- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Οι γονείς του 1ου Νηπιαγωγείου Παλλήνης ομόρφυναν το προαύλιο με υπέροχες κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά

*Της Κλέλιας Κλουντζού

Μας αρέσει να αναδεικνύουμε στο Infokids.gr τις όμορφες δράσεις σχολείων που αποδεικνύουν εμπράκτως ότι όταν υπάρχει μεράκι, αγάπη για τους μαθητές και όρεξη για όμορφα κτίρια και προαύλια πλημμυρισμένα με χρώμα [1] που θα αποτελούν πόλο έλξης για τα παιδιά, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Σήμερα σας παρουσιάζουμε την αξιόλογη προσπάθεια των γονέων παιδιών του 1ου Νηπιαγωγείου Παλλήνης που ένωσαν τις δυνάμεις τους και ομόρφυναν την αυλή του σχολείου, δημιουργώντας υπέροχες κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά.

Ξύλινα τρενάκια, επιδαπέδια παιχνίδια [2], κουζινάκια, πάγκοι εργασίας, δημιουργίες που ξεπερνούν κάθε φαντασία και ενθουσιάζουν τους λιλιπούτειους μαθητές  κοσμούν την αυλή του Νηπιαγωγείου και κλέβουν τις εντυπώσεις μικρών και μεγάλων.

Οι γονείς ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ομορφύνουν το σχολείο των παιδιών τους

Την πρωτότυπη ιδέα είχε η Πηνελόπη Τριάντη, η μαμά ενός 4χρονου αγοριού, αρχιτέκτονας στο επάγγελμα. Η ίδια μιλάει στο infokids.gr και εξηγεί πως μέσα από μία συζήτηση μεταξύ των μελών του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, παρακινήθηκαν τελικά όλοι οι γονείς και βοήθησαν ώστε να ομορφύνει η αυλή του νηπιαγωγείου τους!

Ευφάνταστες κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά

«Με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών σκεφτήκαμε πως να ομορφύνουμε την αυλή του σχολείου μας με διαδραστικά παιχνίδια. Όταν μοιραστήκαμε την ιδέα με τις δασκάλες, δέχθηκαν με ενθουσιασμό τις προτάσεις μας και έτσι άρχισε η υλοποίησή τους με κάποιες οργανωμένες δράσεις. Απευθύναμε κάλεσμα στους γονείς οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα. Ο καθένας χρησιμοποίησε τις γνώσεις του και τη φαντασία του. Τρίψαμε τα ξύλα, βιδώσαμε, ζωγραφίσαμε, χρωματίσαμε με τα πινέλα, τοποθετήσαμε τις κατασκευές μας και όλα έγιναν μέσα σε δύο Σαββατοκύριακα. Χρησιμοποιήσαμε παλέτες για να φτιάξουμε τους πάγκους, που προσπαθούν να προσομοιώσουν πάγκους εργαλείων, αλλά και τα κουζινάκια για τους μικρούς μας μάγειρες. Χρησιμοποιήσαμε χαρούμενα χρώματα, σχεδιάσαμε παιχνίδια αυλής, όπως το φιδάκι και το κουτσό… Φτιάξαμε μία κατασκευή με τάσια αυτοκινήτου, τα οποία κάναμε να μοιάζουν με τεράστια λουλούδια.. », εξηγεί η Πηνελόπη Τριάντη, μέλος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.

Ονειρικά ταξίδια στον μεγαλόκοσμο

«Το τρένο αναχωρεί στις 10 για το Βόρειο Πόλο. Ο Ορφέας, ο Νικόλας, η Μελίτα, η Αναστασία, ο Μάξιμος, ο Κωνσταντίνος, η Μαριλένα, ο Δημήτρης και οι υπόλοιποι ταξιδιώτες είναι έτοιμοι για επιβίβαση…..» Είναι η δασκάλα που φωνάζει τους μικρούς μαθητές….Το ξύλινο τρενάκι με τα αληθινά καθίσματα ενθουσιάζει ακόμη και τους μεγάλους!

«Κατασκευάσαμε ένα ξύλινο τρενάκι, όπου εκεί τα παιδιά μπορούν να οργανώνουν τη σκέψη τους για ονειρικά ταξίδια. Το τρενάκι ταξιδεύει τους μικρούς ήρωες στον μεγαλόκοσμο, την ώρα που οι δασκάλες τους διαβάζουν παραμύθια...» μας λέει η κ. Τριάντη.

«Μαμά σήμερα ταξίδεψα στο Παρίσι, Πήγαμε στη Ντίσνεϊλαντ, ακούγεται η Αναστασία… Εγώ πήγα στο διάστημα λέει ο Μάξιμος…Αύριο θα πάμε στη ζούγκλα με το τρένο, φωνάζει ο Ορφέας…και κάπως έτσι νηπιάκια και προνηπιάκια βάζουν τη φαντασία τους να δουλέψει…»

Η ιδέα της ανακύκλωσης και το μήνυμα μέσα από την παιδική φαντασία

«Κάθε είδους σκουπίδι πριν βρει το δρόμο του για τον κάδο, πιθανόν να μπορεί να ζήσει ακόμα, προσφέροντας χαρά και διασκέδαση στα μικρά παιδιά, τα οποία ούτως ή άλλως στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, έχουν την τάση να επιστρατεύουν τη φαντασία τους «βλέποντας» πίσω από καθετί κάτι διαφορετικό [3]. Αυτός είναι ο σπουδαιότερος λόγος της ανακύκλωσης υλικών. Η εξάσκηση της φαντασίας και της δημιουργικότητας, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική, ώστε να μάθουν να φτιάχνουν πράγματα με τα χέρια τους, με απλά υλικά και φυσικά μέσα από αυτόν τον τρόπο εδραιώνεται η συνήθεια της ανακύκλωσης αλλά και η χαρά να δημιουργούν κάτι από το μηδέν» , λέει η κ. Τριάντη.

Η εξερεύνηση της Τέχνης στον κοινόχρηστο χώρο

Όπως εξηγεί η κ. Τριάντη, «Η τέχνη δεν είναι πλέον συνδεδεμένη μόνο ως δημιουργική επιδίωξη, αλλά χρησιμοποιείται ως μέσο για να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν περισσότερα θέματα. Είναι ένα μέσο αντίληψης του κόσμου γύρω τους. Είναι ένας τρόπος να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Η τέχνη στον κοινόχρηστο χώρο του σχολείου αποσκοπεί στην ικανότητα των παιδιών να παρατηρούν, να εμπνέονται να συζητούν και να δημιουργούν. Η τέχνη δεν είναι μόνο μέσα στο μουσείο, αλλά ολόγυρά μας, Ειδικά τα παιδιά μέχρι 8 ετών χάνονται μέσα στην τέχνη. Έτσι, δημιουργήσαμε μία κατασκευή από παλιά τάσια αυτοκινήτων, που μας έκανε δωρεά, η εταιρία ΟΙΚΑΝΟ ΕΠΕ και τους ευχαριστούμε για αυτό, τα οποία μοιάζουν με τεράστια λουλούδια. Τα βάψαμε σε διάφορα χρώματα και ζωγραφίσαμε επάνω σε αυτά. Μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής ! Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με όλες τις κατασκευές, καθώς συμμετείχαν και εκείνα κατά τη διάρκεια της δράσης»!

Από εμάς πολλά συγχαρητήρια στους γονείς, τα παιδιά και τις δασκάλες !