Αρχική InfoBaby Προετοιμασία Εγκυμοσύνης Οι πολυβιταμίνες στην περίοδο της σύλληψης αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής

Οι πολυβιταμίνες στην περίοδο της σύλληψης αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής

bigstock-Belly-Of-Pregnant-Woman-And-Vi-38176018Οι γυναίκες που λαμβάνουν πολυβιταμινούχα σκευάσματα ενώ προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία νέας έρευνας.

Μελέτη που έγινε σε δείγμα 35.000 μέλλουσων μαμάδων έδειξε ότι είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες αποβολής, εάν είχαν λάβει τα ανάλογα συμπληρώματα έξι εβδομάδες πριν από τη σύλληψη.

Εκατομμύρια γυναίκες υποστηρίζουν ότι οι πολυβιταμίνες ενισχύουν τα αποθέματα μετάλλων και βιταμινών στον οργανισμό τους, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τις πιθανότητες μιας επιτυχημένης εγκυμοσύνης.

Από την άλλη, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η διαπίστωσή τους προκαλεί ανησυχία αλλά δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν το λόγο που συμβαίνει αυτό: “Βρήκαμε μια μικρή αλλά σταθερή αύξηση του κινδύνου πρόωρου εμβρυϊκού θανάτου στις γυναίκες που έκαναν χρήση πολυβιταμινών, ιδιαίτερα σε εκείνες που το έκαναν σε μόνιμη βάση”.

pregnant-woman-consulting-with-doctor-about-flu-shotΗ μελέτη είναι η μεγαλύτερη που διεξήχθη ποτέ στο είδος της και επικεντρώθηκε σε μέλλουσες μανούλες στη Δανία. Οι ερευνητές απομόνωσαν περίπου το 1/3 εξ’ αυτών, οι οποίες έλαβαν πολυβιταμινούχα χάπια αρκετές εβδομάδες πριν τη σύλληψη.

Σε σύγκριση με εκείνες που δεν έκαναν καθόλου χρήση πολυβιταμινών, όσες λάμβαναν τα σκευάσματα για 3-4 εβδομάδες είδαν τον κίνδυνο αποβολής να αυξάνεται κατά 23%, ενώ για την περίοδο των 5-6 εβδομάδων το ποσοστό ανήλθε στο 32%.

Παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί δεν είναι σε θέση να δώσουν μία επιστημονική εξήγηση, αποκλείουν κάθε σύνδεση με την παχυσαρκία, το κάπνισμα, τη φτώχεια, πιθανή προηγούμενη αποβολή ή δυσκολία στη σύλληψη. "Οι συγγραφείς δικαίως συνιστούμε να απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, ενώ τα συμπληρώματα θα πρέπει να λαμβάνονται σύμφωνα με τις τρέχουσες κλινικές κατευθυντήριες γραμμές", αναφέρει η καθηγήτρια Lucilla Poston.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.