Οι μαθητές αποτυπώνουν τις σκέψεις τους για την «Eυρώπη των Νέων » στην Παλαιά Βουλη (4/11)

thumbnailΗ Ελληνογερμανική Αγωγή διοργανώνει τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στις 11:30 το πρωί μια μεγάλη εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή για την Ευρώπη και τη νέα γενιά, παρουσία του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Martin Schulz στα πλαίσια της εκπόνησης από κοινού με την εταιρεία δημοσκοπήσεων V-PRC μιας δημοσκόπησης αναφορικά με τις απόψεις των νέων για την οικονομική κρίση και το διαφαινόμενο τέλος της.

«Η Ευρώπη των νέων» τίθεται στο επίκεντρο της συζήτησης που προκάλεσε ένα γόνιμο και παραγωγικό διάλογο μεταξύ νέων και πολιτικών, ακαδημαϊκών, πανεπιστημιακών και ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών. Στην ίδια εκδήλωση, η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της ΕΕ, κυρία Μαρία Δαμανάκη, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης κ. Κώστας Ρέμελης και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Αθανάσιος Κυριαζής, θα λάβουν τη «σκυτάλη» στο πάνελ με σειρά ομιλιών τους, για να αναρωτηθούν: Ποια είναι η Ευρώπη που θέλουμε να ζήσουμε; Ποιες αξίες πρέπει να θεμελιώσουν εκείνη τη μορφή της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης που θα εξασφαλίζει την επιβίωσή της; Πώς βλέπει, οραματίζεται και πιστεύει ότι πρέπει να είναι η Ευρώπη του αύριο η νέα γενιά, η γενιά που την κληρονομεί και της ζητείται να ζήσει σ’ αυτήν;

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Πρετεντέρης.

837F6C4AAA7EDACE39A1716F530FE0FDΣτην ίδια εκδήλωση η «πρώτη των πρώτων» των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, μαθήτρια της Ελληνογερμανικής Αγωγής, Αλεξία Παπαϊωάννου , που σπουδάζει ήδη στη Γερμανία, θα υποδεχθεί τους καλεσμένους του σχολείου της και θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία έγινε σε ένα πανελλαδικό δείγμα εκατοντάδων συνομηλίκων της.

Ο κ. Σουλτς, εξάλλου, ο οποίος έθεσε την εκδήλωση υπό την αιγίδα του, εκτός από τη σχετική του ομιλία, θα ανταλλάξει απόψεις, θα ακούσει απόψεις, ενστάσεις και προβληματισμούς από τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου.

Οι συμμετέχοντες λογοτέχνες είναι (με αλφαβητική σειρά) οι: Θανάσης Βαλτινός , Αναστάσης Βιστωνίτης, Χάρης Βλαβιανός, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Δημήτρης Μυταράς, Σοφία Νικολαϊδου, Γιάννης Ξανθούλης, Γιώργος Ξενάριος, Χρήστος Οικονόμου , Νίκος Παναγιωτόπουλος, Τίτος Πατρίκιος, Ελένη Σαραντίτη, Ελένη Σβορώνου, ΄Ερση Σωτηροπούλου, Σώτη Τριανταφύλλου , Ευγένιος Τριβιζάς , Μισέλ Φάις, Θανάσης Χειμωνάς και Χρήστος Χωμενίδης.

Η εκδήλωση έρχεται ως συνέχεια της πρωτοβουλίας του Απριλίου του 2013 από την Ελληνογερμανική Αγωγή όπου οι σημαντικότεροι Έλληνες εικαστικοί δημιούργησαν και προσέφεραν έργα με θέμα την Ευρώπη. Τα έργα αυτά δημοπρατήθηκαν από το διεθνή οίκο Bonhams και τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν δόθηκαν στη μη κερδοσκοπική οργάνωση GreeceDeptFree με σκοπό την αγορά ομολόγων του ελληνικού κράτους στη δευτερογενή αγορά και τη μείωση του εθνικού χρέους. Τα έργα αυτά περιλαμβάνονται στην έκδοση με τα λογοτεχνικά κείμενα αποδεικνύοντας ότι συστρατευμένες οι δυνάμεις του πολιτισμού μπορούν να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας για την Ευρώπη του μέλλοντος που δικαιούνται να ζήσουν τα παιδιά μας.