Σε μία πολύ ὄμορφη και συγκινητική ἐκδήλωση, οἱ μαθητές τῆς Ἑλληνικῆς Ἀγωγῆς συναντήθηκαν ζωντανά μέσῳ διαδικτύου με τους μαθητές τοῦ σχολείου Beijing Academy στο Πεκίνο.
Λίγο πριν ἡ Ὀλυμπιακή Φλόγα φωτίσει τους Χειμερινούς Ὀλυμπιακούς Ἀγῶνες στο Πεκίνο, οἱ πολῖτες και πρωταθλητές τοῦ αὔριο, μαθητές ἀπό την Ἑλλάδα και την Κίνα, ὕψωσαν το παράστημα και τη φωνή τους, σε μια πρωτοποριακή και ὑψηλῶν τεχνολογικῶν ἀπαιτήσεων ἐκδήλωση, που ἔγραψε τη δική της ἱστορία.
Πινδάρου Ὀλυμπιόνικος: Ὁ Πίνδαρος εἶναι ὁ λαμπρότερος λυρικός ποιητής τῆς ἑλληνικῆς ἀρχαιότητας. Ἔζησε τον 5ο π.Χ. αἰῶνα κα ἦταν ἰδιαιτέρος διάσημος για τους ἐπαινετικούς κα δοξαστικούς ὕμνους ποῦ ἔγραφε για τους νικητές τῶν ἀθλητικῶν ἀγώνων. Οἱ μικροί μας μαθητές ἀπαγγέλουν ἀποσπάσματα ἀπό τον 1ο κα 2ο Ὀλυμπιόνικο, συνοδεία ἐπτάχορδης λύρας, βιολιοῦ και βιολοντσέλου σε μία σύνθεση τοῦ Νίκου Ξανθούλη. Νεοελληνική ἀπόδοσις: Ι. Ν.. Γρυπάρης.
Το δρώμενο δημιουργήθηκε με ἀφορμή την Ἑλληνοκινεζική συνάντηση μαθητῶν ἀπό την Ἑλληνική Ἀγωγή και το σχολεῖο Beijing Academy και προβλήθηκε στην ἐκδήλωση τῆς 28ης Νοεμβρίου 2021.
ΦΙΛΟΣΟΦΩΜΕΝ – Ἂς Φιλοσοφήσουμε! Το θεατρικό δρώμενο ἀποτελεῖ μία πρωτότυπη σύνθεση γνωστῶν ἀποφθεγμάτων τῆς Ἑλληνικῆς Φιλοσοφίας. Οἱ μαθητές τῆς Ἑλληνικῆς Ἀγωγῆς “μεταμορφώνονται” σὲ ἀρχαίους φιλοσόφους και δίνουν τίς ἀπαντήσεις τους σε φιλοσοφικ ἐρωτήματα αἰώνων.
Συνάντηση δΥο κόσμων
Η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία, με πρωταγωνιστές τους μαθητές της σχολής Αρχαίων Ελληνικών «Ελληνική Αγωγή» και η Αρχαία Κινεζική Φιλοσοφία με πρωταγωνιστές τους μαθητές του Γυμνασίου του Πεκίνου, «Beijing Academy», την Κυριακή 28 Νοεµβρίου στις 10:00 π.µ. ώρα Ελλάδος και 16:00 ώρα Πεκίνου συγκίνησαν και εντυπωσίασαν δυο ολόκληρους κόσμους. Το κοινό στο Πεκίνο και το κοινό στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Στην εκδήλωση ακούστηκαν φιλοσοφικά κείµενα στα Αρχαία Ελληνικά και τα αρχαία Κινεζικά από το πρωτότυπο και ο σύγχρονος Ολυμπισμός φωτίστηκε από το φως και το πνεύμα της αρχαιότητας.
Οι μαθητές της «Ελληνικής Αγωγής», ανέβηκαν στη σκηνή και δημιούργησαν εικόνες μεγάλης πνευματικής αξίας επιβεβαιώνοντας το ρητό της σχολής «Παιδείαν Ζήτει». Αλλά και στο Πεκίνο ιδιαίτερα υποβλητική ήταν η απαγγελία των μαθητών που ανέδειξαν τη μεγαλοπρέπεια και τον πλούτο του Κινεζικού Πολιτισμού.
Ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα κύριος Σιάο Τζουντσένγκ με αφορμή την εκδήλωση υπογράμμισε: «Χαίρομαι πολύ που βλέπω τους μαθητές του Γυμνασίου του Πεκίνου και της «Ελληνικής Αγωγής» να συναντώνται.
Με αυτόν τον ιδιαίτερο και γεμάτο ενδιαφέρον τρόπο, πιστεύω ότι οι σπόροι του Ολυμπισμού θα ριζώσουν στις καρδιές των παιδιών μας. Εκ μέρους της Πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για τη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής για τις πολιτιστικές ανταλλαγές νέων Κίνας και Ελλάδας, και να ευχαριστήσω θερμά τους διοργανωτές της εκδήλωσης, ιδιαιτέρως τη διευθύντρια κ. Ευγενία Μανωλίδου για τις μεγάλες προσπάθειες της».
Σε αντίστοιχο πνεύμα ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τη Μογγολία, κ. Γεώργιος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις ως «μια συνομιλία μέσω της Ελλάδας και της Κίνας, μέσω μιας αρχαίας γραμματείας δύο πολιτισμών που καθόρισαν όσο λίγοι τη σκέψη και τη ζωή μας.
Οι μαθητές απαγγΕλουν
Οι φιλοσοφικές ιδέες στα κείμενα που απαγγέλουν οι Έλληνες μαθητές μας υπενθυμίζουν, τόνισε, τις σημαντικότερες αξίες του αρχαιοελληνικού πνεύματος: την κριτική σκέψη και τον διάλογο ως θεμέλιο της δημοκρατίας, την έννοια της αριστείας και την αξία της ευγενούς άμιλλας». Μάλιστα ευχαρίστησε και συνεχάρη την «Ελληνική Αγωγή» , τους μαθητές και τους δασκάλους της, και προσωπικά την κυρία Ευγενία Μανωλίδου.
Από την εκδήλωση δεν θα μπορούσε να λείπει ο ιδρυτής και εμπνευστής αυτής της ιδέας, νυν Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος δήλωσε: «Είμαι περήφανος για την πορεία της «Ελληνικής Αγωγής» που ιδρύθηκε το 1994 με στόχο τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών σε ενήλικες και παιδιά, αλλά και τη διάδοση του ελληνικού πνεύματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που σήμερα μας συγκίνησαν πραγματικά».
Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, οι δυο πολιτισμοί έγιναν ένα, με τους μαθητές να κατακτούν το θαυμασμό όλων. Ο Δήμαρχος Πειραιά κύριος Γιάννης Μόραλης τόνισε:
«Νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος που το εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, φιλοξενεί μια σημαντική εκδήλωση Παιδείας και Πολιτισμού, μεταξύ δύο φίλων λαών: της Κίνας και της Ελλάδας. Οι σχέσεις των δύο λαών είναι ιστορικές και διέπονται από ισχυρούς δεσμούς φιλίας. Συγχαρητήρια στην «Ελληνική Αγωγή» για αυτή την όμορφη και πρωτότυπη διαδικτυακή δράση».
Διαβάστε επίσης
ΑΠΘ: «Ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη τις γυναίκες»
Τα δικά σας παιδιά έχουν ίχνη από νικοτίνη στα χέρια τους;
Καμπανάκι παιδιάτρου: «Η βαριά νόσηση στα παιδιά δεν είναι συχνή είναι σπάνια αλλά είναι υπαρκτή»