Αρχική InfoTeens Υγεία Oι έφηβοι που κοιμούνται νωρίς είναι πιο αδύνατοι

Oι έφηβοι που κοιμούνται νωρίς είναι πιο αδύνατοι

504802-tired-teenΟ ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στη ψυχική αλλά και στη σωματική υγεία των εφήβων καθώς όσοι πηγαίνουν νωρίς για ύπνο και ξυπνούν νωρίς το πρωί είναι πιο αδύνατοι και παρουσιάζουν καλύτερη φυσική κατάσταση απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους που μένουν ξύπνιοι έως αργά και το πρωί σύμφωνα με νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας κατέγραψαν τις ώρες ύπνου και έγερσης 2.200 παιδιών και εφήβων, ηλικίας 9 έως 16 ετών και συνέκριναν με αυτά το σωματικό βάρος και τις εξωσχολικές δραστηριότητές τους.

Οι «πρωινοί τύποι» της μελέτης έμπαιναν κατά μέσον όρο για ύπνο στις 21.20’ το βράδυ και ξυπνούσαν γύρω στις 7 το πρωί. Οι «νυχτερινοί τύποι» έμπαιναν για ύπνο στις 22.40’ το βράδυ και ξυπνούσαν με τα χίλια ζόρια στις 8.20’ κατά μέσον όρο.

Όπως έδειξε η σύγκριση των στοιχείων, τα παιδιά που έμπαιναν αργά για ύπνο και ξυπνούσαν αργά, είχαν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα.

Επιπλέον, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να διάγουν καθιστική ζωή και 2,9 φορές περισσότερες πιθανότητες να βλέπουν τηλεόραση ή να ασχολούνται με τα κομπιούτερ και τα βιντεοπαιχνίδια περισσότερο απ’ όσο ορίζουν οι ισχύουσες οδηγίες (σ.σ. το όριο είναι έως το πολύ 2 ώρες την ημέρα).

«Η ιδιαιτερότητα αυτής της μελέτης είναι πως μεταξύ των παιδιών και των εφήβων δεν υπήρχε διαφορά ως προς την συνολική διάρκεια του ύπνου, ανεξάρτητα από την ώρα που έμπαιναν για ύπνο ή που ξυπνούσαν», δήλωσε η ερευνήτρια δρ Κάρολ Μέιχερ.

«Μέχρι τώρα ξέραμε πως η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με την παιδική και εφηβική παχυσαρκία, αλλά διαπιστώνουμε ότι και το πότε θα κοιμηθεί κανείς έχει πολύ μεγάλη σημασία».

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στο τεύχος Οκτωβρίου της επιθεώρησης «Sleep».


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.