόσει ένα σχέδιο δόμησης που θα εναρμονιζόταν με το περιβάλλον και το ύφος των μοναστηριών, τότε θα μιλάγαμε για ένα εκπληκτικό μέρος. Δυστυχώς η ομορφιά των βράχων και των μοναστηριών δεν συμβαδίζουν με το αποτέλεσμα της νεότερης δόμησης των σπιτιών στην Καλαμπάκα που βρίσκεται ακριβώς από κάτω. Οπωσδήποτε να επισκευτείτε τα μοναστήρια που κρέμονται κυριολεκτικά από τα βράχια στο κενό. Και εδώ θα βρείτε πολλά και διαφορετικά καταλύματα για όλα τα γούστα. Το φαγητό επίσης που είναι βασισμένο στα τοπικά κρέατα και την τοπική κουζίνα είναι κάτι που πρέπει να δοκιμάσετε.

φωτογραφία 3

Άλλο ένα πολύ ωραίο αξιοθέατο είναι το Σπήλαιο Θεόπετρας. Γενικά πάντως δεν έχει δοθεί μια σαφής απάντηση για την προέλευση των Μετεώρων. Άλλοι πιστεύουν πως προήλθαν από τον ουρανό και άλλοι από τη θάλασσα, που λέγεται πως υπήρχε πριν από πολλά χρόνια στον θεσσαλικό κάμπο.

φωτογραφία 4
Με λίγα λόγια σας προτείνω, αν δεν το έχετε ήδη κάνει, να επισκεφτείτε την ευρύτερη περιοχή του νόμου Τρικάλων και να ανακαλύψετε μόνοι σας πολλές από τις φανερές αλλά και κρυμμένες ομορφιές του τόπου. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε εμείς μέσα από τα μάτια της κόρης μας που έχει λατρέψει την περιοχή.

Αν οι τοπικοί άρχοντες αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες είχαν καταλάβει ότι στα χέρια τους κρατούν ένα πραγματικό θησαυρό, ίσως να είχαν αναδείξει ακόμη πιο πολύ, τη μοναδική ομορφιά της φύσης αλλά και των πόλεων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τους ιστότοπους
http://www.3kala.gr/main/index.asp
http://kalampaka-meteora.gr/
http://www.dimospylis.gr/

krommydas-photo11

ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ
ΗΘΟΠΟΙΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.