Οι γονείς στον Άη Στράτη ζητούν να μπουν σε 14 μέρες καραντίνα οι εκπαιδευτικοί που θα έρθουν

Με αφορμή την επιστροφή των μαθητών του Λυκείου και του Γυμνασίου στα θρανία ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Αγίου Ευστρατίου έστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου ζητώντας τη μέριμνα των φορέων στην τήρηση 14μερης καραντίνας από τους εκπαιδευτικούς που επιστρέφουν στο νησί.

Διαβάστε την  επιστολή παρακάτω:

Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την έντονη ανησυχία της τοπικής μας κοινωνίας για την επιστροφή των εκπαιδευτικών στα σχολεία μας εν μέσω της πανδημίας.
Σας παραθέτουμε, λοιπόν, τα παρακάτω δεδομένα:

Στο νησί κατοικούν περίπου 200 άνθρωποι, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων είναι ηλικιωμένοι και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.Το νησί διαθέτει για τους 200 κατοίκους του νησιού, ένα Π.Π.Ι. στο οποίο υπηρετούν ένας ιατρός και μια νοσηλεύτρια.

Σε περίπτωση ύπαρξης κρούσματος, θα πρέπει να γίνει διακομιδή είτε από αέρα είτε από θάλασσα.

Παρόλο που δεν υπάρχει ούτε ένα κρούσμα στο νησί μας, οι κάτοικοι τήρησαν και εξακολουθούν να τηρούν με μεγάλη συνέπεια τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, για την ασφάλεια όλων.

Οι λιγοστοί εκπαιδευτικοί που παρέμειναν στο νησί μας, συμμορφώθηκαν εξίσου και αυτοί στα μέτρα που επιβλήθηκαν.

Βάση όλων των παραπάνω, για να διασφαλιστεί το μηδενικό ποσοστό κρουσμάτων, θα πρέπει να μεριμνήσετε ώστε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη και ασφαλής επιστροφή των εκπαιδευτικών στα σχολεία με τήρηση της δεκατετραήμερης καραντίνας. Σε αντίθετη περίπτωση θα θέλαμε να υπάρξουν κυρώσεις από τον νόμο, για ενδεχόμενη μη συμμόρφωσή τους.

Επειδή, όλοι οι κάτοικοι αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ατομική ευθύνη που χρειάζεται να αναδείξουμε σε αυτή τη πρωτόγνωρη κρίση που διανύουμε και θέλοντας να διατηρήσουμε αυτή την επιτυχία του νησιού, χρειαζόμαστε την υποστήριξη και μέριμνα των αρμόδιων φορέων για την τήρηση των μέτρων από τους εκπαιδευτικούς που θα επιστρέφουν στο νησί μας.

Η απάντηση της ΟΛΜΕ στα σχέδια για καραντίνα εκπαιδευτικών

Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει ως απαράδεκτη την πρωτοβουλία κάποιων Δήμων και Διευθύνσεων Εκπαίδευσης νησιωτικών κυρίως περιοχών να επιβάλλουν, καθ’ υπέρβαση και παράβαση καθήκοντος, «καραντίνα» 14 ημερών σε εκπαιδευτικούς που πολλοί από αυτούς είναι αναπληρωτές.

Πρόκειται για δημοσίους υπάλληλους που έχουν κληθεί να αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία τους, στον χώρο εργασίας τους, στις 6 Μαϊου. Ενώ εκδίδεται βεβαίωση μετακίνησής τους για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, δέχονται την κατάφωρα άδικη αντιμετώπιση των τοπικών αρχών που επιδιώκουν παράνομα ή ακόμη και βίαια να τους υποχρεώσουν σε εγκλεισμό. Όμως, καμία οδηγία του ΕΟΔΥ ή του ΥΠΑΙΘ δεν προβλέπει κάτι τέτοιο.

Άρα κάποιοι αυθαιρετούν!

Οι ΔΔΕ και οι ΠΔΕ δεν έχουν καμιά σχετική δικαιοδοσία, όπως επίσης και οι δήμοι. Αν ανησυχούν οι Δημοτικές Αρχές για την ασφάλεια του πληθυσμού, μπορούν να αναλάβουν τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό και τεστ αντισωμάτων σε όλους όσοι μετακινούνται προς τις περιοχές τους συνολικά καθώς και στους κατοίκους των περιοχών τους. Είναι παράλογο και προκλητικό να δείχνουν περιφρόνηση ειδικά προς τους δασκάλους των παιδιών τους.

Απαιτούμε:

  • Να μην υπάρξει καμία απόπειρα επιβολής καραντίνας σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας.
  • Διαγνωστικά τεστ για όλους τους κατοίκους και τους εργαζόμενους με άμεση στήριξη των δομών υγείας σε όλη τη χώρα.
  • Τα Υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποσαφηνίσουν σε ΠΔΕ, ΔΔΕ, Διευθύνσεις σχολείων, Περιφέρειες και Δήμους ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να προβαίνουν σε αυθαίρετες ενέργειες και πρωτοβουλίες.