- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Οι παιδικές ιώσεις είναι στα φόρτε τους αλλά τα φάρμακα είναι σε έλλειψη – Παιδίατρος ξεσπά και προειδοποιεί τους γονείς

Μεγάλη αύξηση των ιώσεων καταγράφεται το τελευταίο διάστημα και αφορά κυρίως παιδιά τα όποια εμφανίζουν λοιμώξεις του αναπνευστικού και εποχική γρίπη. [2]

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι καταγράφεται μια έξαρση ιογενών ιώσεων του χειμώνα ενώ παράλληλα υπάρχει και αύξηση των παιδιών που νοσηλεύονται στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Σε έξαρση οι εποχικές ιώσεις

«Αρκετά παιδιά χρειάζονται νοσηλεία όχι όμως στον βαθμό όταν βρισκόμασταν σε περίοδο επιδημίας. Έχει αυξηθεί σημαντικά η νοσηλεία αυτές τις ημέρες ενώ αυξήθηκε και η νοσηρότητα [3]», εξηγούν οι παιδίατροι.

Σε γενικές γραμμές τα συμπτώματα δεν είναι  απαραίτητα βαριά, ωστόσο το ενοχλητικό συνάχι, ο πονόλαιμος, ο βήχας κι ο πυρετός συναντώνται συχνά, με αποτέλεσμα να ανησυχούν οι γονείς και τα παιδιά να μένουν στο σπίτι.

“Καμπανάκι” για τις ελλείψεις φαρμάκων

Εν μέσω αυτή της κατάστασης παρατηρείται και έλλειψη σημαντικών φαρμάκων με πολλά εξ αυτών να αφορούν την υγεία παιδιών και την ανακούφιση από συμπτώματα που σχετίζονται με την αλλεργική ρινίτιδα αλλά και το άσθμα .

Οι κυριότεροι λόγοι που παρατηρείται η έλλειψή τους είναι είτε προβλήματα στη διαδικασία παραγωγής είτε προβλήματα στη διανομή, δείχνοντας πως οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν έχουν εκλείψει ακόμη.

Με αφορμή αυτή την κατάσταση ο παιδίατρος Γιώργος Χαρίτος [4]προχώρησε σε μια καυστική ανάρτηση καθώς αυτή τη στιγμή στο Βόλο καταγράφονται ελλείψεις σε πολλά φάρμακα τα οποία καλούνται να πάρουν τα παιδιά ασθενείς του και μάλιστα όπως σκωπτικά ανέφερε “Αμα έρθει κανένα παιδί με άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα στο ιατρείο, το μόνο που μου απέμεινε είναι να πάρω τηλέφωνο την μάνα μου να το ξεματιασει.”

H ανάρτηση του παιδιάτρου

Απάντηση Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στη Βουλή για ελλείψεις φαρμάκων

Στην παραδοχή ότι υπάρχουν [5] ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά προχώρησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο ίδιος απέδωσε το πρόβλημα -εκτός από τις παράλληλες εξαγωγές- στις ελλείψεις πρώτων υλών, αλλά και στην ενεργειακή κρίση που έχει κάνει ασύμφορη για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις -όπως είπε- την παραγωγή φθηνών φαρμάκων.

«Το πρόβλημα της επάρκειας φαρμάκων εντοπίζεται αφενός στο σκέλος των παράλληλων εξαγωγών, (σ.σ. φθηνά φάρμακα στην Ελλάδα εξάγονται στο εξωτερικό σε ακριβότερες τιμές), ωστόσο, σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης αναδείχθηκαν και άλλοι παράγοντες».

Συγκεκριμένα, όπως είπε: «Υπάρχει απουσία πρώτων υλών σε μεγάλο βαθμό, καθώς επίσης και η απροθυμία παραγωγικής διαδικασίας, ειδικά σε φάρμακα που είναι χαμηλού κόστους και δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα. Αναφέρομαι σε παγκόσμια επίπεδα και για αυτό η ιδιαιτερότητα είναι ότι αυτή τη φορά το πρόβλημα επάρκειας εντοπίζεται πρωτίστως σε φάρμακα χαμηλής αξίας και δεν εντοπίζεται πρωτίστως στα φάρμακα υψηλού κόστους που άλλες φορές συνέβαινε και αφορούσε κυρίως τις παράλληλες εξαγωγές όπως τις περιγράψατε».

«Υπάρχουν νόμοι, που απαγορεύουν κατά περίπτωση τις εξαγωγές σε άλλες χώρες
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση προσπαθεί -όπου είναι δυνατόν- να υπάρχει απαγόρευση εξαγωγών σε άλλες χώρες. Από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούμε να εισάγουμε φάρμακα και αυτό το πρόβλημα το υπουργείο προσπαθεί να το επιλύσει με εισαγωγές μέσω του ΙΦΕΤ».

Διαβάστε επίσης:

Οικογενειακό πρόγραμμα «Τα παραμύθια πάνε στο Μουσείο» στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας (από 27/11) [6]

Εγκυμοσύνη και λοχεία: Συμβουλές φροντίδας για το δέρμα μίας νέας & μέλλουσας μαμάς [7]

Η 9χρονη Γκάια πάσχει από το Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου και μας χρειάζεται κοντά της [8]