Αρχική InfoDad Οι νεαροί μπαμπάδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης

Οι νεαροί μπαμπάδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης

fatherbabydepression-617x416Δεν είναι μόνο οι νέες μητέρες, αλλά και οι νέοι μπαμπάδες, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της κατάθλιψης. Μάλιστα, όσοι αποκτούν παιδί στα μέσα της δεκαετίας των ‘20 τους είναι πιο πιθανό να υποκύψουν, όπως υποστηρίζει νέα μελέτη.

Οι γιατροί προειδοποιούν τα νέα ζευγάρια να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις για κατάθλιψη μετά τον τοκετό, καθώς η ασθένεια μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις και στα παιδιά.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 10.000 άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 25 έτη, αποδεικνύει ότι κατά τα πέντε πρώτα χρόνια μετά τη γέννηση, τα ποσοστά της κατάθλιψης στους μπαμπάδες αυξήθηκαν κατά 68%.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Paediatrics και είναι τα πρώτα που προσδιορίζουν πότε οι νέοι πατέρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εκδήλωση της πάθησης.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι καταθλιπτικοί μπαμπάδες χρησιμοποιούν περισσότερη σωματική τιμωρία, αλληλεπιδρούν λιγότερο με τα παιδιά τους και είναι πιο πιθανό να χαρακτηριστούν ως αμελείς. Τα παιδιά τους διαθέτουν φτωχότερο λεξιλόγιο, έχουν μειωμένες ικανότητες ανάγνωσης και αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς σε σύγκριση με τα παιδιά των μη-καταθλιπτικών μπαμπάδων.

Ο καθηγητής Craig Garfield, παιδίατρος στο Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο, αναφέρει: “Γνωρίζαμε το φαινόμενο της πατρικής κατάθλιψης και τις αρνητικές συνέπειες που έχει για τα παιδιά, αλλά δεν ξέραμε πού να εστιάσουμε την προσοχή μας. Η μελέτη αυτή αποτελεί αφύπνιση για τους άνδρες που γίνονται γονείς σε νεαρή ηλικία”.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.