Αρχική InfoSchool Εκπαιδευτικά Νέα Οι δάσκαλοι ανακαλύπτουν νέους διασκεδαστικούς τρόπους για να διδάξουν στα παιδιά Μαθηματικά στα εργαστήρια της ΑΣΚΤ (από 1/11)

Οι δάσκαλοι ανακαλύπτουν νέους διασκεδαστικούς τρόπους για να διδάξουν στα παιδιά Μαθηματικά στα εργαστήρια της ΑΣΚΤ (από 1/11)

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών συνδιοργανώνουν τα αυτοτελή εργαστήρια «Τέχνη και Μαθηματικά». Τα εργαστήρια απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και έχουν ως στόχο την παρουσίαση διδακτικών μεθόδων και την πρακτική εφαρμογή στο γνωστικό αντικείμενο των Μαθηματικών έχοντας ως βασικό όχημα τις Τέχνες.

Τα βιωματικά εργαστήρια φιλοδοξούν να παρουσιάσουν μια διδακτική μεθοδολογία που όλοι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εφαρμόσουν στις τάξεις τους προσεγγίζοντας και αναλύοντας θεμελιώδεις μαθηματικές έννοιες μέσω της Εικαστικής Τέχνης . Την επιστημονική ευθύνη των εργαστηρίων έχουν οι μαθηματικοί κ. Άρης Μαυρομάτης και κ. Αποστόλης Παπανικολάου.

Ως προς το περιεχόμενο της επιμόρφωσης, οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα έρθουν σε επαφή με συγκεκριμένη διδακτική μεθοδολογία, η οποία εστιάζει στην ανάδυση προβληματισμών που εκπορεύονται από τη μελέτη εικαστικών έργων και οι οποίοι προβληματισμοί οδηγούν στην προσέγγιση και, εν τέλει, στην κατανόηση μαθηματικών εννοιών. Εικαστικά έργα θα δοθούν στους εκπαιδευτικούς, θα αναλυθούν με μια βιωματική προσέγγιση μέσω της οποίας θα αναδυθούν μαθηματικές έννοιες. Οι εκπαιδευτικοί που θα παρακολουθήσουν το εν λόγω πρόγραμμα θα το εφαρμόσουν έπειτα στις τάξεις που διδάσκουν και τα αποτελέσματα, αλλά και απορίες ή προβληματισμοί, θα διατυπωθούν σε μια τελευταία συγκεντρωτική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιανουαρίου.

Περιγραφή της μεθοδολογίας

Αρχικά, θα παρουσιαστούν επιλεγμένες αγγειογραφίες-κυρίως της Γεωμετρικής περιόδου-, καθώς και ζωγραφικοί πίνακες που εκπροσωπούν τα περισσότερα εικαστικά ρεύματα.

Οι βασικές έννοιες πάνω στις οποίες θα ασκηθούν οι εκπαιδευτικοί είναι:

 Το γεωμετρικό σχήμα

 Η συμμετρία και

 Τα κανονικά πολύεδρα, έννοιες σημαίνουσες για τη λογική συγκρότηση της νοημοσύνης. Το κυρίως ζητούμενο, άλλωστε, του εν λόγω εργαστηρίου είναι η ενίσχυση και βελτίωση της εικόνας που έχουν οι μαθητές για έννοιες των μαθηματικών και η ανάδειξη και ανάδυση ήδη κεκτημένων οπτικών και νοητικών ικανοτήτων μ’ ένα πιο ευχάριστο και βιωματικό τρόπο. Μέσα, λοιπόν, από τη συγκεκριμένη διαδικασία, οι μαθητές μπορούν να κατανοήσουν την μη εμφανή δομή ενός εικαστικού έργου, ενώ, παράλληλα, ενισχύουν και αναπτύσσουν την οπτική τους αντίληψη.

Τα αυτοτελή εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στις 1, 15 Νοεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου στην αίθουσα «Μικρή Θεωρητικών» στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256.
Ώρα διεξαγωγής: 5.30-7.30μ.μ..

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Πληροφορίες στο τηλ: 2131335-566


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter