Αρχική InfoMommy Σχέσεις Οι εφιάλτες δεν προκαλούν φόβο αλλά αισθήματα λύπης και ενοχής

Οι εφιάλτες δεν προκαλούν φόβο αλλά αισθήματα λύπης και ενοχής

Sleep_1405513aΟι ερευνητές ανακάλυψαν ποιο είναι το συναίσθημα που χαρακτηρίζει έναν εφιάλτη και -παραδόξως- δεν πρόκειται για τον φόβο.

Αντιθέτως, υποστηρίζουν ότι οι χειρότεροι εφιάλτες μας δημιουργούν αισθήματα λύπης, σύγχυσης και ενοχής.

Αποκάλυψαν, επίσης, ότι οι περισσότεροι από αυτούς σχετίζονται με την απειλή της σωματικής επίθεσης, ενώ ένα απλώς άσχημο όνειρο παίρνει συνήθως τη μορφή διαπροσωπικής σύγκρουσης.

Προκειμένου να αναλύσουν 253 εφιάλτες και 431 άσχημα όνειρα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ συνέλεξαν τις αφηγήσεις σχεδόν 10.000 ονείρων.

article-2548398-02D9C8D500000514-849_634x424Η ομάδα δήλωσε ότι τα πιο κοινά θέματα ενός εφιάλτη είναι ο θάνατος, οι ανησυχίες για την υγεία και οι απειλές για τη ζωή. Οι εφιάλτες στους άνδρες ήταν επίσης πιο πιθανό να περιέχουν θέματα σχετικά με φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες και σεισμοί ή ακόμα και με τον πόλεμο. Από την άλλη, στους εφιάλτες των γυναικών οι διαπροσωπικές συγκρούσεις ήταν περισσότερο συχνές.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από εφιάλτες παρουσιάζουν συχνά προβλήματα αϋπνίας, επειδή φοβούνται να κοιμηθούν και να «βυθιστούν» σε χειρότερα όνειρα.

Ωστόσο, η επιστημονική ομάδα ανέφερε ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να καθορίσει τί είναι αυτό που διακρίνει ένα απλά κακό όνειρο από έναν εφιάλτη.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.