Αρχική Infokids Αποδράσεις Ταξίδια Οδοιπορικό στη Ναύπακτο και την ορεινή Ναυπακτία!

Οδοιπορικό στη Ναύπακτο και την ορεινή Ναυπακτία!

1

Διάσημη για τη» Ναυμαχία της Ναυπάκτου» Το 1570,με τη  σύγκρουση μεταξύ των δύο στόλων, που πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή, που τότε ήταν γνωστή ως «Κόλπος της Ναυπάκτου», ήταν καταστροφική για την πλευρά των Οθωμανών, αφού μόλις 35 από τα 280, περίπου, πλοία τους σώθηκαν, ενώ 20.000 ήταν οι νεκροί τους. Οι απώλειες για τους Ευρωπαίους ήταν πολύ μικρότερες: 8.000 νεκροί. Η Ναυμαχία αυτή στοίχισε περισσότερες ζωές στους Έλληνες, αφού Έλληνες κωπηλάτες υπήρχαν, τόσο στα πλοία των Ευρωπαίων, όσο και σ’ εκείνα των Οθωμανών.

Καλώς ήρθατε στη Ναύπακτο!

2.

Κάθε Οκτώβριο, ο Δήμος, προς ανάμνησιν του σημαντικού αυτού ιστορικού γεγονότος, διοργανώνει εκδηλώσεις και αναπαράσταση της ναυμαχίας στο μικρό ενετικό λιμανάκι. Σ’ αυτήν συμμετέχουν αντιπροσωπείες και Διπλωματικές Αποστολές από τις χώρες που έλαβαν τότε μέρος στη ναυμαχία.

Το Κάστρο βρίσκεται στην κορυφή του λόφου που δεσπόζει στη πόλη. Ο λόφος αυτός έχει σχήμα πυραμίδας. Οι μεγαλοπρεπείς οχυρώσεις της Ναυπάκτου που οφείλονται με διαδοχικές κατασκευαστικές φάσεις και κλιμακώνονται από την αρχαιότητα έως και την τουρκοκρατία, παρά τις καταστροφές και φθορές που έχουν υποστεί αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά και καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.

Ποία ήταν η μορφή του κάστρου στους αρχαίους χρόνους δεν μπορούμε με ακρίβεια να ξέρουμε. Είναι βέβαιο όμως ότι υπήρχαν τα τείχη. Υπολείμματα αρχαίων τειχών βρίσκονται και σήμερα κατά τη μεριά της θάλασσας και στη δυτική πλευρά. Το πιθανότερο είναι το κάστρο να μην είχε τη σημερινή του μορφή με τα πέντε διαζώματα. Αυτή τη μορφή την έλαβε κυρίως κατά τη βενετική κυριαρχία.

Η κορυφή του λόφου περικλείεται από κυκλικό τείχος διαμέτρου 100 μέτρων. Δύο βραχίονες που ακολουθούν την κλίση του εδάφους κατεβαίνουν ο ένας ανατολικά και ο άλλος δυτικά και αφού καμφθούν πλησιάζοντας ο ένας τον άλλον και με 2 πύργους κλείνουν την είσοδο του μικρού λιμανιού. Τέσσερα εγκάρσια τείχη ενώνουν αυτούς τους δύο βραχίονες, σχηματίζοντας από την κορυφή έως τη θάλασσα πέντε αμυντικές ζώνες ή διαζώματα οι οποίοι μειώνονται σε έκταση όσο πλησιάζουν την κορυφή και ο καθένας είναι ένα ανεξάρτητο φρούριο.

 

4

Τερψιθέα

Ορεινό χωριό – λίγο κουραστικός ο δρόμος- αλλά θα σας αποζημιώσει ο προορισμός. Η ορεινή Ναυπακτία περιμένει τους λάτρεις της περιπέτειας και του ορεινού τουρισμού και το χειμώνα είναι ο κατάλληλος καιρός.  Πλατάνια και έλατα σε όλη τη διαδρομή, και η θέα της Τερψιθέας είναι μοναδική!

Θα απολαύσετε ένα καφέ και γλυκό του κουταλιού στην πλατεία, και εάν θέλετε να καθίσετε εδώ για φαγητό θα βρείτε πολλές νοστιμιές στα παραδοσιακό μαγαζιά. Νόστιμοι μεζέδες και κρεατικά θα σας «τραβήξουν από τη μύτη» με το που φτάσετε στην Τερψιθέα!

5

Ελατού

Συνεχίζουμε για Ελατού. Άλλο μοναδικό χωριό και αυτό, ο δρόμος με τις ίδιες στροφές και κάτι παραπάνω, το τοπίο πιο μαγικό δεν γίνεται! Τα πρώτα σπίτια με τα κόκκινα κεραμίδια θα σας υποδεχθούν, ταβερνάκια επίσης και φιλόξενοι κάτοικοι. Έλατα και πράσινο θα χορτάσουν τα μάτια σας και βέβαια οξυγόνο! Μια βόλτα στην πλατεία του χωριού για να ξεμουδιάσετε και συνεχίζετε το οδοιπορικό!

6

Η Άνω Χώρα

Αν έχετε κέφι και για άλλες εξερευνήσεις, ξεκινήστε για την Άνω Χώρα, το πιο ψηλό χωριό της Ορεινής Ναυπακτίας που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.400 μέτρων. Πνιγμένη στα έλατα και κρυμμένη ανάμεσα στα ψηλά βουνά, η Άνω Χώρα ονομαζόταν άλλοτε Λομποτινά.

Χωρίο με πλούσια ιστορία, σήμερα είναι τουριστικός προορισμός, γραφικό μέρος γεμάτο με πλακόστρωτα δρομάκια και γεμάτος ζωή. Πέτρινα παραδοσιακά σπίτια, νόστιμη κουζίνα ωραίοι ξενώνες για να διανυκτερεύσετε. Η θέα και εδώ είναι μοναδική.

Στα 10 χλμ βρίσκεται η Αµπελακιώτισσα. Έλατα και καστανιές περιβάλλουν το χωριό, που έχει χαρακτηριστεί ως η «ιερά κιβωτός της Ναυπακτίας», εξαιτίας των σπάνιων εκκλησιαστικών θησαυρών που φιλοξενούνται στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Αµπελακιώτισσας.

7

 Μην παραλείψετε να περάσετε από τα Κρυονέρια – όπως μαρτυρά το όνομα του χωριού- και να επισκεφτείτε από τα γάργαρα τρεχούμενα νερά της περιοχής, 14 χλµ. από την Άνω Χώρα.

 

8

Υπέροχος περίπατος στο φαράγγι Κακκαβού!

Μετονομάστηκε σε μονοπάτι του Ηρακλή γιατί σύμφωνα με τη μελέτη, από εκεί περνούσε ο Ηρακλής προερχόμενος από την αρχαία Πλευρώνα (κοντά στο σημερινό Μεσολόγγι) προκειμένου να φτάσει στην Εύβοια για να παντρευτεί την Διηάνειρα κόρη του Πλεύρωνα. Κατά τη διάρκεια των ερευνών που έκανε το ΤΕΙ Μεσολογγίου βρέθηκαν επιφανειακά ευρήματα της αρχαίας εποχής όπως νομίσματα και τάφοι.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.