Αρχική Ο Κώστας Κρομμύδας και η κόρη του είδαν και σας προτείνουν Οδοιπορικό στο Γαλαξίδι με τον Κώστα Κρομμύδα

Οδοιπορικό στο Γαλαξίδι με τον Κώστα Κρομμύδα

__________ 4

Το Γαλαξίδι ήταν ο τελευταίος σταθμός των παρουσιάσεων του νέου μου βιβλίου για το καλοκαίρι. Και ομολογώ πως αν και έχω ξαναπάει ανακάλυψα τις ομορφιές του για μια ακόμη φορά.
Ξεκινήσαμε οικογενειακώς και αφού περάσαμε από Αράχοβα, Δελφούς και Ιτέα καταλήξαμε στο πανέμορφο και γραφικότατο Γαλαξίδι. Είναι από τις ελάχιστες πόλεις της Ελλάδος που έχει κρατήσει αναλλοίωτο το παραδοσιακό της χρώμα. Φτάνοντας αντιλαμβάνεσαι αμέσως πως αυτό το μέρος δείχνει σαν να σταμάτησε ο χρόνος. Απέχει από την Αθήνα περίπου 210 χιλιόμετρα και προσφέρεται για εκδρομή ακόμη και για μια βραδιά.

Αν οργανώσετε το ταξίδι σας με μικρές στάσεις στα παραπάνω θα ανταμειφθείτε πλήρως. Μπορείτε ακόμη να έχετε ως έδρα το Γαλαξίδι και να κάνετε ωραίες εξορμήσεις. Και προς το βουνό αλλά και προς τη θάλασσα. Υπάρχουν αρκετές παραλίες στο Γαλαξίδι αλλά και λίγο πιο μακριά.
Πέρα από τα πολλά καταλύματα μπορείτε να βρείτε και αρκετές επιλογές για καλό φαγητό. Οι άνθρωποι του Γαλαξιδίου είναι πολύ φιλόξενοι και αυτό είναι ένα από τα ατού, πέρα από τη φυσική ομορφιά αλλά και την αρχιτεκτονική.

__________ 1
Η παρουσίαση του βιβλίου μου πήγε πολύ καλά και πάνω από 150 άνθρωποι μαζεύτηκαν στην υπέροχη αυλή του βιβλιοπωλείου «εξάντας» στο εσωτερικό της πόλης. Από τις βραδιές που δεν θα ξεχάσω ποτέ! Η κουβέντα μας κράτησε μέχρι τα μεσάνυχτα και χάρηκα πολύ που γνώρισα όλους αυτούς τους αξιόλογους ανθρώπους. Θα ήθελα να είχαμε περισσότερο χρόνο για να μείνουμε και άλλες μέρες…
Τα κυριότερα αξιοθέατα της ιστορικής πόλης του Γαλαξιδιού είναι ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, το παλιό Σχολείο, το Ναυτικό και Εθνολογικό Μουσείο, το παρθεναγωγείο και τα αρχοντικά του Γαλαξιδιού. Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης αποτελείται από πλινθόκτιστα αρχοντικά τα οποία υπενθυμίζουν το θαυμαστό παρελθόν της πόλης.

__________ 5
Επίσης η εβδομάδα της Αποκριάς στο Γαλαξίδι έχει ιδιαίτερη σημασία, ειδικά την καθαρά Δευτέρα, όπου λαμβάνει χώρα το έθιμο του αλευρομουτζουρώματος. Το έθιμο είναι σχετικά απλό. Οι κάτοικοι μαζεύονται στο λιμάνι το μεσημέρι της Δευτέρας έχοντας σακούλες αλευριού και μπογιάς. Στη συνέχεια γίνονται «επικές» μάχες, οι οποίες κρατάνε για ώρες.

Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην εποχή του Βυζαντινής Αυτοκρατορίας που οι παλιάτσοι των ιπποδρόμων χρωμάτιζαν τα πρόσωπα τους. Την σημερινή του μορφή την έλαβε την εποχή της ιστιοφόρου Ναυτιλίας, δηλαδή από το 1840 και μετά οπότε η γιορτή αυτή πήρε μεγάλες διαστάσεις, αφού ήταν η τελευταία και αποχαιρετιστήρια πριν από την αναχώρηση των ναυτικών.

__________ 3
Φάγαμε εξαιρετικά στο λιμάνι στην ταβέρνα η Ωραία Ελλάς. Κυρίως μαγειρευτά αλλά και πολύ ωραίες επιλογές σε ντόπια κρέατα. Επίσης στο εστιατόριο Μαρίτσα φάγαμε πολύ καλά ξεφεύγοντας λίγο από τις επιλογές μιας απλής ταβέρνας. Μείναμε στο εξαιρετικό και ανακαινισμένο Νόστος. Τα δωμάτια είναι πολύ όμορφα και η φιλοξενία μοναδική. Το πρωινό βασισμένο σε ντόπια προϊόντα, πάρα πολύ καλό!

__________ 2
Αν το οδικό δίκτυο βελτιωθεί το Γαλαξίδι θα γίνει ένας εύκολος και ιδανικός προορισμός για σύντομες διακοπές και όχι μόνο. Είναι σίγουρο πως με την πρώτη ευκαιρία θα ξανβρεθούμε στα γραφικά σοκάκια της πόλης. Αν και το καλοκαίρι τελειώνει το Γαλαξίδι συνεχίζει να είναι προορισμός για όλο το χρόνο. Εξερευνήστε το!

krommydas-photo111

ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ
ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.