Αρχική InfoMommy Υγεία Οι πόνοι περιόδου επηρεάζουν τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου

Οι πόνοι περιόδου επηρεάζουν τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου

CrampsΟι πόνοι περιόδου όχι μόνο κάνουν τις γυναίκες να αισθάνονται δυστυχισμένες, αλλά επηρεάζουν και τη λειτουργία του εγκεφάλου τους.

Πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι οι γυναίκες είχαν χειρότερες επιδόσεις σε διάφορα τεστ προσοχής, όταν υπέφεραν από κράμπες, πόνους στο κεφάλι και στην πλάτη, σε σχέση με άλλες χρονικές περιόδους μέσα στο μήνα.

Οι πόνοι περιόδου, ή δυσμηνόρροια, καταστρέφουν τη ζωή περισσότερων από το ήμισυ των γυναικών σε ηλικία τεκνοποίησης και προκαλούνται από προσωρινές διακοπές στην παροχή οξυγόνου στη μήτρα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 52 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18-46 ετών με έντονους πόνους περιόδου, οι οποίες υποβλήθηκαν σε μια σειρά από δοκιμασίες, προκειμένου οι ερευνητές να ελέγξουν εάν υπήρχε σημαντική διάσπαση της προσοχής τους.

ponopeΟι γυναίκες δοκιμάστηκαν δύο φορές και τα αποτελέσματα ήταν λιγότερο ακριβή και ικανοποιητικά, όταν διένυαν τις δύσκολες ημέρες του μήνα. Μάλιστα, ως πιθανή αιτία διάσπασης της προσοχής τους χαρακτηρίστηκε η έλλειψη ύπνου.

Ο ερευνητής Dr. Ed Keogh επισημαίνει ότι δεν είναι μόνο οι πόνοι περιόδου που εξασθενούν τη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά και συμπτώματα όπως η ναυτία, ο εμετός, οι εξάψεις και οι ζαλάδες που προκαλούνται από ισχυρές συστολές της μήτρας κατά την έμμηνο ρύση.

Όταν διακόπτεται η παροχή οξυγόνου στη μήτρα, απελευθερώνονται χημικές ουσίες που ονομάζονται προσταγλανδίνες και επιδεινώνουν τις συστολές, προκαλώντας ακόμα περισσότερο πόνο.

Η δυσμηνόρροια μπορεί να προκληθεί από υποκείμενες γυναικολογικές παθήσεις, όπως η ενδομητρίωση και η σαλπιγγίτιδα, αλλά συνήθως δεν υπάρχει προφανής αιτία. Τα συμπτώματα υποχωρούν με την αύξηση της ηλικίας, ενώ πολλές γυναίκες παρατηρούν σημαντική βελτίωση αφού αποκτήσουν παιδιά.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.