Οικογενειακό Πάσχα στη μαγευτική Σύρο

SYROS1

Λένε ότι φέτος το Πάσχα θα είναι ηλιόλουστο και με υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι σκεφτήκαμε να σας προτείνουμε μία ιδέα για να το περάσετε στην υπέροχη Σύρο των Κυκλάδων.

Αναχωρώντας από Μεγάλη Παρασκευή, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε την ακολουθία του Επιταφίου και να απολαύσετε ένα νηστίσιμο γεύμα στη μαγευτική και μοναδική διατηρημένη νεοκλασική πόλη στην Ελλάδα, Ερμούπολη.  Οι  επιτάφιοι ξεκινούν από όλες τις ενορίες του νησιού (καθολικές και ορθόδοξες), περνώντας από κάθε γειτονιά και πλακόστρωτο δρομάκι, για να καταλήξουν στην Ερμούπολη, στην κεντρική πλατεία για κοινή λιτανεία, καθώς ψάλλονται τροπάρια από την χορωδία του Αγ. Νικολάου και Ιεροψάλτες.

επιταφιοι

Το Μεγάλο Σάββατο θα επισκεφτείτε κάποια απ’ τα πιο γραφικά χωριά της Σύρου: τον Φοίνικα, την Ποσειδώνια με τις βίλες του 19ου αιώνα, τη Βάρη, την Αζόλιμνο, με τελικό προορισμό για να καταλήξουμε στην Ερμούπολη.

Εκεί αξίζει να επισκεφτείτε το περίφημο Δημαρχείο (έργο του Ερνεστ Τσίλλερ), το πρώτο θέατρο όπερας της Ελλάδας, το «Απόλλων» (μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου), το Πνευματικό Κέντρο, τη συνοικία Βαπόρια με τα αρχοντικά των πλουσίων του 19ου αιώνα, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου (την πλουσιότερη μετά την Παναγία της Τήνου).

Πριν καταλήξετε σε ένα απ’ τα γραφικά ταβερνάκια, μην αμελήσετε να δείτε από κοντά την εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου (έργο του Δ. Θεοτοκόπουλου) στον ομώνυμο ναό.

Μετά απ’ το νηστίσιμο γεύμα σας, πορευτείτε προς τη μεσαιωνική Άνω Σύρο, τη μοναδική Καθολική πόλη της Ελλάδας με τα Μοναστήρια Ιησουιτών, Καπουτσίνων και Καρμελιτών, πατρίδα του Μάρκου Βαμβακάρη.

Μία ανάπαυλα και αμέσως μετά ετοιμαστείτε για να παρακολουθήσετε τη λειτουργία της Αναστάσεως στην Ερμούπολη.
Για το βραδινό αναστάσιμο γεύμα, καλό είναι να έχετε κάνει κράτηση εγκαίρως σε κάποιο εστιατόριο.

ανασταση

Ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα, απολαύστε τις μυρωδιές απ’ το ψήσιμο του αρνιού που γεμίζουν την ατμόσφαιρα του νησιού. Γευτείτε τα ντόπια εδέσματα σε κάποια παραθαλάσσια ταβέρνα και αφήστε τα παιδιά να παίξουν στην ακροθαλασσιά.

Το απόγευμα αξίζει να επισκεφτείτε και πάλι την Ερμούπολη, να πιείτε έναν καφέ στα μαγαζιά του λιμανιού, να επιτρέψετε στα παιδιά να παίξουν ανέμελα, χωρίς κίνδυνο αυτοκινήτων, στην πλατεία του Δημαρχείου.

Τη Δευτέρα του Πάσχα, ώρα για επιστροφή. Χαλαρώστε στο κατάστρωμα του πλοίου, απολαύστε τα κύματα και τον ήλιο, πριν την επιστροφή στον κλεινόν άστυ.