Αρχική Νέα Οι εξαφανίσεις παιδιών οφείλονται στο δυσμενές οικογενειακό περιβάλλον

Οι εξαφανίσεις παιδιών οφείλονται στο δυσμενές οικογενειακό περιβάλλον

phone-pics-018

Το δυσμενές οικογενειακό περιβάλλον σχετίζεται με τις εξαφανίσεις παιδιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας κλήθηκε πρόσφατα, με ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Αθανασίου και Στάθη Παναγούλη, να ενημερώσει τη Βουλή για το φαινόμενο των εξαφανίσεων ανηλίκων.

Οι δύο βουλευτές επικαλούνται δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η ΕΛΑΣ επιβεβαιώνει ότι το 2012 και κατά το πρώτο τετράμηνο του 2013 εξαφανίστηκαν 449 παιδιά, στην πλειονότητά τους κορίτσια. Από αυτά βρέθηκαν τα 352 ενώ 97 αναζητούνται.

Στην έγγραφη απάντησή του ο κ. Δένδιας επικαλείται στοιχεία από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, σύμφωνα με τα οποία «οι απαγωγές παιδιών αφορούν περιπτώσεις αρπαγών από γονείς λόγω διαφωνίας ως προς τη γονική μέριμνα».

Σχετικά με τους λόγους εξαφάνισης ανηλίκων, αναφέρεται ότι «οι εξαφανίσεις οφείλονται αποκλειστικά στο δυσμενές οικογενειακό περιβάλλον (χωρισμένοι γονείς, ενδοοικογενειακή βία, παραμέλησή τους κ.ά.) και όχι σε εγκληματικές ενέργειες σε βάρος τους (αρπαγή ανηλίκων με σκοπό την καταβολή λύτρων, ανθρωποκτονίες κ.λπ.).

Στα αίτια εξαφανίσεων αναφέρονται και οι περιπτώσεις ψυχολογικών προβλημάτων και νοητικών στερήσεων, καθώς και αυτές των χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών.

«Στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις απαγωγών ανηλίκων, είτε για λύτρα, είτε για σεξουαλική εκμετάλλευση, είτε για εμπορία οργάνων», αναφέρεται στο έγγραφο.

Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο κ. Δένδιας, για την προστασία των ανηλίκων έχουν συσταθεί εξειδικευμένες υπηρεσίες στην Ελληνική Αστυνομία.

Από ειδική εκπαίδευση έχουν ήδη περάσει 219 αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, προκειμένου να ανταποκριθούν στη μάχη κατά του φαινομένου της εξαφάνισης - αρπαγής ανηλίκων.

Στόχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είναι να αξιοποιηθεί πλήρως το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS), όπου καταχωρούνται, μεταξύ άλλων, και οι ανήλικοι, των οποίων η εξαφάνιση δηλώνεται σε κάποιο από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

To SIS αποτελεί το σημαντικότερο και πλέον χρήσιμο εργαλείο που χρησιμοποιείται από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας για την άμεση αναζήτηση, τον έλεγχο και τον εντοπισμό των εξαφανισμένων παιδιών.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα «AMBER ALERT HELLAS» που αποσκοπεί στην έγκαιρη και έγκυρη ειδοποίηση και ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με περιστατικά εξαφάνισης - απαγωγής ανηλίκων.

Την εγκατάσταση και υλοποίηση του προγράμματος στην Ελλάδα έχει αναλάβει η μη κυβερνητική οργάνωση «το Χαμόγελο του Παιδιού» η οποία έχει οριστεί και διαχειριστής του.

Το πρόγραμμα «AMBER ALERT HELLAS» λειτουργεί μέσω της σύμπραξης περισσότερων των 50 κρατικών και ιδιωτικών φορέων, όπως υπουργεία και δημόσιες αρχές, ΜΚΟ, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, φορείς παροχής υπηρεσιών διαδικτύου (ISP), εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ έχει διαβιβάσει σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας εγκυκλίους διαταγές με σαφείς οδηγίες, οι οποίες επικαιροποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης, έχει συνταχθεί από τη Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας, ενημερωτικό εγχειρίδιο, το οποίο περιλαμβάνει χρήσιμες πρακτικές, κατευθυντήριες οδηγίες και βασικές τακτικές χειρισμού περιστατικών εξαφάνισης και αρπαγής ανηλίκων, ενώ στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας έχει ενταχθεί το γνωστικό αντικείμενο «Αναζητήσεις εξαφανισθέντων προσώπων».

Πηγή: ΑΜΠΕ


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.