Αρχική InfoTeens Υγεία Οι φωτογραφίες με τις παρενέργειες στα πακέτα των τσιγάρων δεν "πτοούν" τους έφηβους καπνιστές

Οι φωτογραφίες με τις παρενέργειες στα πακέτα των τσιγάρων δεν "πτοούν" τους έφηβους καπνιστές

teens-smokingΤα τελευταία χρόνια, η εφηβεία είναι άμεσα συνδεμένη με το κάπνισμα. Όλο και περισσότερο αυξάνεται το ποσοστών των έφηβων "θεριακλήδων" που αρχίζουν το κάπνισμα στα εφηβικά τους χρόνια, θέλοντας να υιοθετήσουν τα πρότυπα συμπεριφοράς των εφήβων. Σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί αυτή η συνήθεια είχε προταθεί και εν τέλει τεθεί σε εφαρμογή σε πολλές χώρες η απόφαση αναγραφής στα πακέτα τσιγάρων φωτογραφιών από όργανα του σώματος που "νοσούν" από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Η Βρετανία υιοθέτησε την εμφάνιση αυτών των φωτογραφιών στα πακέτα των τσιγάρων το 2008. Σύμφωνα όμως τα ευρήματα μιας νέας έρευνας, οι προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που ενέχει το κάπνισμα τις οποίες συνοδεύουν φωτογραφίες από όργανα που "νοσούν" έχουν πολύ μικρό αντίκτυπο στους έφηβους καπνιστές,

health_and_fitness_extra_clip_image001Ειδικότερα, σε μελέτη του πανεπιστημίου του Στέρλινγκ, στην οποία συμμετείχαν 2.800 παιδιά, διαπστώθηκε  ότι οι φωτογραφίες δεν επηρέασαν σχεδόν καθόλου τους καπνιστές ηλικίας 11 με 16 ετών.Είχαν, παρ' όλα αυτά αντίκτυπο στους μη καπνιστές και σε εκείνους που πειραματίζονταν. Η έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Tobacco Control, εξέτασε τα δεδομένα της ένωσης Youth Tobacco Policy Survey πριν και μετά την εμφάνιση των εικόνων. Πριν από την προβολή των εικόνων στα πακέτα τσιγάρων υπήρχαν μόνο προειδοποιήσεις για την υγεία.

Από τα 2.800 παιδιά που ρωτήθηκαν, ένα στα 10 ήταν καπνιστής, ενώ τα υπόλοιπα ήταν είτε μη καπνιστές, είτε μόλις είχαν αρχίσει να πειραματίζονται με το κάπνισμα.

Ενώ το ποσοστό των νεαρών που έκριναν ότι οι προειδοποιήσεις αρκούσαν για να τους αποτρέψουν από το κάπνισμα αυξήθηκε ύστερα από την παρουσίαση των σοκαριστικών φωτογραφιών, τόσο μεταξύ των μη καπνιστών όσο και μεταξύ εκείνων που δοκίμαζαν να καπνίσουν, ο αριθμός των καπνιστών που αποθαρρύνθηκαν παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος--από το 13% ανήλθε σε μόλις 14%.

Ο επικεφαλής των ερευνητών δρ Κρόφορντ Μούντι δήλωσε ότι ενώ είναι απογοητευτικό ότι οι φωτογραφίες δεν έχουν αντίκτυπο στους καπνιστές, η αύξηση του αριθμού των μη καπνιστών κι εκείνων που δοκιμάζουν το κάπνισμα οι οποίοι επηρεάστηκαν είναι ένα "πολύ θετικό" στοιχείο. Πάντως, όπως επισημαίνει, υπάρχει κίνδυνος οι καταναλωτές να "αποκτήσουν ανοσία" καθώς οι εικόνες και οι γραπτές προειδοποιήσεις δεν έχουν αλλάξει από τότε που εμφανίστηκαν, το 2003 και το 2008 αντίστοιχα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.