Οι γονείς απαιτούν να ανοίξουν οι παιδικοί σταθμοί μαζί με τα σχολεία και συγκεντρώνουν υπογραφές

Οι γονείς μικρών παιδιών αντιδρούν σθεναρά στην απόφαση της κυβέρνησης και της Επιτροπής των Ειδικών να μην δοθεί ακόμη πράσινο φως για την επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, ενώ όλες οι υπόλοιπες βαθμίδες θα λειτουργήσουν κανονικά δια ζώσης από την προσεχή Δευτέρα 10 Μαίου.

Γιατί καθυστερεί το άνοιγμα των παιδικών σταθμών

Σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, « Το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών έχει μετατεθεί από τους ειδικούς καθώς τα παιδιά είναι πιο δύσκολο -σε αυτήν την ηλικία- να υποβληθούν σε αξιόπιστα self tests και να φορούν μάσκα.

Για αυτούς τους λόγους, πηγαίνουμε μία με δύο εβδομάδες πιο πίσω σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων μας.

Πιθανότατα, μιλάμε για άνοιγμα των παιδικών και των βρεφονηπιακών σταθμών στο διάστημα 20 με 24 Μαΐου».

Αυτοί είναι οι 5 λόγοι που πρέπει να επαναλειτουργήσουν ΑΜΕΣΑ οι παιδικοί σταθμοί

Το γύρο του διαδικτύου κάνει το κάλεσμα για online συγκέντρωση υπογραφών  στήριξης στο αίτημα Να ανοίξουν οι παιδικοί σταθμοί μαζί με τα υπόλοιπα σχολεία που διακινείται μέσω γνωστής διαδικτυακής πλατφόρμας.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο που υπογράφει η Ασπασία Σκουφίδη, Μητέρα 3 παιδιών και Παιδαγωγός προσχολικής αγωγής, “Ζητάμε το άμεσο άνοιγμα όλων των βρεφικών και παιδικών σταθμών με τα πρωτόκολλα ασφαλείας που ίσχυαν και με μεγάλη επιτυχία ακολουθούσαν παιδιά, παιδαγωγοί και ενήλικες τουλάχιστον για όσες οικογένειες χρήζουν άμεσης φροντίδας λόγω επιστροφής στην εργασία τους

  • Τα μικρά παιδιά όπως δημόσια έχετε αποδεχτεί και βάση επιστημονικών ερευνών δεν είναι φορείς μετάδοσης του κορωνοϊού και η αναστολή λειτουργίας των παιδικών σταθμών γινόταν κυρίως για την μείωση της κινητικότητας των ενηλίκων. Κάτι τέτοιο πλέον δεν υφίσταται μιας και έχουν ανοίξει οι περισσότεροι τομείς επαγγελματικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.
  • Τα πολύ μικρά παιδιά έχουν τη δυνατότητα να κινούνται ελεύθερα χωρίς μάσκα σε μη ασφαλή περιβάλλοντα (ως προς τη διασπορά του ιού) όπως παιδικές χαρές, πλατείες, πάρκα, παραλίες, εμπορικά κέντρα κλπ αλλά δεν μπορούν να βρίσκονται στο ασφαλές, συγκεκριμένο περιβάλλον των παιδικών σταθμών όπου πληρούσαν όλους τους κανόνες για τη μη διασπορά του.
  • Με το πλήρες άνοιγμα του εμπορικού τομέα είναι πάρα πολλοί οι γονείς κι κηδεμόνες που δεν έχουν τη δυνατότητα για άδειες ειδικού σκοπού ή φύλαξης στο σπίτι και χρίζουν άμεσης λύσης φροντίδας για τα παιδιά τους. Ακόμη και οι γονείς που εργάζονται από το σπίτι έχουν δυσκολία στην παροχή της εργασίας τους.
  • Τα πολύ μικρά παιδιά έχουν στερηθεί περισσότερο από όλους το παιχνίδι με τους φίλους τους, ερεθίσματα και κοινωνικές συναναστροφές, πέρασαν 2-3 φορές προσαρμογή, και παρέμειναν περιορισμένα για μεγάλο διάστημα για την ασφάλεια όλων των υπολοίπων χωρίς να λάβει κανέναν υπόψιν την κρισιμότητα της υγιούς κοινωνικοσυναισθηματικής ανάπτυξης των πρώτων χρόνων ενός παιδιού.
  • Τα νήπια που χρειάζεται να παραμείνουν σπίτι στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται να τα κρατήσουν οι γιαγιάδες και οι παππούδες με ότι αυτό συνεπάγεται επιδημιολογικά.