Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία Οι έφηβοι υπό τον κίνδυνο ψηφιακής αμνησίας

Οι έφηβοι υπό τον κίνδυνο ψηφιακής αμνησίας

teen-and-techΗ τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή των εφήβων που ξέρουν από πρώτο χέρι την παραμικρή λεπτομέρεια κάθε gadget που κυκλοφορεί και υπόσχεται να μας λύσει τα χέρια. Εκτός από πολύτιμος σύμμαχος στις ανάγκες της καθημερινότητας, η τεχνολογία σύμφωνα με έρευνα απειλεί την ζωή των εφήβων που όντας εξαρτημένοι στις επιταγές της πια δεν είναι σε θέση να θυμούνται λεπτομέρειες της καθημερινότητάς τους, όπως ο αριθμός του τηλεφώνου τους.

Ειδικοί από τη Νότια Κορέα, μία από της πιο ψηφιακά αναπτυγμένες χώρες του κόσμου, βρήκαν ότι οι γνωστικές ικανότητες εκείνων που στηρίζονται πολύ στην τεχνολογία, φαίνεται να επηρεάζονται αρνητικά, πρόβλημα που συνήθως παρατηρείται σε ασθενείς που έχουν υποστεί κάποιο τραυματισμό στο κεφάλι ή πάσχουν από κάποια ψυχιατρική ασθένεια. Υπεύθυνη δε για την κατάσταση αυτή, την οποία ονόμασαν «ψηφιακή αμνησία», θεωρούν την τεχνολογία.

Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των νέων, ηλικίας 10 έως 19 ετών, που χρησιμοποιούν τα smart phones τους για περισσότερες από 7 ώρες καθημερινά φτάνει το 18,4%.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις τους, εκείνοι που χρησιμοποιούν πολύ την τεχνολογία είναι πιθανό να αναπτύξουν περισσότερο την αριστερή πλευρά του εγκεφάλου τους, παραμελώντας τη δεξιά, η οποία σχετίζεται με τη συγκέντρωση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η προσοχή και η μνήμη των χρηστών, που στο 15% περίπου των περιπτώσεων μπορεί να οδηγήσει στα πρώιμα στάδια εκδήλωσης άνοιας.

Επιπλέον, οι παραπάνω χρήστες φαίνεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα και όσον αφορά τη συναισθηματική τους ανάπτυξη, με τα παιδιά να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.