Οι μέλλουσες μανούλες προετοιμάζονται για το νέο τους ρόλο στα μαθήματα του ΠΕΔΥ Ν. Ιωνίας

Η είδηση για τη διαπίστωση της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική για κάθε νέο ζευγάρι. Η ανάπτυξη του εμβρύου μέσα στη μήτρα που από ένα γονιμοποιημένο ωάριο μερικών χιλιοστών καταλήγει σε ένα έμβρυο πλήρως σχηματισμένο είναι κάτι μαγικό. Αυτή η μεγάλη χαρά του θαύματος της ζωής, συχνά μετριάζεται από φόβο και άγχος για το άγνωστο του τοκετού, της φροντίδας του νεογέννητου και μητρικού θηλασμού.

«Θα καταφέρω να γεννήσω φυσιολογικά;» «Θα μπορέσω να θηλάσω;» «Το στήθος μου είναι μικρό. Θα έχω αρκετό γάλα;» Αυτά είναι μερικά από τα πολλά ερωτήματα που απασχολούν τις γυναίκες, ιδιαίτερα εκείνες, που πρόκειται να αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί. Έτσι οι περισσότερες ενημερώνονται από βιβλία, από το διαδίκτυο, ή παίρνουν πληροφορίες από συγγενείς και φίλους. Πολλές φορές η λανθασμένη ενημέρωση αυξάνει την αγωνία και δημιουργεί μεγαλύτερους φόβους. Γι΄ αυτό στην Μ.Υ. Π.Ε.Δ.Υ. Ν. Ιωνίας Αττικής λειτουργούν από το 2007 και συνεχώς βελτιώνονται, ομάδες εγκύων, ενώ από τον Ιούνιο του 2015 λειτουργεί και τμήμα υποστήριξης μητρικού θηλασμού στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΛΚΥΟΝΗ: Εθνική Πρωτοβουλία Προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού. Η παροχή αυτή είναι ΔΩΡΕΑΝ και απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους, ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ και ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΕΣ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΕΓΚΥΩΝ (1)

Με πρωτοβουλία των μαιών και με την υποστήριξη του επιστημονικά υπεύθυνου της Μ.Υ. ΠΕΔΥ Ν. Ιωνίας Αττικής κ. Χαραλαμπίδη Αντώνιου έχει δημιουργηθεί με διάθεση, κόπο χρόνο και αγάπη ένας ιδιαίτερος χώρος, όπου πραγματοποιούνται οι συναντήσεις. Οι υπεύθυνες μαίες είναι ειδικά εκπαιδευμένες και συνεχώς ενημερώνονται για τα νέα δεδομένα της επιστήμης τους. Οι μέλλουσες μητέρες διδάσκονται όλα όσα είναι απαραίτητα να γνωρίζουν για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τη λοχεία και το μητρικό θηλασμό. Οι ομάδες αποτελούνται συνήθως από πέντε εγκύους, ενώ η συμμετοχή των συντρόφων τους είναι επιθυμητή. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται πρωινές ώρες μετά την 30ή εβδομάδα κύησης, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν και οι εργαζόμενες. Καθώς οι έγκυοι, που σε συνεργασία με τις μαίες σχηματίζουν ομάδα, έχουν την ίδια περίπου ηλικία κύησης δίνεται η δυνατότητα να συζητηθούν θέματα, που τις απασχολούν και να αναπτυχθεί σχέση οικειότητας μεταξύ τους, που μπορεί να τις συντροφεύει αρκετό καιρό μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων. Στις συναντήσεις αναλύονται θέματα σχετικά με την ανατομία και τη φυσιολογία του γεννητικού συστήματος της γυναίκας και του άνδρα, τη σύλληψη, την ανάπτυξη του εμβρύου, τη συμβουλευτική για τη διατροφή και την υγιεινή της εγκύου, τον υποστηρικτικό ρόλο του πατέρα, την προετοιμασία για τον τοκετό (αναπνοές, χαλάρωση και ασκήσεις yoga), τη λοχεία, το μητρικό θηλασμό, την περιποίηση του νεογέννητου και την αντισύλληψη μετά τον τοκετό.

749

Οι έγκυες λοιπόν οδηγούνται στον τοκετό άριστα ενημερωμένες. Η επικοινωνία όμως δεν σταματάει εδώ! Μετά τον τοκετό προτείνεται η επικοινωνία για τα χαρμόσυνα νέα και δίνονται διευκρινίσεις για θέματα λοχείας και μητρικού θηλασμού. Λίγες ημέρες μετά την έξοδο της νέας μητέρας από το μαιευτήριο με το νεογέννητό της δίνεται η δυνατότητα επίσκεψης στο ιατρείο μητρικού θηλασμού. Η μητέρα μαζί με το νεογέννητο μωρό της έρχεται στο ιατρείο για να θηλάσει και να λυθούν πιθανές απορίες. Το ιατρείο στεγάζεται σε έναν όμορφα διαμορφωμένο χώρο στο Κέντρο Προστασίας Μητέρας και Παιδιού. Το Κέντρο επισκέπτονται υγιή παιδάκια για να εξεταστούν από τον παιδίατρο και να εμβολιαστούν, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης νοσημάτων-λοιμώξεων στο νεογέννητο. Επίσης δίνεται η δυνατότητα ενημέρωσης για τη δημιουργία τράπεζας μητρικού γάλακτος για τις μητέρες, που σύντομα θα επιστρέψουν στην εργασία τους ή σε άλλες δραστηριότητες.

Για κάθε πληροφορία και δήλωση συμμετοχής στις συναντήσεις παρακαλώ μπορείτε να επικοινωνείτε με τις μαίες κ. Σεχίδου Άννα και κ. Νικολοπούλου Βασιλεία.
Τηλέφωνο: 2102775171 (8:00-13:00)
e-mail: maiespedynionias@gmail.com

ΠΕΔΥ Ν. Ιωνίας
Αλ. Παναγούλη 91 Ν. Ιωνία