- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Οι μύξες των παιδιών δεν αποτελούν σύμπτωμα κορωνοϊού, επισημαίνει Βρετανός καθηγητής

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει στους γονείς, ότι το να σπεύδουν κάθε λίγο για τεστ Covid-19 όχι μόνο δεν ωφελεί, αλλά και επιβαρύνει το βρετανικό σύστημα υγείας, ο καθηγητής Γενετικής Tim Spector έκανε ορισμένες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δηλώσεις, στις οποίες ουσιαστικά διευκρίνησε, ότι τα παιδιά δεν έχουν τα ίδια συμπτώματα κορωνοϊού με τους ενήλικες.

Ο γνωστός καθηγητής του King’s College London, διαβεβαίωσε, λοιπόν, τους γονείς, ότι η καταρροή, η ρινική συμφόρηση και το φτέρνισμα αποτελούν σίγουρο σημάδι πως το παιδί πάσχει από κρυολόγημα και όχι Covid-19. Επιπλέον είπε, ότι τα παιδιά δεν χάνουν την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης, όπως οι ενήλικες, ούτε εμφανίζουν τον ίδιο βήχα και τη δύσπνοια των μεγάλων.

“Το πιθανότερο είναι, ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών λειτουργεί διαφορετικά” εξήγησε ο ίδιος και γι’αυτό συμβούλευσε τους γονείς να μην επιβαρύνουν το NHS με επιπλέον, άσκοπα τεστ. Όλα αυτά, βέβαια, έρχονται σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις του υπ. Υγείας που καλούν τους γονείς να σπεύσουν για τεστ κορωνοϊού, αν τα παιδιά εμφανίσουν επίμονο βήχα, υψηλό πυρετό ή αλλαγή στην αίσθηση γεύσης και όσφρησης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα καταγραφής συμπτωμάτων που έχει εφαρμόσει σε τουλάχιστον 4 εκατομμύρια άτομα, η πλειοψηφία των παιδιών που βγαίνουν θετικά στον Covid-19 υποφέρει από κόπωση και πονοκέφαλο. Περίπου τα μισά έχουν πυρετό, ενώ πάνω από το 1/3 έχει ξηρολαιμία και απώλεια όρεξης. Επίσης, 1 στα 6 παιδιά εμφανίζει εξάνθημα [2], ενώ άλλο ένα τρίτο δεν εμφανίζει κανένα από τα 20 πιο συχνά συμπτώματα, άρα κρίνεται ασυμπτωματικό.

Αναφορικά με τους ενήλικες, περίπου το 90% αναφέρει κόπωση, ενώ τα ¾ έχουν πονοκέφαλο και οι μισοί επίμονο βήχα και ξηρολαιμία. Ο Spector είπε, συγκεκριμένα, ότι ο “πονοκέφαλος κρατά για μέρες, ενώ η κόπωση είναι τόσο που δυσκολεύεσαι ακόμα και από κρεβάτι να σηκωθείς.”

Εξήγησε, πάντως, πως η βρετανική κυβέρνηση διστάζει να προχωρήσει στις παραπάνω διευκρινήσεις, αναφορικά με τις διαφορές των συμπτωμάτων σε ενήλικες και παιδιά, για να μην προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες.

Πηγή: telegraph.co.uk [3]