Οι μαθητές γίνονται «νεαροί υδροβιολόγοι» στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

1776193183Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυσή του, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας ανοίγει για μια ακόμη φορά τις πόρτες των ερευνητικών εργαστηρίων του στους μαθητές, διοργανώνοντας Κύκλο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων  «Νεαροί Υδροβιολόγοι».

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ., με γενικό τίτλο «Κοινωνικό Περιβάλλον-2014: Κύκλος Νερού». Το ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ. επενδύει στον χώρο της παιδείας, της έρευνας και της καινοτομίας, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενεργών πολιτών αλλά και στην έμπρακτη προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος. Και το Νερό, ως πηγή ζωής, αποτελεί τον κεντρικό κορμό του προγράμματος ΕΚΕ της εταιρείας, με δεδομένο ότι αυτό συνδέεται άρρηκτα με τη λειτουργία του Συστήματος για την ανακύκλωση μπαταριών, καθώς η ανεξέλεγκτη απόρριψή τους στο περιβάλλον μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα.

Έτσι, οι «Νεαροί Υδροβιολόγοι» είναι ένα δίμηνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, βασισμένο στη βιοποικιλότητα, που λαμβάνει χώρα μέσα στο εργαστήριο Υδροβιολογίας του Μουσείου και έχει ως στόχο να εξοικειώσει τους μαθητές με τις επιστήμες που σχετίζονται με το νερό και να τους ευαισθητοποιήσει για τη σημασία της προστασίας του. Άλλωστε η Υδροβιολογία, μια σύνθετη επιστήμη που σχετίζεται με το νερό των ποταμών, των λιμνών, της θάλασσας αλλά και των υδρόβιων οργανισμών που φιλοξενεί, είναι ιδανική για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

1397655945Αναλυτικότερα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε ομάδες μαθητών Ε’ & ΣΤ’ Δημοτικού, Α’ & Β’ Γυμνασίου και εκπονείται από επιστημονικό προσωπικό. Οι μαθητές, σε ρόλο ερευνητή, έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν με απλό και κατανοητό τρόπο θέματα που αφορούν στην έρευνα και στον τρόπο που εργάζονται οι επιστήμονες στο εργαστήριο και ειδικά στο εργαστήριο ενός μουσείου, όπου μελετώνται δείγματα που διατηρούνται στις συλλογές του. Επιπλέον, με την ενεργό συμμετοχή τους κατανοούν την έννοια της βιοποικιλότητας, την αξία της και τις απειλές που δέχεται, ώστε μέσα από τη γνώση να διασφαλιστούν η προστασία της και ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον.

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Είσοδος από Κέντρο ΓΑΙΑ, Οθωνος 100, Κηφισιά

210 8015870