Αρχική InfoDad Οι άνδρες που καπνίζουν πριν την εφηβεία αποκτούν υπέρβαρους γιους

Οι άνδρες που καπνίζουν πριν την εφηβεία αποκτούν υπέρβαρους γιους

cigaretteΟι άνδρες που αρχίζουν το κάπνισμα πριν από την εφηβεία παρατηρήθηκε ότι αποκτούν υπέρβαρους γιους, όπως αποκάλυψε νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι άνδρες που είχαν ήδη αρχίσει να υιοθετούν τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος πριν από την ηλικία των 11 ετών, έχουν γιους με 5 έως 10 κιλά περισσότερα από τον μέσο όρο.

Η επίδραση αυτή δεν παρατηρήθηκε μεταξύ των υιών των ανθρώπων που άρχισαν να καπνίζουν αργότερα, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα αγόρια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες πριν από την έναρξη της εφηβείας.

Παλαιότερη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ αποδεικνύει ότι η έκθεση στον καπνό σε αυτή την κρίσιμη ηλικία οδηγεί σε μεταβολικές αλλαγές στην επόμενη γενιά.

overweight_boy_lockerroom

Ο καθηγητής και επικεφαλής της μελέτης Marcus Pembrey αναφέρει: “H ανακάλυψη της μεταφοράς των επιπτώσεων του καπνίσματος στις επόμενες γενιές έχει μεγάλη σημασία για την έρευνα σχετικά με την τρέχουσα αύξηση της παχυσαρκίας και την αξιολόγηση των προληπτικών μέτρων. Δεν θεωρείται πλέον αποδεκτό να μελετάμε τους παράγοντες του τρόπου ζωής σε μία μόνο γενιά”.

Οι ερευνητές εξέτασαν 9.886 πατέρες -54% των οποίων ήταν καπνιστές σε κάποια δεδομένη χρονική στιγμή και 3% των οποίων ξεκίνησαν να καπνίζουν τακτικά από την ηλικία των 11 ετών.

Οι γιοι τους ζυγίστηκαν στην ηλικία των 13, 15 και 17 ετών και διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά εκείνων που ξεκίνησαν το κάπνισμα πολύ νωρίς ζύγιζαν κάθε φορά περισσότερο σε σχέση με όσων άρχισαν να καπνίζουν αργότερα ή δεν είχαν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους. Ωστόσο, τα ευρήματα δεν παρατηρούνται στον ίδιο βαθμό στις κόρες.

Οι επιστήμονες έλαβαν επίσης υπόψη κι άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής και του βάρους του πατέρα, αλλά κανένας από αυτούς δεν μπορούσε να εξηγήσει την αλλαγή.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Human Genetics.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.