Οι 4 “χρυσοί” κανόνες των γονέων για την ώρα του παιχνιδιού

article-2610859-19E6322300000578-211_634x477Η ώρα του παιχνιδιού είναι πολύ σημαντική για το παιδί και τους γονείς εξίσου. Πρόκειται για μια διαδικασία που συμβάλλει στην ανάπτυξη του παιδιού από πολλές απόψεις. Για το λόγο αυτό οι γονείς επιβάλλεται να γνωρίζουν ορισμένους κανόνες που πρέπει να εφαρμόζουν για να κάνουν την εμπειρία πιο ευχάριστη και εποικοδομητική για τα παιδιά τους.

Μην πιέζετε το παιδί
Τα καλύτερα παιχνίδια για το παιδί σας είναι εκείνα που ανταποκρίνονται πλήρως στην προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντα του. Ακόμα κι αν πρόκειται για ένα πολύ δημοφιλές παιχνίδι, το παιδί σας δεν θα ανταποκριθεί εάν δεν είναι έτοιμο να παίξει με αυτό. Να είστε ενήμεροι για τις δυνατότητες του παιδιού σας -σωματικές, διανοητικές και κοινωνικές- λαμβάνοντας πάντα υπόψη την ηλικία του. Τα παιχνίδια που είναι κατάλληλα για την ανάπτυξή του θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης του παιδιού, ενώ εκείνα που δεν ανταποκρίνονται σε αυτήν είναι πιθανό να το οδηγήσουν στην απογοήτευση.

Ξεχάστε τους κανόνες
Κατά τη διάρκεια της ώρας του παιχνιδιού αφήστε το παιδί σας να είναι όσο πιο δημιουργικό μπορεί. Μην κατευθύνετε κάθε του κίνηση. Το αυθόρμητο παιχνίδι είναι πολύ απαραίτητο για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του παιδιού. Όταν συμμετέχετε στο παιχνίδι είναι σημαντικό να αφήσετε το παιδί να πάρει το προβάδισμα. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια και χάνουν το ενδιαφέρον τους σε μια δραστηριότητα, όταν ο ενήλικας έχει πάντα τον έλεγχο στο παιχνίδι τους.

Προτιμήστε απλά παιχνίδια
Δεν χρειάζεται να αγοράζετε συνεχώς νέα παιχνίδια για το παιδί σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιχνίδια αποτελούν απλώς ένα μέσο που προσθέτει ποικιλία στη διασκέδαση του παιδιού. Οι γονείς μπορούν να παίξουν με τα παιδιά τους, ακόμα και χωρίς να χρησιμοποιήσουν παιχνίδια. Διάφορα αντικείμενα που έχετε στο σπίτι μπορούν να χρησιμεύσουν για ποιοτικό χρόνο παιχνιδιού παρέα με τα μικρά σας. Τα καλύτερα παιχνίδια είναι εκείνα που επιτρέπουν στα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και διεγείρουν τη σκέψη τους.

Μην επιβλέπετε μόνο
Το παιχνίδι είναι ο πιο φυσικός τρόπος για τα παιδιά να μάθουν και να εξερευνήσουν το περιβάλλον γύρω τους μέσα από τα δικά τους ερωτήματα και επιπλέον, είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να δημιουργήσετε πιο ισχυρές βάσεις στη σχέση γονέα-παιδιού. Χρησιμοποιήστε την ώρα του παιχνιδιού ως μια ευκαιρία για να βοηθήσετε το παιδί σας να γνωρίσει τον εαυτό του, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι ο καλύτερος φίλος του παιδιού σας όσον αφορά το παιχνίδι είστε εσείς!