Αρχική InfoSchool Δημοτικό Οι μαθητές μαθαίνουν τα μυστικά του πηλού και φτιάχνουν τις δικές τους δημιουργίες στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Νεώτερης Κεραμεικής

Οι μαθητές μαθαίνουν τα μυστικά του πηλού και φτιάχνουν τις δικές τους δημιουργίες στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Νεώτερης Κεραμεικής

Το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής – Ίδρυμα Oικ. Γ. Ψαρόπουλου είναι ένας μουσειακός, ερευνητικός και εκπαιδευτικός οργανισμός, αφιερωμένος στην έρευνα, τη διάσωση και την προβολή της ελληνικής χρηστικής κεραμικής των νεότερων χρόνων, από τις αρχές του 19ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα.

Στο Kέντρο οργανώνονται από το 1993 εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλίκιας, άτομα με αναπηρίες, άλλες ειδικές κοινωνικές ομάδες, μεμονωμένους επισκέπτες) προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντα και το γνωστικό επίπεδο κάθε ηλικίας. Tα εκπαιδευτικά προγράμματα αποβλέπουν στη γνωριμία των μαθητών με όλες τις πτυχές της νεώτερης χρηστικής κεραμικής και του λαϊκού βίου του χθες, αλλά και στην εξοικείωσή τους με το ευρύτερο μουσειακό περιβάλλον. Σημειώνεται ότι πάνω από τέσσερις χιλιάδες (4.000) μαθητές ετησίως συμμετέχουν στα οργανωμένα σχολικά προγράμματα του Μουσείου μας.

5449_1

Το πρόγραμμα των φετινών εκπαιδευτικών δράσεων για μαθητές ξεκινά στις 28 Σεπτεμβρίου .Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου είναι σχεδιασμένα σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα και εφαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία των μαθητών. Βασίζονται στη διαθεματική προσέγγιση και προσαρμόζονται στον εκθεσιακό χώρο όπου υλοποιούνται, δίνοντας, παράλληλα, δυνατότητα για επέκταση της εκπαιδευτικής διαδικασίας  και εκτός σχολείου. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα αναδεικνύουν τις διαφορετικές εκφάνσεις της νεώτερης παραδοσιακής κεραμικής, αξιοποιώντας ως εργαλεία, το βιωματικό παιχνίδι και την ενεργό συμμετοχή των μαθητών.

7961_2

Στόχοι των εκπαιδευτικών προγραμμάτων
-        προσέγγιση  του γήινου υλικού του πηλού
-        επαφή με τις διαφορετικές εκφάνσεις της νεότερης παραδοσιακής κεραμικής και το λαϊκό βίο του χθες
- ανάδειξη νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας
-        ανάπτυξη δεξιοτήτων στους μαθητές όπως είναι η παρατηρητικότητα, η συμμετοχική δραστηριότητα, η καλλιέργεια της αισθητικής αγωγής
-        ενίσχυση του εκπαιδευτικού ρόλου του μουσείου
-        εξοικείωση με το μουσειακό περιβάλλον

Σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα παρέχεται στους μαθητές η δυνατότητα δημιουργίας με το γήινο υλικό του πηλού.

Για πληροφορίες και κλείσιμο επισκέψεων οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 210-3318491-2, Δ – Π 09.30’ – 15.00΄.

Χρήσιμα στοιχεία
Στα προγράμματα μπορούν να συμμετάσχουν καθημερινά δύο σχολικές ομάδες κατόπιν συνεννοήσεως με το Μουσείο (τηλ. επικοινωνίας 210-3318491-2, Δευτέρα – Παρασκευή 09.30’ – 15.00΄, υπεύθυνη κα Φωτεινή Κατσαούνη).

Κόστος συμμετοχής ανά παιδί: 4,00 ευρώ (οι συνοδοί εκπαιδευτικοί δωρεάν)

Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής

Μελιδώνη 4-6 και Αγίων Ασωμάτων, Θησείο


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.