Αρχική InfoBaby Τοκετός Οι γυναίκες με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής νόσου

Οι γυναίκες με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής νόσου

article-0-1F11A24700000578-236_634x481Οι γυναίκες που έχουν τέσσερα ή περισσότερα παιδιά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή νόσο, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα. Όταν μια γυναίκα έχει γεννήσει τρεις φορές, οι κυήσεις που θα βιώσει από εκεί κι έπειτα, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν βλάβες στις αρτηρίες που θα οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή.

Η εγκυμοσύνη πυροδοτεί έναν «καταρράκτη» αλλαγών που μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη πίεση στο καρδιαγγειακό σύστημα της γυναίκας. Για παράδειγμα, ο όγκος του αίματος που αντλείται από την καρδιά αυξάνεται κατά 50 τοις εκατό.

Η νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Texas Southwestern Medical Centre είναι η πρώτη που εξετάζει τη σταδιακή στένωση και σκλήρυνση των αρτηριών, που μπορεί τελικά να εμποδίσει τη ροή του αίματος και να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή.

pregnant-mom-happy-siblingΟι ερευνητές εξέτασαν 1.644 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 45 έτη. Το ασβέστιο της στεφανιαίας αρτηρίας και το πάχος του τοιχώματος της αορτής μετρήθηκαν, ώστε να καθοριστεί εάν οι γυναίκες αντιμετώπιζαν ή όχι αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Οι γυναίκες που είχαν γεννήσει τέσσερα ή περισσότερα παιδιά είχαν σχεδόν δύο φορές πιο αυξημένο κίνδυνο από εκείνες που είχαν βιώσει δύο ή τρεις τοκετούς. Τα ευρήματα αυτά ενισχύθηκαν και αφότου οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των γυναικών, την εκπαίδευση, την εθνικότητα και άλλους παράγοντες που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Όπως τόνισε η επικεφαλής της μελέτης, Dr. Monika Sanghavi: «τα αποτελέσματα της έρευνας δεν αποτελούν προτροπή για τις γυναίκες ώστε να αποκτούν μόνο δύο ή τρία παιδιά».

Επίσης, οι γυναίκες που έχουν ένα ή κανένα παιδί έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ενδείξεις στένωσης ή σκλήρυνσης των αρτηριών. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται σε μια υποκείμενη κατάσταση, όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες, που τους εμποδίζει να φέρουν μια πρώτη ή δεύτερη εγκυμοσύνη εις πέρας.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.