Οι φίλες

10247462_288456281315201_4482347160184692605_nΓιατί, αγαπητό μου ημερολόγιο, οι φιλίες των παιδιών είναι τόσο πολύπλοκες; Θυμάμαι τις παρεξηγήσεις, τους καβγάδες και τις λυκοφιλίες που είχαμε όταν ήμουν κοριτσάκι. Όλη μου η καθημερινόιτητα ήταν γύρω από τις φίλες και τις φιλίες μου. Θυμάμαι κλάματα απελπισίας που είχα ρίξει, όταν η κολλητή μου «με χώρισε» στο γυμνάσιο. Ένιωθα σαν να με είχε χωρίσει το αγόρι μου. Όταν είσαι μικρή, μαζί με τις φίλες σου, χτίζεις έναν έντονο μικρόκοσμο απροσπέλαστο για όλους τους υπόλοιπους και ζεις κι αναπνέεις μόνο γι αυτόν.  Διασκεδάζεις, κλαις, χαίρεσαι, μοιράζεσαι τα πάντα, νοιάζεσαι, τσακώνεσαι, συζητάς με τις ώρες για όλα σου τα θέματα, από τι χρώμα θα βάψεις τα νύχια σου μέχρι βαθιές φιλοσοφικές αναλύσεις.

Σε αυτές τις ηλικίες η φιλία είναι πολύ σημαντική για την ψυχολογία σου. Αναπτύσσεται μια φοβερή αλληλεγγύη με έντονα συναισθήματα, πολλή κατανόηση, αλληλοϋποστήριξη έως και αγάπη. Στις φίλες μου τα έλεγα όλα! Κι αν κάποια δεν σου έλεγε κάτι, ήταν θέμα παρεξήγησης. Άκουγε η μία το πρόβλημα της άλλης, το αφουγκραζόταν και το αντιμετώπιζε σαν δικό της. Κάπου διάβασα ότι αυτό είναι κυρίως γυναικεία συνήθεια, γιατί από τα πολύ παλιά χρόνια οι γυναίκες έμεναν στο σπίτι τους, στην εστία, πολλές ώρες ενώ οι άντρες τους είχαν βγει για κυνήγι. Έτσι, αναπτύχθηκε πολύ το λέγειν τους και γενικά η επικοινωνία τους μέσω του λόγου. Σήμερα, λοιπόν, εμείς οι γυναίκες συζητάμε λέγοντας η μία στην άλλη όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τα πάντα, γεγονός που αν το πεις στον άντρα αφενός ενοχλείται γιατί συνήθως είναι πρωταγωνιστής των ιστοριών, αφετέρου εκπλήσσεται γιατί εκείνος δεν το κάνει με τους φίλους του. Όντως, οι αντρικές φιλίες νομίζω είναι πολύ πιο ξεκάθαρες και απλές σε σχέση με των γυναικών. Χωρίς, όμως, να λέω ότι αυτοί δεν ασχολούνται με το κουτσομπολιό κι ας μην το παραδέχονται. Απλώς, εκείνοι δεν παρεξηγιούνται τόσο συχνά, δεν «θάβονται» πίσω από την πλάτη τους και δεν παίζει ίντριγκα και ζήλια.

Κάποιες πανεπιστημιακές έρευνες λένε ότι οι γυναικείες φιλίες έχουν όλα αυτά τα ελαττώματα, αλλά είναι πιο βαθιές, ουσιαστικές και μακροχρόνιες, ενώ οι άντρες στηρίζουν περισσότερο τη φιλία τους στην απλή συναναστροφή. Εγώ πάλι λέω ότι είναι φυσικό να είναι πιο ουσιαστικές οι γυναικείες, αν αναλογιστούμε πόσο έχουμε παλέψει και υποφέρει μέσα στις φιλίες μας. Δεν νομίζω, ας πούμε, ότι ένας άντρας θα έχει κλάψει επειδή δεν επικοινωνεί σωστά με έναν κολλητό του.

Θα τολμούσα να πω ότι μέσα στη φύση της γυναίκας υπάρχει η «πίσω σκέψη» ή αλλιώς η διπλωματία, ενώ στον άντρα όχι τόσο. Το έχω παρατηρήσει και σε βρέφη, καθώς έχω την τύχη να είμαι μητέρα και των δύο φύλων: στο κορίτσι από μωρό, όταν άρχισε να μπουσουλάει, δηλαδή όταν απέκτησε για πρώτη φορά το σοβαρό προνόμιο της ελευθερίας και της αυτονομίας, διέκρινα σε κάθε της κίνηση μια κρυφή σκέψη, ένα παιχνιδάκι, μια αναμέτρηση, ένα ζύγισμα, ενώ στο αγόρι διέκρινα μια ξεκάθαρη κίνηση κι ας πέσει και πάνω στον τοίχο! Χαριτολογώντας, θα τον έλεγα «αμπλαούμπλα».

Τώρα, παρατηρώ μέσω των παιδιών μου τις φιλίες των κοριτσιών και τις φιλίες των αγοριών. Το σίγουρο είναι ότι με το αγόρι είμαι ήσυχη, γιατί είναι όλα αρμονικά με τα υπόλοιπα αγόρια! Το μόνο που θέλουν είναι ένα γήπεδο και ποδοσφαιρικά παπούτσια κι αν καβγαδίσουν σε λίγο θα είναι όλα όπως πριν. Από το κορίτσι, όμως, κάθε λίγο ακούω ένα κακό νέο. Μια παρεξήγηση, μια ίντριγκα, ένα παράπονο, μια φιλία που έληξε, μια προδοσία που βγήκε στο φως και άλλα τέτοια στενάχωρα. Και λέω στενάχωρα γιατί ενώ τα ξέρω και τα έχω ζήσει με τον ίδιο τρόπο, κάθε φορά που μου τα λέει νιώθω ένα δυσάρεστο σφίξιμο. Γιατί ξέρω πόσο σημαντικές είναι οι φίλες στα σχολικά και φοιτητικά χρόνια και γιατί όχι σε όλη μας τη ζωή; Και φυσικά, δεν είναι εύκολο να το αντιμετωπίσω γιατί εννοείται δεν θέλω να ανακατεύομαι και ούτε να τροφοδοτώ τις ιστορίες που γίνονται μεταξύ τους. Ούτε φυσικά να κρίνω και να κατακρίνω τη συμπεριφορά άλλων κοριτσιών. Δεν παύει όμως να με απασχολεί, γιατί ως μαμά όταν βλέπω το κορίτσι μου σε αδιέξοδο θέλω να το βοηθήσω είτε να ξαναβρεί την αυτοπεποίθησή της, είτε να διορθώσει κάποια λανθασμένη της συμπεριφορά.

Είναι φοβερό το πόσο πρέπει να προσέχεις ως γονιός την κάθε λέξη που θα χρησιμοποιήσεις στο παιδί σου για τις σχέσεις του. Μια λάθος λέξη μπορεί να έχει επιπτώσεις στη συμπεριφορά του. Πρέπει, ας πούμε, να προσέξεις στον τρόπο που θα διαφωνήσεις κι εσύ με τη λάθος συμπεριφορά της φίλης της. Να το αναλύσεις, χωρίς να την κακολογήσεις ή να την «θάψεις» όπως συνηθίζουμε. Όπως και το ανάποδο. Ο τρόπος που θα της δώσεις να καταλάβει ότι η ίδια είναι λάθος δεν πρέπει να περιέχει κατηγόρια ή ταμπέλα ή ενοχή. Δεν είμαι ψυχολόγος και δεν ξέρω αν ό,τι της λέω είναι σωστό αλλά το ψάχνω. Υπάρχουν κάποιες αξίες που θα ήθελα να περάσω στα παιδιά μου, οι οποίες έχουν σχέση με την ανθρώπινη συμπεριφορά, όπως η ενσυναίσθηση, η αυτοσυγκράτηση, η κατανόηση, η αλληλεγγύη κτλ. Πάντως, η φιλία είναι μια απαραίτητη αξία για τον άνθρωπο, γιατί δεν έχει γεννηθεί για να είναι μόνος. Από τις αρχές της ανθρωπότητας, ο άνθρωπος είχε την ανάγκη να ομαδοποιείται και να συμπορεύεται στη ζωή. Ακόμα κι αυτοί που λένε ότι δεν έχουν ανάγκη από φίλους, εγώ δεν τους πιστεύω. Εκφράζουν ίσως έτσι την πικρία τους ή κάποια απογοήτευση από φίλους. Οι αρχαίοι πάντως, ως σοφοί ημών πρόγονοι, έλεγαν: «Φιλία εστί μια ψυχή εν δυσί σώμασιν ενοικουμένη» (Αριστοτέλης 384 – 322 π.Χ.)