Αρχική Ρωτήστε τον ειδικό Οι 6χρονοι φίλοι πάνω στο παιχνίδι σκέφτηκαν να κατεβάσουν τα εσώρουχά τους και στη συνέχεια άρχισαν να δίνουν ξυλιές ο ένας στον άλλο στον ποπό...

Οι 6χρονοι φίλοι πάνω στο παιχνίδι σκέφτηκαν να κατεβάσουν τα εσώρουχά τους και στη συνέχεια άρχισαν να δίνουν ξυλιές ο ένας στον άλλο στον ποπό...

boys

Γεια σας,

Ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την ανησυχία μου για ένα γεγονός που συνέβη στο γιο μου και στον καλό του φίλο -ηλικίας 6 ετών- το περασμένο Σάββατο. Οι δυο τους και ο μεγαλύτερος αδελφός του φίλου του γιου μου έπαιζαν στο δωμάτιο, μετά από το πρωινό τους μπάνιο στη θάλασσα. Πηγαίνοντας να δούμε με τι ασχολούνται, μιας και επικρατούσε για κάποιο διάστημα αρκετή ησυχία, πράγμα παράδοξο, τους είδαμε να θέλουν να κατεβάσουν τα εσώρουχά τους (όπως μας είπε ο οκτάχρονος αδελφός του φίλου του γιου μου). Αφήσαμε να περάσει λίγη ώρα και κρυφοκοιτάζοντας, είδαμε να ρίχνει ο ένας ξυλιές στο γυμνό πισινό του άλλου. Κάνοντας ότι ερχόμασταν εκείνη την ώρα, φωνάζονταςτα ονόματά τους, σταμάτησαν και ξεκίνησαν να παίζουν μαξιλαροπόλεμο. Από ό,τι μας ενημέρωσε και ο μεγαλύτερος, το παιχνίδι ξεκίνησε με το να δουν τα όργανά τους και αφού ο ένας τα έδειξε, ο άλλος αρνήθηκε και συνέχισαν με τις ξυλιές στον πισινό.
Παρακαλω, θα ήθελα την επαγγελματική σας γνώμη επί του συμβάντος.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Α.

Απαντά η Μπριντάκη Παρασκευή, Ψυχολόγος-Οικογενειακή Θεραπεύτρια-Παιδοψυχολόγος

Αυτό που έγινε επάνω στο παιχνίδι των παιδιών είναι μια καλή ευκαιρία να γίνει μια συζήτηση για την σεξουαλικότητα. Είναι φυσιολογικό σε αυτή την ηλικία να πειραματίζονται και να ανακαλύπτουν το σώμα τους. Επισημαίνουμε στο παιδί ότι το σώμα του ανήκει και ότι μπορεί να αρνηθεί μια συμπεριφορά που τον κάνει να νιώθει άβολα και άσχημα ακόμη και εάν προέρχεται και από μέλος της οικογένειας.
Υπάρχουν βιβλία που διαπραγματεύονται το θέμα και θα μπορούσαν να αποτελέσουν βοήθημα στην συζήτηση σας (όπως "Κουβεντιάζοντας για το σεξ με τα μικρά μας παιδιά June Morris, εκδόσεις Θυμάρι/ Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για το σεξ Lauri Berkenkamp εκδόσεις Leckor), αφήνοντας το παιδί να εκφράσει τις απορίες του.
Ως γονείς δυσκολευόμαστε να μιλήσουμε ανοιχτά στα παιδιά μας για θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είτε επειδή νιώθουμε άβολα ή επειδή οι γνώσεις μας δεν είναι επαρκείς. Δεν υπάρχουν σωστές και λάθος απαντήσεις.

Ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να μιλήσουν και να θέσουν τους προβληματισμούς τους. Δίνουμε απλές και ξεκάθαρες απαντήσεις κατάλληλες για την ηλικία στην οποία βρίσκονται. Διατηρούμε την ψυχραιμία μας και αποφεύγουμε να είμαστε επικριτικοί ή απορριπτικοί ή να κάνουμε δικές μας ερμηνείες. Απαντάμε με ειλικρίνεια στα ερωτήματά τους. Αποφεύγουμε να τονίζουμε μόνο την αρνητική διάσταση της
σεξουαλικότητας όπως κίνδυνοι, τυχόν αρρώστιες, αλλά μιλάμε εξίσου και για τις θετικές πτυχές όπως την έννοια του σχετίζεσθε, του μοιράζεστε ούτως ώστε να νιώθουν πληρότητα μέσα από την σχέση τους. Αφιερώνουμε χρόνο στα παιδιά μας και δεν αναβάλλουμε την συζήτηση για άλλη στιγμή.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.