Αρχική InfoSchool Δημοτικό Οι καλύτερες «αναμνήσεις από τα παλιά σχολικά χρόνια» βραβεύονται στο Μουσείο της Ακρόπολης- Δείτε το βίντεο

Οι καλύτερες «αναμνήσεις από τα παλιά σχολικά χρόνια» βραβεύονται στο Μουσείο της Ακρόπολης- Δείτε το βίντεο

Αντίγραφο-από-ΕΚΕΔΙΣΥ-αφίσα-3Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) υλοποίησε έναν Μαθητικό Διαγωνισμό υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Αναμνήσεις από τα παλιά σχολικά χρόνια». Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία βίντεο με αφηγήσεις παππούδων και γιαγιάδων από τα σχολικά τους χρόνια.

Οι συμμετοχές ήταν πολλές από όλα τα μέρη της Ελλάδας και το υλικό από τον Διαγωνισμό θα εμπλουτίσει το Μουσείο Προφορικής Ιστορίας του ΕΚΕΔΙΣΥ . Η Επιτροπή Κρίσης αποτελείται από τους: Θανάση Λάλα, δημοσιογράφο, Κωνσταντίνο Μαλαφάντη, Πανεπιστημιακό, Σήφη Μπουζάκη, Πανεπιστημιακό, Γιώργο Καρατάσιο, Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, Σταύρο Γρόσδο, Σχολικό Σύμβουλο, Χαράλαμπο Γεωργάκαινα, Εκπαιδευτικό .

Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης στις 22 Νοεμβρίου, από τις 12:00 έως τις 14:00. Στην τελετή βράβευσης θα παραστούν: ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βουλευτής Λασιθίου, Ιωάννης Ιωσήφ Πλακιωτάκης, ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, η Αντιδήμαρχος για το Παιδί του Δήμου Αθηναίων Μαρία Ηλιοπούλου, η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου, ο Αντιδήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διοίκησης και Οικονομικών, η ηθοποιός Ολύνα Ξενοπούλου.

Μαζί μας όμως θα είναι και οι μαθητές που τα δημιούργησαν, οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν, γονείς αλλά και οι μεγάλοι πρωτεργάτες, παππούδες και γιαγιάδες που θα ταξιδέψουν από όλα τα μέρη της Ελλάδας για να είναι κοντά μας.

Ας διαβάσουμε λίγες στιγμές από τις συγκινητικές αφηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων

Οι γιαγιάδες και οι παππούδες ανασύρουν από τη μνήμη τους τις αναμνήσεις της σχολικής τους ηλικίας.

Η ομαδική δουλειά της 1ης τάξης Γυμνασίου του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Πατρών με την αφήγηση του «Τα θρανία ενός άλλου καιρού».

Ο αφηγητής παππούς, από ένα χωριό της Κομοτηνής, γεννημένος το 1937, μας μιλάει για τις πρώτες του σχολικές αναμνήσεις «Οι πρώτες αναμνήσεις από το σχολείο ήταν οι καμπάνες που σήμαιναν τον πόλεμο και ο πατέρας που έφευγε για τον πόλεμο. Όπως και οι δάσκαλοι εξάλλου. Το σχολείο σταματά τη λειτουργία αλλά όπως λέει : «Ούτε σκέψη να πηγαίνω στο βουλγαρικό σχολείο για να μαθαίνω τη βουλγαρική γλώσσα». «Πλάκα και κονδύλι, με σφουγγάρι ήταν τα απαραίτητα εφόδια για το σχολείο» που ξεκίνησε ξανά τη λειτουργία του μετά 4 χρόνια.

7ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού και ο μαθητής Αχιλλέας Τουτουδάκης συμμετέχει με το

«Η εκπαίδευση 70 χρόνια πριν» και ο παππούς από την Πάφο και η γιαγιά από την Κρήτη διηγούνται τα σχολικά τους χρόνια μετά την κατοχή όπου ο Ερυθρός Σταυρός προμήθευε όλη τη σχολική ύλη. Συμμαθητής ο παππούς στο Γυμνάσιο με τον αγωνιστή Ευαγόρα Παλληκαρίδη διηγείται:

«Περπατούσα ξυπόλητος χειμώνα καλοκαίρι μέσα στο χωρίο ή και έξω όπου με έστελναν οι γονείς μου να βόσκω τα πρόβατα»

Γυμνάσιο Εγνατίας, συμμετέχει η μαθήτρια Γούτα Βάια και ο παππούς θυμάται.

«Τους καλοκαιρινούς μήνες δεν φορούσαμε παπούτσια. Πηγαίναμε ξυπόλητοι. Κάθε Σάββατο η δασκάλα μας έλεγε αύριο θα πάμε στην εκκλησία όλοι να φοράτε παπούτσια. Στις πρώτες τάξεις είχαμε τα συσσίτια. Γάλα σκόνη, κασέρι και ένα κομμάτι βούτυρο. Σάκα πάνινη στον αργαλειό και ένα ξύλο για τη ξυλόσομπα και πηγαίναμε σχολείο. Δεν είχαμε βιβλία προσπαθούσαμε να θυμόμαστε αυτά που έλεγε ο δάσκαλος…»

……Και άλλες πολλές άγνωστες πτυχές της ιστορίας της εκπαίδευσής μας αλλά και της ιστορίας της πατρίδας μας….


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.