“Οι μύθοι του κόσμου γίνονται παραμύθια”: Μιλήσαμε με τους δημιουργούς της συναυλίας παράστασης για παιδιά

Η μυθολογία από την Ελλάδα και χώρες όλου του κόσμου, με ξεχωριστές, πανέμορφες ιστορίες για φανταστικά και θρυλικά πλάσματα, γίνεται αφορμή για τη δημιουργία ενός ανθολογίου 20 νέων τραγουδιών που θα παρουσιαστούν επί σκηνής στα πλαίσια της συναυλίας με στοιχεία θεατρικής παράστασης.  “Μύθοι του κόσμου γίνονται παραμύθια” που θα φιλοξενείται αυτό το Σαββατοκύριακο (3-4 Δεκεμβρίου) στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Λίγο πριν την πρεμιέρα μιλήσαμε με τους δημιουργούς της πρωτότυπης παράστασης, που συνδυάζει την τεχνική του θεάτρου σκιών με την αφήγηση ιστοριών για φανταστικά και θρυλικά πλάσματα. Ο παραμυθάς με μίτο λέξεων του Γιώργου Κοροπούλη ακροβατεί στον κόσμο των πλούσιων ήχων του μουσικού συνόλου και των σκιών και εικόνων του Ηλία Καρελλά παρέα με τον Νάρκισσο, την Πηνελόπη, το Γούλβερ το λυκάκι, τον θρυλικό Ταρζάν ή τη χελώνα που κρατά στην πλάτη της όλο τον κόσμο και όταν αφήνει την σκηνή μεταμορφώνεται στον ηθοποιό Μανώλη Μαυροματάκη.

15235435_1293881870685715_7585368120906242336_o

Πρώτη μας μίλησε η κα Ραλλού Βογιατζή, μια εκ των επικεφαλής του Ελληνικού Σχεδίου που έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια του πρωτότυπου αυτού παιδικού καλλιτεχνικού εγχειρήματος.

Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των μύθων που θα παρουσιαστούν επί σκηνής;

Τα τραγούδια γράφονται από 8 διαφορετικούς συνθέτες . Με γενικό θέμα μύθους που θα γίνονται τραγούδια και με μοναδικό τους περιορισμό να εμπνευστούν από περίεργα πλάσματα και ήρωες θρύλων και μύθων από όλον τον κόσμο. Είχαν λοιπόν την ελευθερία να επιλέξουν ότι τους εμπνέει και κινεί τη δημιουργική τους φαντασία. Σημειώνω ότι είναι μια συναυλία –παράσταση και όχι μια μουσική παράσταση. Το κύριο μέλημά μας ήταν η δημιουργία νέων τραγουδιών για παιδιά. Ωστόσο έπρεπε να παρουσιαστούν με τρόπο που να κρατά το ενδιαφέρον τους. Έτσι λοιπόν καλέσαμε τον Ηλία Καρελλά για την σκηνογραφική και σκηνοθετική επιμέλεια να δημιουργήσει με φιγούρες και τεχνικές από το θέατρο σκιών τον χώρο μέσα στον οποίο θα αναπτυχθούν οι ιστορίες των τραγουδιών και τον Γιώργο Κοροπούλη να γράψει όπως πάντα ένα πολύ όμορφο ποιητικό κείμενο για τον παραμυθά αφηγητή Μανώλη Μαυροματάκη. Η ιστορία που αφηγείται όμως δεν είναι η ιστορία των συγκεκριμένων μύθων που θα ακούσουμε.

15325239_1293882187352350_5096297913042129689_o

Φέτος για πρώτη φορά ο κύκλος «Το Ελληνικό Τραγούδι» συναντιέται με την ιδέα δημιουργίας έργων για παιδιά. Πώς κρίνετε το μέχρι στιγμής εγχείρημά σας;

Συμφωνήσαμε με αυτή την ιδέα η οποία νομίζω αρχικά ήταν του Κώστα Φασουλά , ομόφωνα οι τέσσερις που υπογράφουμε την καλλιτεχνική επιμέλεια του κύκλου για το εγχείρημα αυτό. Έπειτα προσπαθήσαμε να δώσουμε στην ιδέα μορφή και να την υλοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η προσπάθειά μας σε όλες τις ιδέες που υλοποιούμε είναι να υποστηρίζονται δημιουργοί ώστε να υπάρχει πρωτογενής δημιουργία και να προκύπτουν νέα έργα. Τα προηγούμενα χρόνια αναθέσαμε σε συνθέτες την δημιουργία παραμυθιών για αφηγητή και ορχήστρα με τον όρο να βασίζονται οι ιστορίες σε ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια ή ιστορίες και προέκυψαν έτσι 8 νέα έργα τα οποία παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία και είχαν απήχηση σε μικρούς και μεγάλους. Τρία από αυτά μάλιστα κυκλοφορούν σε cd με τον τίτλο “Μια φορά κι έναν καιρό…παραμύθια για αφηγητή και ορχήστρα”. Κάθε μας προσπάθεια γίνεται με γνώμονα την καλλιτεχνική αρτιότητα και γίνεται με αγάπη για τις τέχνες και τον άνθρωπο, ακροατές και θεατές όλων των ηλικιών. Ελπίζουμε ότι και αυτό το εγχείρημα θα αρέσει στους ακροατές και θεατές όλων των ηλικιών.

15304274_1293881887352380_3127279359267897954_o

Εν συνεχεία πήρε το λόγο ο κος Τάσος Ρωσόπουλος που ανήκει στην ομάδα του Ελληνικού Σχεδίου που έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης

Δώστε μας μια μικρή γεύση για το θεατρικό εύρημα όπου η χελώνα που κρατά στην πλάτη της ολόκληρο τον κόσμο, όταν αφήνει τη σκηνή μεταμορφώνεται στον Μανώλη Μαυροματάκη.

Δεν θα σας αποκαλύψουμε τον τρόπο που όλοι οι ήρωες εμφανίζονται επί σκηνής μέσα από τα τραγούδια και τις πρωτότυπες φιγούρες του Ηλία Καρελά μιας και η έκπληξη είναι σημαντικό στοιχείο της παράστασης. Αφού συγκεντρώσαμε τους ήρωες και γράφτηκαν τα τραγούδια, ο Γιώργος Κοροπούλης ανέλαβε να συνδέσει όλες τις ιστορίες τους φτιάχνοντας μια κοινή ιστορία που ξεκινά από τα βάθυ της γης και εξελίσσεται μαζί με τα τραγούδια. Οι θεατές πέρα των μυθικών στοιχείων θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν ένα εξαιρετικό έμμετρο κείμενο του Γιώργου παρουσιασμένο μοναδικά από τον Μανώλη Μαυρομάτακη.

Τα 20 νέα τραγούδια που δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες της εκδήλωσης θεωρείτε ότι είναι ένας εύληπτος τρόπος για να γνωρίσουν και να αγαπήσουν οι λιλιπούτειοι θεατές το φανταστικό κόσμο της μυθολογίας;

Οι μυθικοί ήρωες και τα παράξενα πλάσματα της παράστασής μας έχουν εκτός από τις ξεχωριστές ιδιότητες τους και έναν ιδιαίτερο μουσικό χαρακτήρα που ο κάθε συνθέτης των τραγουδιών έχει δημιουργήσει. H μουσική θα δώσει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να πλάσουν τις δικές τους εικόνες, να συνδυάσουν και να περιπλέξουν ιστορίες και με την φαντασία τους να αναζητήσουν μυθικούς ήρωες που για πρώτη φορά συνυπάρχουν. Παράλληλα για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να γνωρίζουν στοιχεία της παγκόσμιας και Ελληνικής Μυθολογίας ή κάποιους από τους ήρωές μας, είναι θα μια πρόκληση ώστε να ξεκινήσει ένα μεγάλο και γοητευτικό ταξίδι.

tragoudia-gia-paidia

Αδράξτε λοιπόν τη ευκαιρία και κλείστε θέση για να παρακολουθήσετε οικογενειακώς την παράσταση και να περιπλανηθείτε, τραγουδώντας σε κάποιους από τους φανταστικούς κόσμους των μύθων της Ελλάδας και του κόσμου. Ραντεβού στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.