Αρχική InfoTeens Υγεία Οι γονείς πιέζουν τους εφήβους να αδειάζουν το πιάτο τους

Οι γονείς πιέζουν τους εφήβους να αδειάζουν το πιάτο τους

Family Eating2Ποιος είπε ότι ο γονείς δεν "καταπιέζουν" τα έφηβα παιδιά τους ως προς τις διατροφικές τους επιλογές; Κι όταν λέμε διατροφικές επιλογές δεν εννοούμε τις συμβουλές που θα πρέπει να ακολουθούν οι έφηβοι για να κρατιούνται σε φόρμα και να παίρνουν τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες για την ανάπτυξή τους αλλά για το γεγονός ότι οι γονείς τους αναγκάζουν να τρώνε όλο τους το φαγητό .

Έρευνα που δημοσιεύεται στο 'Pediatrics' έδειξε ότι τα δυο τρίτα των γονέων ακόμα ενθαρρύνουν τους εφήβους να τελειώσουν όλη τη μερίδα τους. Η συμβουλή θα μπορούσε να εμποδίσει τα παιδιά και τους εφήβους από το να μάθουν υγιεινές συνήθειες μόνα τους, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Στα πλαίσια της έρευνας, οι ερευνητές εξέτασαν μια αντίστοιχη  έρευνα του 2010 και άλλη μία του 2009 έως 2010 για να αποκτήσουν στοιχεία. Περισσότεροι από 2.200 έφηβοι και σχεδόν 3.500 γονείς από τη Μινεσότα τέθηκαν στο μικροσκόπιο της επιστήμης με την μέση ηλικία παιδιών να ανέρχεται στα 14,4 έτη. Ζητήθηκε από τους γονείς να δηλώσουν αν πίεζαν τα παιδιά να φάνε ενώ  μετρήθηκε και η προσπάθεια που κατέβαλε ένας γονέας να ενθαρρύνει το παιδί να τρώει περισσότερο. Τέλος, οι έφηβοι ρωτήθηκαν σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και το βάρος τους.

Η Katie Loth, του University of Minnesota, δήλωσε ότι εξεπλάγη με ορισμένες από τις συμπεριφορές των γονέων, όπως να αισθάνονται ότι τα παιδιά πρέπει να τρώνε όλο το φαγητό και να μην το πετούν. Το 1950 η έννοια ήταν διαφορετική. Με το πέρασμα του χρόνου οι μερίδες έγιναν μεγάλες και αν οι γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά με περιβαλλοντικούς δείκτες, τα παιδιά θα χάσουν την ικανότητα να βασιστούν σε εσωτερικά στοιχεία για να διαπιστώσουν αν έχουν χορτάσει.

Το να διδάσκουν τους εφήβους πόσο πρέπει να τρώνε είναι ιδιαίτερα συχνό απέδειξε η έρευνα. Το να λένε στους εφήβους να τρώνε λιγότερο ήταν πιο συχνό σε γονείς που τα παιδιά τους ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ενώ το να λένε σε παιδιά να τρώνε περισσότερο ήταν πιο συχνό σε όσους δεν ήταν υπέρβαροι.

Το πιο ανησυχητικό ήταν ότι ορισμένοι γονείς ενθαρρύνουν ακόμα τους εφήβους να αδειάζουν το πιάτο τους, ακόμα και αν το παιδί είναι υπέρβαρο.

Η Dr. Elaine Schulte, του Cleveland Clinic Children's Hospital στο Οχάιο, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι οι γονείς ελέγχουν τον τρόπο που τρώνε τα παιδιά.  Η Schulte τόνισε μάλιστα ότι οι γονείς θα πρέπει να κρατούν πιο υγιεινές τροφές στο σπίτι και να διδάσκουν υγιεινές συνήθειες διατροφής και ποιες τροφές να επιλέγουν αντί να πιέζουν τα παιδιά.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.