- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Οι 5 φορές που πρέπει να επιλέγετε τις φυσικές επιπτώσεις στην πειθαρχία του παιδιού

Πολλοί λένε ότι τα παιδιά πρέπει να πάθουν για να μάθουν. Πρέπει, λένε, να τα αφήνουμε να αντιμετωπίζουν τις φυσικές συνέπειες [2] των πράξεών τους. Αλλά τι ακριβώς εννοούν με αυτό;

Ποιες είναι οι φυσικές συνέπειες μιας πράξης και πότε είναι καταλληλότερο να εφαρμόζονται;

Η Sara Bean, σχολική σύμβουλος και life coach, έχει μιλήσει με πάρα πολλούς γονείς για το συγκεκριμένο θέμα. Πολλοί από αυτούς ακολούθησαν τη συγκεκριμένη μέθοδο πειθαρχίας και άλλοι όχι. Εκείνη γράφει τα συμπεράσματά της στο empoweringparents.com.

Γιατί είναι απαραίτητες οι φυσικές συνέπειες;

Οι φυσικές συνέπειες είναι η λογική έκβαση μιας απόφασης που παίρνει ένα παιδί. Αυτές οι συνέπειες συχνά έρχονται από ενήλικα άτομα τα οποία ασκούν επιρροή στα παιδιά, όπως είναι οι δάσκαλοι. Βοηθούν το παιδί να μάθει τι συμβαίνει όταν αποφασίζει να πράξει κάτι από μόνο του και του δείχνει ότι οι κανόνες υπάρχουν και πρέπει να τηρούνται για κάποιον λόγο. Επίσης, δίνουν τη δυνατότητα στον γονέα να μείνει «απέξω» και να αφήσει το παιδί του να σκεφτεί πώς θα αντιμετωπίσει μία κατάσταση, έστω και δύσκολη.

Πότε είναι αποτελεσματικές οι φυσικές συνέπειες

  1. Ανεπαρκείς αποφάσεις στο σχολείο: Πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα στο σχολείο εξ αιτίας της συμπεριφορά τους. Οι γονείς τους, όμως, δεν τα αφήνουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των πράξεών τους και προσπαθούν να τα «ξελασπώσουν». Καθημερινά στο σχολείο συμβαίνουν πολλά και οι γονείς μπορεί να μην τα μαθαίνουν όλα. Οι δάσκαλοι ξέρουν, επίσης, ότι όλα τα παιδιά θα κάνουν λάθη, είναι μέρος της εξέλιξής τους. Και η φυσική συνέπεια των λαθών αυτών είναι που θα τα βοηθήσει να εξελιχθούν σε πιο ώριμα και με αυτοπεποίθηση άτομα…
  2. Προσωπικός χώρος στο σπίτι: Τις περισσότερες φορές είναι πολύ αποτελεσματικό να αφήνετε το παιδί να «ελέγχει» τον δικό του χώρο στο σπίτι. Πότε θα στρώσει το κρεβάτι του, πότε θα βάλει τα ρούχα του για πλύσιμο, πότε θα κάνει το ίδιο μπάνιο. Αν για παράδειγμα, θέλετε να βάλετε πλυντήριο και το παιδί σας δεν σας έχει ξεχωρίσει τα βρώμικα από τα καθαρά του ρούχα, ζητήστε του να το κάνει, διαφορετικά τα ρούχα του δεν θα πλυθούν εγκαίρως και δεν θα έχει τι να φορέσει. Επίσης, αν το παιδί σας δεν συγυρίζει το δωμάτιό του, η φυσική συνέπεια είναι να μην βρίσκει όσα ψάχνει ή να πατά πάνω σε αντικείμενα και αυτά να σπάνε ή να χαλάνε. Αν θέλει να πάρει στο σχολείο το αγαπημένο του παιχνίδι και το χάσει, αυτή είναι μια σκληρή, για εκείνο φυσική συνέπεια, η οποία όμως προκλήθηκε από δική του απόφαση. Άρα εκείνο πρέπει να ζήσει με αυτήν…
  3. Δουλειές του σπιτιού: Πόσοι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού; Για να το καταφέρουν, μερικοί “πληρώνουν” τα παιδιά τους για αυτό. Αντί να τους δίνουν χαρτζιλίκι χωρίς κόπο, τα παιδιά κερδίζουν έτσι χρήματα. Αν μία δουλειά δεν γίνει, η φυσική συνέπεια είναι το παιδί να μην πληρωθεί.
  4. Εργασίες – Μελέτη στο σπίτι: Οι εργασίες για το σπίτι, η μελέτη κάποιου μουσικού οργάνου και τα projects του σχολείου είναι άλλη μία περιοχή για την οποία υπεύθυνα είναι τα παιδιά. Οι φυσικές συνέπειες εδώ ποικίλλουν. Ξεκινούν από μια απλή επίπληξη, από πλευράς του δασκάλου, και μπορεί να φτάσουν ακόμα και στην αποβολή ή την επανάληψη της τάξης – αν μιλάμε για τις εξετάσεις στο σχολείο. Αυτό δεν πρέπει να σας αγχώνει ως γονείς. Δεν θα είστε πίσω από το παιδί σας όταν πιάσει δουλειά ως ενήλικας, γιατί να μην το αφήσετε να μάθει από τώρα ποιες είναι οι ευθύνες του;
  5. Κοινωνική συμπεριφορά: Όσο κι αν το θέλουν οι γονείς δεν μπορούν να ελέγξουν τη συμπεριφορά του παιδιού τους έξω από το σπίτι. Θα έρθει η μέρα που το παιδί σας θα κάνει κάτι αγενές ή προσβλητικό σε κάποιο φιλικό σπίτι. Η φυσική συνέπεια αυτής της πράξης είναι να μην ξαναπάει εκεί. Αν η συμπεριφορά του ενέχει μεγάλο ρίσκο, τότε η φυσική συνέπεια θα έρθει από την κοινωνία, το νόμο ή την αστυνομία.

Πότε πρέπει να αφήνετε το παιδί να βιώνει τις φυσικές συνέπειες

Πριν πάρετε κάποια απόφαση απαντήστε στην ερώτηση: «Η κατάσταση αυτή αφορά την ασφάλεια και την υγεία του παιδιού μου μακροπρόθεσμα; Θα το επηρεάζει σε όλη του τη ζωή;». Αν η απάντηση είναι «ναι», τότε ίσως πρέπει να θέσετε κάποια ξεκάθαρα όρια μέσα στα οποία το παιδί θα πρέπει να λογοδοτεί καθημερινά. Αν για παράδειγμα, οι βαθμοί του στο σχολείο μειώνονται συνεχώς τότε θα πρέπει να ελαχιστοποιήσετε την επαφή του με τις αγαπημένες του ηλεκτρονικές συσκευές.

Θα μπορούσατε, επίσης, να δοκιμάσετε και τα περισσότερα κίνητρα για το παιδί σας. Όταν κάνει κάτι θετικό, να του δίνετε ένα βραβείο. Έτσι θα ξέρει πότε μια συμπεριφορά ανταμείβεται και πότε όχι.

Οι φυσικές συνέπειες εισάγουν το παιδί στον πραγματικό κόσμο

Σίγουρα, είναι ευθύνη των γονιών να διδάξουν το παιδί ότι κάθε πράξη τους έχει και μία συνέπεια [3]. Οι φυσικές συνέπειες, όμως, μαθαίνουν το παιδί να ταυτοποιεί τις επιλογές τους, να διαλέγει και να σκέφτεται το αποτέλεσμα των πράξεών του. Ακόμα και τα παιδιά με την καλύτερη συμπεριφορά θα κάνουν κάποια ελλιπή ή μη αξιόλογη επιλογή. Αλλά η σκληρή αλήθεια είναι κάτι που πρέπει να μάθουν ότι υπάρχει, αλλά και πώς να το αντιμετωπίσουν. ΟΙ φυσικές συνέπειες δεν είναι ούτε ο καλύτερος ούτε ο ευκολότερος τρόπος για να διδάξει ένας γονιός το παιδί του, αλλά είναι, σίγουρα, πολύ αποτελεσματικός!