Οι μαθητές απαιτούν “Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα” – Τα σχολεία που διακρίθηκαν στον Μαθητικό Διαγωνισμό

600 μαθητές από όλη την Ελλάδα έστειλαν το δικό τους  ηχηρό μήνυμα  για ένα κόσμο απαλλαγμένο από το κάπνισμα και τις βλαβερές συνέπειες του καπνού συμμετέχοντας ενεργά στον 7ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό “Ναι στον Αθλητισμό, Όχι στο κάπνισμα” στο πλαίσιο του αντικαπνιστικού επιμορφωτικού προγράμματος που εκπονείται σε σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων σε αρκετές περιοχές της χώρας .

Οι μαθητές γίνονται πρεσβευτές της προσπάθειας για την πρόληψη του καπνίσματος

Πρεσβευτές της προσπάθειας για έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα που ξεκίνησε χάρη στη πρωτοβουλία  SmokefreeGreece το 2010, είναι οι μαθητές όλης της χώρας, που ανέλαβαν δράση και παρουσίασαν τη δική τους προσέγγιση στην πρόληψη του καπνίσματος.

Με φετινό θέμα «ΝΑΙ στον Αθλητισμό – ΟΧΙ στο Κάπνισμα«, τα παιδιά της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού συμμετείχαν με έργα ζωγραφικής, ενώ οι μαθητές Γυμνασίου και Α’ Λυκείου αποτύπωσαν σε μορφή κειμένου τα επιχειρήματα για την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, χωρίς εξαρτήσεις.

Όλα όσα έγιναν στο 10ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο “Παιδεία για ένα Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα”

Σε μια εκδήλωση -γιορτή στο Υπουργείο Παιδείας πραγματοποιήθηκε το 10ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Παιδεία για έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα» που συνδιοργανώνεται με το Ερευνητικό Εργαστήριο «George D. Behrakis» της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Το Infokids.gr έδωσε το παρών και σας μεταφέρει όλα όσα έγιναν σε την εκδήλωση που σηματοδοτεί την προσπάθεια για μια Ελλάδα που σβήνει οριστικά το τσιγάρο και γυρνάει την πλάτη στην εξάρτηση του καπνίσματος.

Προκόπης Παυλόπουλος: “Χωρίς την συνεισφορά της Παιδείας είναι αδύνατη η δημιουργία νέας κουλτούρας και νοοτροπίας αντίστασης στο κάπνισμα”

Η έναρξη του συνεδρίου δόθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο που επεσήμανε στους μαθητές που κατέκλυσαν την αίθουσα εκδηλώσεων «Ζακλίν ντε Ρομιγί» ότι “Η ενεργή τους συμμετοχή στην πρόληψη του καπνίσματος δεν τους προστατεύσει μόνο από έναν ύπουλο εχθρό αλλά επιπλέον θα αποδείξει τη δύναμη της προσωπικότητάς τους” ενώ δεν παρέλειψε να εξυμνήσει το πρωτοπόρο έργο του καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη που εμπνεύστηκε και υποκίνησε τον αντικαπνιστικό αγώνα στη χώρα μας, σε τέτοιο βαθμό που πλέον θεωρείται υπόδειγμα για όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Ο καθηγητής, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, στην ομιλία του εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Παυλόπουλο για την αμέριστη συμβολή του στην καταπολέμηση του καπνίσματος και τόνισε ότι η ηχηρή παρουσία των μαθητών στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι “Η νέα γενιά έρχεται, το κάπνισμα φεύγει”.

Ν. Κεραμέως: Εισάγεται στα σχολεία μάθημα κατά των εξαρτήσεων

Εν συνεχεία πήρε το λόγο η υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως όπου δήλωσε ότι το Υπουργείο θα σταθεί αρωγός σε δράσεις  όπως το πρόγραμμα SmokeFreeGreece που έχουν ήδη συμβάλει σημαντικά στην αλλαγή της αντίληψης της νέας γενιάς για το κάπνισμα ενώ προανήγγειλε την εισαγωγή νέων θεματικών στα σχολικά προγράμματα σπουδών που θα σχετίζονται με την καταπολέμηση των εξαρτήσεων και την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων από τη διαμόρφωση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Βασίλης Κικίλιας: Αθλητές θα επισκεφτούν σχολεία για να στείλουν ισχυρό αντικαπνιστικό μήνυμα

Ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας απευθυνόμενος στους μαθητές τόνισε ότι η νέα γενιά, που αποτελεί την ελπίδα της χώρας μας, χρειάζεται πρότυπα Υγείας και δύναμης, ψυχικής και σωματικής. Ο κύριος Κικίλιας ανακοίνωσε ότι μεταξύ των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας θα υπάρξει εκτενής συνεργασία για προώθηση ενημερωτικού υλικού κατά του καπνίσματος, που θα απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ενώ αποκάλυψε ότι σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα επισκέψεων αθλητών στα σχολεία για να δείξουν στους μαθητές πώς κατάφεραν να φτάσουν σε υψηλές διακρίσεις απέχοντας από το κάπνισμα και λέγοντας “όχι” στο τσιγάρο.

Ένα ξεχωριστό μήνυμα μετέφεραν στα παιδιά και οι δύο πρωταθλήτριες υδατοσφαίρισης, Εύη Μωραϊτίδου και Αγγελική Καραπατάκη, οι οποίες κατέκτησαν με την εθνική ομάδα το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Εκπροσωπώντας τον Συλλόγο Ολυμπικιονικών, μίλησαν στα παιδιά για την δύναμη που μπορεί να προσφέρει ο αθλητισμός στο σώμα και το μυαλό.

Αναμφίβολα η καλύτερη στιγμή της εκδήλωσης ήταν η ώρα της βράβευσης των μαθητών. Ειδικότερα απονεμήθηκαν δεκαεπτά βραβεία και έπαινοι, ενώ στη συνέχεια οι μαθητές που διακρίθηκαν παρουσίασαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικά με την αντιμετώπιση του καπνίσματος. Το συνέδριο ολοκληρώθηκε υπό τους ήχους του εξαιρετικού μουσικού προγράμματος του Μουσικού Γυμνασίου Παλλήνης.

Τα σχολεία και οι μαθητές που διακρίθηκαν

Ε’ Δημοτικού

Βραβείο: Δέσποινα-Ειρήνη Τριανταφυλλίδου, Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη (Θεσσαλονίκη)

Έπαινος: Ιάσονας Λάμπρος, 3ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων

Έπαινος: Γιάννης Ασπρούτσος & Μυρτώ Χατζηαντωνίου, 3ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

ΣΤ’ Δημοτικού

Βραβείο: Δήμητρα Μπανάκου & Ελένη Τσαλικίδη, 6ο Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας

Έπαινος: Μυρτώ Καστανάκη, Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου (Χανιά)

Έπαινος: Δημήτρης Βιλιώτης, Σπύρος Σιάρκος, Αντώνης Καραδήμας, Άγις Σαλτάνης, 2ο Δημοτικό Σχολείο Μελισσίων (Αθήνα)

Ειδικό Σχολείο

3 μαθητές από το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Κορδελιού (Θεσσαλονίκη)

Α’ Γυμνασίου

Βραβείο: Νικόλαος Πεδιαδίτης, 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου (Κρήτη)

Έπαινος: Μυρσίνη Αποστόλου, Pierce College, AGC (Αθήνα)

Β’ Γυμνασίου

Βραβείο: Ιωάννα Σιμιτζή/Νικολάια Σκουρτοπούλου-Μόσχου/ Δήμητρα Τέντα/ Μάρθα Τέντα, Αναξαγόρειο Γυμνάσιο Νέας Λαμψάκου (Εύβοια)

Έπαινος: Δέσποινα Λάχανη, 2ο Γυμνάσιο Τρίπολης

Έπαινος: Κωνσταντίνος Γεωργίου, Εκπαιδευτήρια Δούκα (Αθήνα)

Γ’ Γυμνασίου

Βραβείο: Κλέα Διαμάντη/ Φιόνα Πούλα/ Ευαγγελία Λόνγκο/ Βικτόρια Αλίκο, Εκπαιδευτήρια Πνοή Αγάπης (Αργυρόκαστρο, Αλβανία)

Έπαινος: Βασιλική Σαπουνά/ Μαρία-Άννα Σπανούδη/ Κωνσταντίνα Παναγοπούλου, Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» (Θεσσαλονίκη)

Α’ Λυκείου

Βραβείο: Παναγιώτης Γεωργίου, Εκπαιδευτήρια Δούκα (Αθήνα)

Έπαινος: Πατσούρη Σταματία, 18ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης

Έπαινος σε 2 μαθητές από το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου