Οι 6 βασικές αρχές της αποτελεσματικής ανατροφής των παιδιών

silhouettes-of-parents-and-kidsΑπό τη στιγμή που το παιδί γεννιέται, αρχίζει το ταξίδι των γονέων για την ανατροφή του, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός υγιούς, καλά προσαρμοσμένου και ευτυχισμένου ενήλικα.

Στηριζόμενοι στις αρχές της κοινής λογικής, μπορείτε να γίνετε ένας αποτελεσματικός γονέας που μεγαλώνει τα παιδιά του με αγάπη και σταθερή καθοδήγηση:

Αγάπη
Το βασικότερο θεμέλιο της σχέσης σας με το παιδί είναι η αγάπη, η οποία οδηγεί στην επιθυμία σας να γαλουχήσετε όσο το δυνατόν καλύτερα το παιδί σας. Φροντίστε να εκφράζετε την αγάπη σας με τα θετικά σας σχόλια, τον έπαινο και την υποστήριξη που του παρέχετε. Μην συγχέετε την αληθινή αγάπη με την υλική, «βομβαρδίζοντας” το παιδί με υλικά αγαθά.

Πειθαρχία
Η πειθαρχία δεν έχει να κάνει με την τιμωρία. Η έννοια της πειθαρχίας διδάσκεται στα παιδιά από τους γονείς ως ένα μέσο προστασίας από πιθανούς κινδύνους. Η αποτελεσματική διδασκαλία της πειθαρχίας δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει κάθε είδους σωματική τιμωρία, επειδή με αυτό τον τρόπο ενισχύεται ακόμα περισσότερο η επιθετική συμπεριφορά των παιδιών. Δώστε έμφαση στη θετική πειθαρχία, εκείνη που διδάσκει στα παιδιά τον σεβασμό, επαινώντας και καθοδηγώντας τα προσεκτικά.

Συνέπεια
Τα παιδιά αναπτύσσονται με βάση τη συνέπεια. Αυτό τους παρέχει ασφάλεια και πρότυπα που μπορούν να εμπιστευθούν και να αποδεχθούν, έτσι ώστε να γνωρίζουν ποιες είναι οι καθημερινές τους συνήθειες και τί πρέπει οι γονείς να περιμένουν από εκείνα. Όταν είστε γονέας με συνέπεια, μπορείτε να δημιουργήσετε δίκαιους κανόνες και σαφώς τις αναμενόμενες συνέπειες που συνδέονται με αυτούς.

HAPPYFAMILYFHAHARP6Επικοινωνία
Η επικοινωνία με τα παιδιά είναι κάτι περισσότερο από την παράδοση διαλέξεων από την πλευρά των γονέων. Για να διευκολυνθεί η επικοινωνία ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας, θα πρέπει να το κάνετε να σας εμπιστευτεί και να αισθανθεί ασφαλής μέσα στη σχέση σας. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης προϋποθέτει ενεργητική ακρόαση, η οποία περιλαμβάνει να ακούτε χωρίς να κρίνετε ή να ζητάτε σχετικές διευκρινήσεις, αλλά ούτε να παραφράζετε αυτό που καταλαβαίνετε.

Χρόνος
Αφιερώνοντας πολύτιμο χρόνο στα παιδιά σας, μπορείτε να τους αποδείξετε την εκτίμηση προς το πρόσωπό τους. Δείξτε ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες που ενδιαφέρουν τα παιδιά σας, μαθαίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για αυτές, έτσι ώστε να έχετε κάτι σχετικό να συζητήσετε μαζί τους. Αφιερώστε χρόνο για να παίξετε και να οικοδομήσετε μια σταθερή σχέση μαζί τους.

Ανεξαρτησία
Ο τελικός στόχος όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών είναι να οικοδομήσουμε και να ενισχύσουμε την ανεξαρτησία σε αυτά, ώστε να είναι αρκετά ισχυρά για να σταθούν στα πόδια τους ως ενήλικες. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την ενστάλαξη της ανεξαρτησίας στα παιδιά είναι να τους προσφέρετε ένα ασφαλές περιβάλλον και στη συνέχεια να τα μυήσετε στην ανάληψη ευθυνών. Ιδανικά, αυτή η σταδιακή μεταφορά των αρμοδιοτήτων πρέπει να γίνεται όταν το παιδί βρίσκεται ακόμα υπό την προστατευτική καθοδήγηση σας.