Οι μέλισσες είναι επίσημα το σημαντικότερο είδος του πλανήτη – κι όμως απειλείται

Παρατηρείται τεράστια μείωση του πληθυσμού τους σε όλο τον πλανήτη Το 35% της διατροφής μας κινδυνεύει.

Ο Einstein είχε πει ότι αν εξαφανιστούν οι μέλισσες, ο άνθρωπος θα ζήσει 4 μόλις χρόνια.

Σήμερα, σύμφωνα με επιστήμονες και ειδικούς άγριας ζωής, οι μέλισσες είναι από τα είδη που βρίσκονται σε κίνδυνο αφανισμού.

Ένα από τα σοβαρά προβλήματα στην ελληνική αλλά και την παγκόσμια μελισσοκομία είναι οι δηλητηριάσεις των μελισσών από τα χρησιμοποιούμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (φυτοφάρμακα).

Δουλειά της μέλισσας είναι η επικονίαση, αλλιώς τα φυτά δεν θα μπορούσαν να αναπαραχθούν, οπότε η χλωρίδα θα είχε εξαφανιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στην Ευρώπη μόνο, πάνω από 4.000 είδη λαχανικών μεγαλώνουν χάρη στην ακούραστη εργατικότητα των μελισσών.

Διαβάστε ακόμα:

Οι μέλισσες κοιμούνται αγκαλιά και 4 ακόμη πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα πιο πολύτιμα όντα πάνω στη γη

Η προσφορά λοιπόν της μέλισσας είναι ανεκτίμητη. Εκτός από τα καλλιεργούμενα είδη, επικονιάζει χιλιάδες άγρια φυτικά είδη, που αποτελούν μέρος του φυσικού περιβάλλοντος.

Αλλά δεν είναι μόνο η ανθρώπινη φυλή που θα υποφέρει. Ας σκεφτούμε τα πουλιά και τα μικρά θηλαστικά που τρέφονται με τα μούρα και τους σπόρους, όταν θα σταματήσουν να αναπαράγονται, χωρίς τις μέλισσες.

Το έντομο είναι χρήσιμο και για τα οφέλη που δίνει στην υγεία και το δέρμα του ανθρώπου με τη χρήση του μελιού που παράγει. 

Διαβάστε τη συνέχεια στο Infokids.cy