Οι κίνδυνοι του καλοκαιριού για την υγεία μας

beach

Από τον ειδικό παθολόγο Μανώλη Βουτσαδάκη

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδέσει τις αρρώστιες με τον χειμώνα,το κρύο και τον άσχημο καιρό. Παρ΄όλα αυτά το καλοκαίρι κρύβει εξίσου κινδύνους για την υγεία μας. Συνοπτικά μπορούμε να αναφερθούμε στις εξής παθολογικές καταστάσεις που συνδέονται με την καλοκαιρία και την ζέστη.

α) Οξείες γαστρεντερίτιδες / Τροφικές δηλητηριάσεις
β) Εγκαύματα /Ηλίαση /Θερμοπληξία
γ) Αλλεργικές αντιδράσεις (τσιμπήματα εντόμων,τσούχρες κ.λ.π.)
δ) Επιδείνωση ή αλλαγή παθήσεων από τις οποίες ήδη πάσχει κάποιος

Πιο αναλυτικά μπορούμε να πούμε:

α) Λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας και υγρασίας τα τρόφιμα αλλοιώνονται ευκολότερα ιδίως αυτά που χρειάζονται συντήρηση στο ψυγείο. Είναι πολύ συνηθισμένες και γνωστές σε όλους π.χ. οι τροφιμογενείς γαστρεντερίτιδες από κακοσυντηρημένα παγωτά. Αποφεύγουμε λοιπόν την κατανάλωση ύποπτων τροφίμων ιδίως μετά από διακοπές ρεύματος, πράγμα συχνό το καλοκαίρι ιδίως στην ελληνική επαρχία.

β) Ο ήλιος τις τελευταίες δεκαετίες εξαιτίας της περίφημης τρύπας του όζοντος έχει γίνει πολύ επικίνδυνος για την υγεία μας. Παρατηρείται μεγάλη αύξηση των καρκίνων του δέρματος παγκοσμίως. Ακόμη και η απλή παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς προφυλάξεις προκαλεί την «φαινομενικά» αθώα ηλίαση (πονοκέφαλος, ίσως πυρετός, ναυτία, κόπωση). Ακόμη χειρότερη είναι η εκδήλωση θερμοπληξίας, η οποία μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους και τα ευπαθή άτομα. Φροντίζουμε λοιπόν να μην κυκλοφορούμε τις πολύ ζεστές ώρες της ημέρας χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις (καπέλο,αντιηλιακό κ.λ.π.) και γενικά να πίνουμε πολλά υγρά. Χρησιμοποιούμε το air condition, ιδιαίτερα σε περιόδους καύσωνα και δεν καθόμαστε για ηλιοθεραπεία τις επικίνδυνες ώρες μεταξύ 11.00 π.μ. – 17.00 π.μ.

γ) Τα τσιμπήματα εντόμων, μεδουσών (τσουχτρών), ακόμη και δαγκώματα φιδιών, είναι συνηθισμένα το καλοκαίρι. Αυτό οφείλεται κυιως στο γεγονός ότι ταξιδεύουμε πιο συχνά προς την επαρχία λόγω διακοπών, άρα ερχόμαστε πιο κοντά στη φύση. Τα αποτελέσματα ποικίλλουν από ένα απλό εξάνθημα με φαγούρα έως και το θάνατο για τα άτομα που πάσχουν από σοβαρή αλλεργία. Είναι χρήσιμο λοιπόν να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικές λοσιόν και σίτες στα παράθυρα ενώ τα άτομα που έχουν σοβαρό αλλεργικό πρόβλημα καλό θα ήταν να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα φάρμακα καθώς και να ενημερώνουν τους γύρω τους για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ώστε να τους βοηθήσουν αν χρειαστεί.

δ) Πολλοί ασθενείς που παίρνουν φάρμακα για διάφορες παθήσεις γνωρίζουν ήδη ότι το καλοκαίρι μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν ή ακόμη και να διακόψουν κάποια από τα φάρμακα που λαμβάνουν ενώ κάποιοι άλλοι θα χρειαστεί να αρχίσουν να παίρνουν φάρμακα που δεν χρειάζονταν τον χειμώνα. Το καλοκαίρι έχει παρατηρηθεί ότι η αρτηριακή πίεση τείνει να υποχωρεί. Ασθενείς υπερτασικοί λοιπόν ίσως χρειαστεί να μειώσουν ή να διακόψουν φάρμακα για την υπέρταση σε συνεννόηση πάντα με τον γιατρό τους. Ασθενείς που παίρνουν διουρητικά, το καλοκαίρι χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες νερού γιατί ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι μεγάλος. Ασθενείς που πάσχουν καρδιοπάθειες (ιδίως καρδιακή ανεπάρκεια) και χρόνιες πνευμονοπάθειες νιώθουν έντονη δυσφορία με την αυξημένη θερμοκρασία και υγρασία και πιθανόν να χρειαστούν αλλαγή στην φαρμακευτική τους αγωγή. Άλλοι ασθενείς που υποφέρουν από φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων (δηλ. φλεβίτιδα, κιρσούς, οιδήματα στα πόδια) το καλοκαίρι χειροτερεύουν και πρέπει να αρχίσουν να λαμβάνουν φάρμακα τα οποία δεν έπαιρναν όταν έκανε κρύο τον χειμώνα. Από την άλλη, όσοι πάσχουν από διάφορες μορφές αρθρίτιδας με την ζέστη αισθάνονται πολύ καλύτερα, οι πόνοι υποχωρούν και χρειάζονται λιγότερα παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη. Είναι γνωστό επίσης ότι άνθρωποι που παίρνουν φάρμακα για νευρολογικά ή ψυχιατρικά νοσήματα, επίσης νιώθουν δυσανεξία στη ζέστη και μπορεί και αυτοί να χρειαστεί να μειώσουν τις δόσεις των φαρμάκων τους.

Αρκετές ακόμη παθήσεις εμφανίζονται το καλοκαίρι που αφορούν όμως λιγότερους ανθρώπους. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ατυχήματα με τραγικότερο ίσως τον πνιγμό στην θάλασσα ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού και ποτού.

Ας αντιμετωπίσουμε λοιπόν το καλοκαίρι και τις διακοπές μας ως περίοδο ανεμελιάς και όχι ανοησίας για να είμαστε το χειμώνα υγιείς και δυνατότεροι.