Οι σκύλοι αντιλαμβάνονται πότε κάποιος είναι αγενής με το αφεντικό τους – Δείτε το πείραμα

Dog-Training-How-to-Train-Your-Dog-to-Sit1440856
Ιάπωνες επιστήμονες απέδειξαν πως οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου μπορούν ν’ αντιληφθούν πότε κάποιος είναι αγενής με τα αφεντικά τους και μάλιστα να τον κάνουν πέρα.
Είναι γνωστό πως οι σκύλοι κατανοούν τη συμπεριφορά των ανθρώπων απένταντί τους. Σκοπός του πειράματος ήταν να απαντήσει στο ερώτημα αν οι σκύλοι μπορούν να αξιολογήσουν τη συμπεριφορά των ανθρώπων μεταξύ τους. Πενήντα τέσσερις σκύλοι έλαβαν μέρος στο πείραμα και όπως αποδείκτηκε ήταν αρνητικοί απένταντι στο άτομο που φέρθηκε με αγένεια στο αφεντικό τους.

 
Στη διάρκεια του πειράματος οι σκύλοι παρακολουθούσαν τους ιδιοκτήτες τους να προσπαθούν να ανοίξουν ένα καλά σφραγισμένο δοχείο. Στην πρώτη περίπτωση το αφεντικό απευθυνόταν σ’ έναν ηθοποιό ο οποίος καθόταν δίπλα του και έπρεπε να μην δώσει τη βοήθειά του παρά μόνο ν’ αρνηθεί και να φύγει. Στη δεύτερη ο ηθοποιός-βοηθός παρέμενε και βοηθούσε τον ιδιοκτήτη, ενώ και στις δυο περιπτώσεις υπήρχε δίπλα πάντα ένας ουδέτερος παρατηρητής. Σε μια προσπάθεια «ελέγχου» του test ένας ηθοποιός, ο οποίος καθόταν δίπλα στον ιδιοκτήτη, έφευγε χωρίς καν να ερωτηθεί ή να προσφέρει βοήθεια.

 
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σκηνής ο ηθοποιός και ο παρατηρητής προσέφεραν στον εκάστοτε σκύλο ένα κέρασμα. Αυτό που αποδείχθηκε είναι ότι οι σκύλοι προτιμούσαν το κέρασμα του παρατηρητή ή του ηθοποιού-βοηθού, ακόμα και του ηθοποιού-ελεγκτή, περισσότερο από εκείνο του ηθοποιού-αρνητή, δηλαδή του ατόμου που είχε συμπεριφερθεί άσχημα στον ιδιοκτήτη τους. Βέβαια, τα σκυλιά δεν έπαιρναν φαγητό πιο συχνά από τον ηθοποιό-βοηθό σε σύγκριση με τον ουδέτερο ηθοποιό ή τον ηθοποιό-ελεγκτή.
Το γεγονός ότι οι σκύλοι αποφεύγουν κάποιον ο οποιός είναι αγενής προς τον ιδιοκτήτη τους αποδεικνύει πως ίσως λειτουργούν σ’ ένα σημείο, όπως οι άνθρωποι, όντας ευαίσθητοι κοινωνικά. (social eavesdropping).
Στη μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούνιο στην εφημερίδα Animal Behavior, οι επιστήμονες τονίζουν πως οι σκύλοι μπορεί να επηρεάστηκαν από το γεγονός πως στη σκηνή μέρος έπαιρναν και τα αφεντικά τους, επισημαίνοντας πως οι δεσμοί των σκύλων με τα αφεντικά τους είναι τόσο δυνατοί που οι σκύλοι αντιδρούν με συγκερκιμένο τρόπο απέναντι σε όποιον έρχεται σε επαφή με το αφεντικό τους.

 
Σε κάθε περίπτωση οι διοκτητες σκύλων θεωρούνται τυχεροί αφού και κακός να είναι κάποιος απέναντί τους θα έχουν πάντα την παρηγοριά του τετράποδου φίλου τους.