Αρχική Infokids Υγεία Οι εποχιακές ιώσεις είναι προ των πυλών! «Αμυνθείτε»

Οι εποχιακές ιώσεις είναι προ των πυλών! «Αμυνθείτε»

Cold-and-Flu-1

Από τον Δρ.Στάθης Σκληρός MD, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης
Δ/ντής Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, Γ.Γ. ελληνικής Εταιρείας Ερευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Έχουμε ήδη καλωσορίσει το φθινόπωρο και  μαζί του το κρυολόγημα, τη γρίπη και τις εποχιακές  ιώσεις που ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους.
Καθώς η θερμοκρασία σταδιακά  πέφτει, με τα πρώτα κρύα  δημιουργούνται και οι  κατάλληλες συνθήκες για να «εγκατασταθούν» στον οργανισμό ιοί και να εκδηλωθούν κρυολογήματα.  Ένα από τα προβλήματα που προκαλεί η πτώση της θερμοκρασίας  είναι  εξασθένιση της άμυνας του οργανισμού ένα φαινόμενο που ονομάζεται «ελάττωση της ανοσίας». Ως φυσικό επακόλουθο αυτής της διαδικασίας, ο οργανισμός καθίσταται πιο ευάλωτος στους ιούς που υπάρχουν γύρω του.

 
Το αποτέλεσμα της προσβολής του οργανισμού από ιούς, είναι η εμφάνιση των γνωστών σε όλους μας ιώσεων. Από την στιγμή που ο ιός θα μπει στο κύτταρο, ενεργοποιούνται διάφοροι μηχανισμοί που αποσκοπούν στην εξουδετέρωση του ιού. Εάν όμως αυτό δεν καταστεί δυνατό, ο ιός πολλαπλασιάζεται μέσα στο κύτταρο το οποίο δυσλειτουργεί ή καταστρέφεται. Κατόπιν πολλαπλά αντίγραφα του ιού εξαπλώνονται και στα διπλανά κύτταρα, ενώ στη συνέχεια περνούν στην κυκλοφορία και τότε ο οργανισμός εκδηλώνει την ασθένεια.

Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, με γρίπη ή κρυολόγημα ή κάποια εποχιακή ίωση, έχει την τάση να επιδίδεται σε αλόγιστη χρήση φαρμάκων, χωρίς τη συμβουλή ενός γιατρού ή φαρμακοποιού, κάτι το οποίο όχι μόνο δε βοηθάει, αλλά αντίθετα επιβαρύνει τον οργανισμό. Συχνή είναι η χρήση προιόντων με αντιβιοτικό, τα οποία όμως ΔΕΝ θεραπεύουν ούτε βοηθούν στην πρόληψη των ιώσεων. Επίσης, είναι λάθος να πιστεύουμε ότι τα αντιβιοτικά θα μας προφυλάξουν και θα αποτρέψουν την εξέλιξη μιας ιογενούς  λοίμωξης  σε μικροβιακή,  γιατί απλά δεν έχουν τέτοιες ιδιότητες . Η χορήγηση αντιβίωσης είναι αναγκαία μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και μόνο μετά από τη συμβουλή του γιατρού.

Πώς θα αποφύγουμε τις ιώσεις
Για αποφυγή των ιώσεων συνιστάται συχνό πλύσιμο των χεριών και σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και των αντικειμένων, με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή. Τις περισσότερες φορές αυτό είναι αρκετό.
Αν παρόλα αυτά η ίωση προλάβει και εκδηλωθεί, τότε για την ανακούφιση των συμπτωμάτων αρκεί είτε μια απλή αντισηψία της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας με κάποια από τα γνωστά προϊόντα  σε μορφή παστίλιας π.χ. Strepsils, που περιέχει αντιμικροβιακά / αντισηπτικά συστατικά, ή αν υπάρχει φλεγμονή και πρήξιμο , ένα αντιφλεγμονώδες πάλι σε παστίλια πχ STREPFEN, που καταπραΰνει τον λαιμό.
Τα προϊόντα σαν το Strepsils  καταπολεμούν ένα ευρύ φάσμα ιών (όπως τον ιό της γρίπης Α, τον RSV, τον SARS-CoV5) και βακτηρίων  και δεν περιέχουν αντιβιοτικό, συνεπώς δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.