Οι 6 καλύτερες παιδικές χαρές της Αττικής που πρέπει να επισκεφθείτε!

Μια βόλτα στην παιδική χαρά δεν είναι μόνο μια έξοδος για παιχνίδι αλλά μια ευκαιρία για βιωματική μάθηση του παιδιού. Όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, εκτός από παιδότοπος, η παιδική χαρά είναι ένα μέρος με πολλά ερεθίσματα αλλά και εμπειρίες μαθησιακές που βοηθά τα παιδιά να αναπτυχθούν ψυχοσυναισθηματικά.

Το παιδί μέσα από το παιχνίδι στην παιδική χαρά αποκομίζει πολλαπλά οφέλη. Καταρχάς, ήδη από πρώιμη ηλικία, ενισχύεται να αναπτύξει αλλά και να εξελίξει τις κινητικές του δεξιότητες. Τόσο τις αδρές, σε πρώτο στάδιο, δηλαδή τις κινήσεις για στήριξη και μετακίνηση, και έπειτα τις πιο λεπτές κινητικές δεξιότητες, δηλαδή όσες απαιτούν συντονισμό των μικρών μυϊκών ομάδων στα χέρια και τα δάχτυλα. Παράλληλα, μαθαίνει να αντιλαμβάνεται καλύτερα τη θέση του στον χώρο, να έχει καλύτερη συναίσθηση του σώματός του, προσπαθώντας να το συντονίσει και σε σχέση με τις κινήσεις των άλλων παιδιών γύρω του. Ταυτόχρονα, το παιχνίδι στην παιδική χαρά αναπτύσσει και ενισχύει την αυτοπεποίθηση του παιδιού, καθώς το παιδί φορά με τη φορά δοκιμάζει τις νέες ικανότητές του (π.χ. να κατέβει μόνο του από την ψηλή τσουλήθρα ή να διασχίσει τη γέφυρα) και έτσι αισθάνεται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του εαυτού του.

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 6 παιδικές χαρές που ξεχωρίζουν για τον σχεδιασμό αλλά και τα παιχνίδια που φιλοξενούν εντός τους. Πρόκειται για στολίδια της παιδικής ψυχαγωγίας που ξεφεύγουν από τη φιλοσοφία της παιδικής χαράς που έχουμε όλοι κατά νου και μια απλή επίσκεψη οικογενειακώς σε αυτές θα σας κάνει να εύχεστε να ήσασταν ξανά παιδί! Εκτός από την καλαισθησία τις έχουμε ξεχωρίσει και σας τις συστήνουμε ανεπιφύλακτα καθώς τηρούν τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας και διαθέτουν την απαραίτητη πιστοποίηση από τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛ.Ο.Τ) ότι διαθέτουν παιχνίδια από κατάλληλα υλικά, ειδικά μελετημένα ώστε να ελαχιστοποιούν τα παιδικά ατυχήματα.

Κυκλική Παιδική Χαρά ΝΕΟΝ στην πλατεία Κυθραίας, Αιγάλεω

Οι αρχιτέκτονες Point Supreme σχεδιάζουν και υλοποιούν μια πρωτότυπη παιδική χαρά στην πλατεία Κυθραίας στο Αιγάλεω, όπου τα παιδιά θα παίζουν σε κύκλο εφευρίσκοντας νέους τρόπους συνύπαρξης και μια διαφορετική δραματουργία παιχνιδιού. Η ιδέα της κυκλικής παιδικής χαράς είναι να δημιουργηθεί μια κοινή κατασκευή στην οποία ενσωματώνονται όλα τα παιχνίδια του χώρου και μάλιστα κοιτάνε όλα το ένα προς το άλλο. Έτσι τα παιδιά έχουν την αίσθηση ότι παίζουν ταυτόχρονα όλα μαζί και χρησιμοποιώντας ένα κοινό παιχνίδι. Ο χώρος λοιπόν ενθαρρύνει την ομαδικότητα, τη διάδραση και τη συνεργασία. H κυκλική παιδική χαρά έχει εμβαδόν 350μ2 και ενσωματώνει τσουλήθρες, κούνιες, κρεμαστά καθίσματα τύπου φωλιά, σκάλες και άλλα παιχνίδια, ενώ τα υποστηλώματα αποτελούν και αυτά στοιχεία που ολοκληρώνουν τον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα της κατασκευής.H παιδική χαρά υλοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Αιγάλεω.

Πού: πλατεία Κυθραίας, Αιγάλεω

Παιδική Χαρά Πάρκο Φλοίσβου

Η Παιδική Χαρά στο Πάρκο Φλοίσβου είναι μια από τις καλύτερες παιδικές χαρές και ο μεγαλύτερος παιδότοπος που μπορείτε να επισκεφθείτε με τα παιδιά. Φιλοξενείται εντός του πάρκου του Παλαιού Φαλήρου, στη μαρίνα του Φλοίσβου σε μια μοναδική έκταση 13 στρεμμάτων από τα οποία τα 6 είναι οι εγκαταστάσεις της παιδικής χαράς και τα υπόλοιπα είναι καλυμμένα από πράσινο ποικίλου ύψους και είδους.

Μπορεί να φιλοξενήσει ταυτόχρονα 1.400 παιδιά ηλικίας από 2 έως 12 ετών και διαθέτει πρότυπα, δημιουργικά και ασφαλή σύνολα παιχνιδοκατασκευών, όλα κατασκευασμένα σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες και υπάρχει πρόβλεψη για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Στον παιδότοπο δεσπόζει ένα μεγάλο όργανο έκτασης 1.000 τετραγωνικών μέτρων, που διαθέτει τσουλήθρες, πατάρια και επιτρέπει την πρόσβαση μέσω ραμπών και τριγωνικών σκαλών με λαβές, ώστε να διευκολύνονται παιδιά με αναπηρίες. Το δάπεδο γύρω από τα παιχνίδια είναι από ελαστικό καουτσούκ, ώστε σε περίπτωση πτώσης οι μικροί επισκέπτες να μην τραυματίζονται, ενώ σε κάποια παιχνίδια όπου στον περιβάλλοντα χώρο δεν μπορεί να τοποθετηθεί ελαστικό δάπεδο, στρώθηκε ποταμίσια άμμος, υλικό που μπορεί να απορροφά τους κραδασμούς. Εκτός από κούνιες, τραμπάλες και τα υπόλοιπα γνωστά παιχνίδια, έχουν στηθεί θεματικά κάστρα, πύργοι και καράβια.

Υπάρχουν δύο διαφορετικoί χώροι παιχνιδιού, ένας για νήπια 2 – 5 ετών και ένας για παιδιά μέχρι 12 ετών. Τα παιχνίδια που έχουν επιλεχθεί είναι συνδυασμός κλασικών και πρωτότυπων κατασκευών. Γύρω από τα παιχνίδια έχει τοποθετηθεί ελαστικό καουτσούκ και άμμος, όπου καθιστά το παιχνίδι ασφαλές. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει πρόβλεψη, ώστε να διευκολύνονται τα παιδιά με αναπηρίες.

Η παιδική χαρά λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 7.30 π.μ.- 10 μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα από τις 9.30 π.μ. έως τις 10 μ.μ. και η είσοδος είναι δωρεάν.

Πού: Πάρκο Φλοίσβου, Λεωφόρος Ποσειδώνος

Παιδική Χαρά του Πικιώνη στη Φιλοθέη

Η παιδική χαρά της Φιλοθέης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα του φημισμένου αρχιτέκτονα και καθηγητή Δημήτρη Πικιώνη . Ο Πικιώνης στο σχεδιασμό και τη δημιουργία της παιδικής χαράς άφησε να ξετυλιχτεί το σπάνιο ταλέντο και η αγάπη του για τα παιδιά και το ελληνικό περιβάλλον. Μέσα στο χώρο της παιδικής χαράς έχουν τοποθετηθεί προτομές, αναθηματικές πλάκες και μερικά έργα διακεκριμένων καλλιτεχνών, όπως:

  • το «Ελάφι» του Χρήστου Καπράλου,
  • η αναθηματική στήλη του Ευθυμίου Πανουργιά, με την οποία αποτίνεται φόρος τιμής στη μνήμη του Δ. Πικιώνη,
  • ο θαυμάσιος «Αυλητής» του Κώστα Κουλουβάτου και
  • η προτομή του αείμνηστου Ζουμπουλίδη, εκ των πρωτεργατών της Φιλοθέης, έργο της Γιούργα

Η έρευνα του Δημήτρη Πικιώνη για τα παιδιά και το παιδικό παιχνίδι φαίνεται ιδιαίτερα στον εξοπλισμό που επέλεξε:

  • μια ξεχαρβαλωμένη βάρκα,
  • μια καλύβα σαρακατσάνικου τύπου,
  • ένα γεφύρι σε μια μικρή λίμνη.
  • ένας εξοπλισμός τελικά μυστηριακός, εξερευνητικός -όχι τυποποιημένος, βιομηχανικός-, που προσφέρει πολλές εναλλακτικές -συλλογικού ή ατομικού- αυθόρμητου παιχνιδιού.

Η παιδική χαρά χει αναγνωριστεί ως πρότυπο Παιδικής Χαράς από Έλληνες και ξένους και ως διατηρητέο μνημείο της Νεότερης Ελλάδας από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Πού: Κεχαγιά 26, Φιλοθέη

1η Παιδική Χαρά στο Περιστέρι

Η 1η Παιδική Χαρά στο κέντρο της πόλης του Περιστερίου αποτελεί σημείο καλαισθησίας αλλά και ξέγνοιαστου παιχνιδιού  για τους κατοίκους και τους επισκέπτες από όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Πρόκειται για ένα στολίδι για την πόλη και η παιδική χαρά ανακαινίστηκε πλήρως ακολουθώντας τα πρότυπα της βιοκλιματικής ανάπλασης.

Πρόκειται για ένα θεαματικό και υπερσύγχρονο πάρκο αναψυχής μικρών και μεγάλων, που βρίσκεται μόλις 200 μέτρα και ανάμεσα στους Σταθμούς Μετρό «Αγ. Αντώνιος» και «Περιστέρι» και φιλοξενεί ένα μεγάλο παιδότοπο με σύγχρονα και ασφαλή παιχνίδια.

Ξεχωρίζουν τα δύο εντυπωσιακά συντριβάνια όπου τα πανέμορφα σχήματα σε συνδυασμό με το νερό που «χορεύει» μουσικά και χρωματιστά, προσφέρουν ένα ανεπανάληπτο φαντασμαγορικό υπερθέαμα για τους επισκέπτες.

Η παιδική χαρά λέγεται και “9 Μούσες” εξαιτίας των αγαλμάτων των εννέα μουσών, που προσδίδουν στο χώρο, μια αίγλη και συμβάλλουν στην αναβάθμισή της.

Πού: Λεωφόρος Παναγή Τσαλδάρη 18, Περιστέρι

Παιδική Χαρά Εθνικός Κήπος

Ο χώρος της Παιδικής Χαράς λειτουργεί και φυλάσσεται καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι και τη δύση του ηλίου, με το κλείσιμο του Κήπου. Έχει έκταση περίπου 2 στρέμματα και στο μεγαλύτερο μέρος της είναι σκιασμένη από πεύκα.

Σύμφωνα με την κυρία Αριάδνη Βοζάνη, επίκουρη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής, στον χώρο δεσπόζει μία αυτόνομη κατασκευή, με τη μορφή ενός μυθικού ζώου, του δεινόσαυρου. Το παιχνίδι, με ύψος όχι πάνω από 2.20 μέτρα και συνολική επιφάνεια 58 τ.μ., λειτουργεί σαν σήραγγα, αφού τα παιδιά θα μπορούν να εισέλθουν και να εξέλθουν από διαφορετικά σημεία, ενώ στην επιφάνεια του περιβλήματος, σχεδιάζονται τρεις τσουλήθρες, που προσεγγίζονται από ειδικά διαμορφωμένη ράμπα.

Δεν αποκλείεται να υπάρχει μεταλλικό πλέγμα, που να επιτρέπει την αναρρίχηση φυτών, προκαλώντας διαφορετικές ποιότητες φωτισμού στο εσωτερικό του παιχνιδιού.Οι γονείς θα έχουν δυνατότητα να εποπτεύουν τα παιδιά, από καθιστικό γλυπτό, αλλά και μεταλλικά καθίσματα που θα τοποθετηθούν στον χώρο.

Απέναντι από την κύρια είσοδο, κατασκευάζεται επιφάνεια περίπου 100 τ.μ., με ξύλινο δάπεδο, ως συνεχές καθιστικό, με κυμαινόμενο ύψος, προσφέροντας στο σώμα του παιδιού τη δυνατότητα να την οικειοποιείται σε διαφορετικές στάσεις.

Πού: Αμαλίας 1, Σύνταγμα

Παιδική Χαρά στο Εκπαιδευτικό και Οικολογικό Πάρκο Ν. Ψυχικού

Το Εκπαιδευτικό Οικολογικό Πάρκο του Νέου Ψυχικούείναι ένα πρότυπο πάρκο για πολίτες και παιδιά που δίνει έμφαση στη προβολή της Οικολογίας, της προστασίας του Περιβάλλοντος και της ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας. Οι δραστηριότητες που προσφέρονται για τα παιδιά στο πάρκο είναι πολλές και μάλιστα τα κρατούν απασχολημένα δημιουργικά για πολλή ώρα.

Εντός του πάρκου υπάρχει η παιδική χαρά με το «Λαβύρινθο φυτών» και τις κούνιες. Τα παιδικά όργανα προσφέρεται για άφθονο παιχνίδι, ενώ στο τέλος της επίσκεψης, τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν μια ευχάριστη βόλτα διαδρομής τριακοσίων περίπου μέτρων, δίπλα σε σιντριβάνια και τεχνητούς καταρράκτες, με το τρενάκι του πάρκου το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το μοναδικό στη χώρα μας και δίνει ξεχωριστή χαρά στους μικρούς επισκέπτες.

Το Πάρκο είναι ανοιχτό καθημερινά από Δευτέρα έως Κυριακή. Οι ώρες λειτουργίας είναι 10:00π.μ.-13:00μ.μ. και 16:00μ.μ.- 18:00μ.μ. (το καλοκαίρι 18:00μ.μ.-20:00μ.μ.). Τις επίσημες αργίες παραμένει κλειστό.

Η είσοδος για κάθε παιδί ανέρχεται στο συμβολικό ποσό των 0,90. Κάθε παιδί κατά την αποχώρησή του από το πάρκο παραλαμβάνει ένα μολύβι από καλλιεργούμενο ξύλιο σαν ενθύμιο από την επίσκεψή του σε αυτό.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να απευθυνθεί στο τηλέφωνο: 210- 6774206

Πού: Στρατηγού Μακρυγιάννη (πίσω από το Πεντάγωνο)