Οικογένεια-Ασφάλεια-Σεβασμός-Αγάπη-Φροντίδα: 5 λέξεις που πρέπει να συνοδεύουν τα παιδιά στο νηπιαγωγείο

Ήδη από την αρχαιότητα ο Πλάτωνας αναγνώριζε την αναγκαιότητα της εκπαίδευσης στην προσχολική ηλικία. Πίστευε ότι η εκπαίδευση έπρεπε να ξεκινάει από πολύ νωρίς, καθώς τα παιδιά είναι πιο αυθόρμητα και δημιουργικά.

Το νηπιαγωγείο είναι η αρχή. Γιατί μπορεί να προηγείται ο παιδικός σταθμός για κάποια παιδάκια, αλλά η υποχρεωτική εκπαίδευση ξεκινά με τη  διετή υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων στο Νηπιαγωγείο. 

Το απόσπασμα που ακολουθεί, είναι από το υπέροχο βιβλίο του Robert Fulghum με τίτλο «Όσα πραγματικά θα έπρεπε να ξέρω, τα έμαθα στο νηπιαγωγείο».

«Όσα πραγματικά πρέπει να ξέρω για το πώς να ζω, τι να κάνω και πώς να είμαι, τα έμαθα στο Νηπιαγωγείο. Η σοφία δε βρισκόταν στην κορυφή του σχολικού βουνού, αλλά εκεί, στα βουναλάκια από άμμο, στο νηπιαγωγείο.

Αυτά είναι τα πράγματα που έμαθα

 • Να μοιράζεσαι τα πάντα.
 • Να παίζεις τίμια.
 • Να μη χτυπάς τους άλλους.
 • Να βάζεις τα πράγματα πάλι εκεί που τα βρήκες.
 • Να καθαρίζεις τις τσαπατσουλιές σου.
 • Να μην παίρνεις τα πράγματα που δεν είναι δικά σου.
 • Να λες συγγνώμη, όταν πληγώνεις κάποιον.
 • Να πλένεις τα χέρια σου πριν από το φαγητό.
 • Να κοκκινίζεις.
 • Ζεστά κουλουράκια και κρύο γάλα κάνουν καλό.
 • Να ζεις μια ισορροπημένη ζωή, να μαθαίνεις λίγο, να σκέπτεσαι λίγο, να σχεδιάζεις, να ζωγραφίζεις, να τραγουδάς, να χορεύεις, να παίζεις και να εργάζεσαι κάθε μέρα από λίγο.
 • Να παίρνεις έναν υπνάκο το απόγευμα.
 • Όταν βγαίνεις έξω στον κόσμο, να προσέχεις την κίνηση, να κρατιέσαι από το χέρι και να μένεις μαζί με τους άλλους.
 • Να αντιλαμβάνεσαι τα θαύματα. Να θυμάσαι το μικρό σπόρο μέσα στο δοχείο από φελιζόλ. Οι ρίζες πάνε προς τα κάτω και το φυτό προς τα πάνω. Κανείς πραγματικά δεν ξέρει πώς και γιατί, αλλά όλοι μας μοιάζουμε σ’ αυτό.
 • Τα χρυσόψαρα, τα χάμστερς, τα άσπρα ποντίκια, ακόμη κι ο μικρός σπόρος μέσα στο πλαστικό δοχείο, όλα πεθαίνουν. Το ίδιο κι εμείς.
 • Να θυμάσαι τελικά τα βιβλία και την πρώτη λέξη που έμαθες την πιο μεγάλη απ’ όλες: τη λέξη ΚΟΙΤΑ.
 • Όλα όσα πρέπει να ξέρετε βρίσκονται κάπου εδώ μέσα. Ο χρυσός κανόνας, η αγάπη και οι βασικές αρχές υγιεινής, η οικολογία, η πολιτική, η ισότητα και η υγιεινή ζωή».

Στα Εκπαιδευτήρια Δούκα

Βασικό γνώρισμα του Νηπιαγωγείου είναι ο οικογενειακός χαρακτήρας του που δίνει έμφαση στο ρόλο και τη σημασία της οικογένειας. Που βλέπει το σχολείο ως προέκταση της κάθε οικογένειας ξεχωριστά.

Τα παιδιά εκεί αισθάνονται χαρά και οι γονείς τους ότι τα παιδιά βρίσκονται σε ασφαλή χέρια.

Ιδιαίτερα για τα μικρότερα παιδάκια που οι πρώτες μέρες στο σχολείο μπορεί να είναι δύσκολες και εμπεριέχουν έντονη συναισθηματική φόρτιση, δίνουν τεράστια σημασία.  Γιατί απαιτεί ατομικό χρόνο, χρόνο που πρέπει να δοθεί στο κάθε παιδί ξεχωριστά. Τα παιδιά αντιμετωπίζονται με σεβασμό, αγάπη, φροντίδα και συμπεριφορές που εμπνέουν ασφάλεια και συναισθηματική ηρεμία.

Το τρίπτυχο Γνώσεις- Δεξιότητες- Αξίες

Όσον αφορά στο εκπαιδευτικό σκέλος το τρίπτυχο Γνώσεις- Δεξιότητες- Αξίες στο δίγλωσσο πρόγραμμα με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη είναι ο κανόνας τους.

Το μοναδικό στην Ελλάδα Σχολείο μέλος του παγκόσμιου δικτύου GLOBAL SCHOOLS του ΟΗΕ  που ενθαρρύνει την εκπαίδευση των μαθητών βάσει των 17  στόχων βιώσιμης ανάπτυξης  του οργανισμού.

Οι μαθητές του σχολείου με κεντρικό άξονα το παιχνίδι, μαθαίνουν να σκέφτονται και να ενεργούν διερευνητικά με τρόπο βιωματικό, προκειμένου να ανακαλύψουν τη γνώση μέσα από ποικίλα ερεθίσματα και καινοτόμες δράσεις όπως το «Computational Thinking», το πρόγραμμα «Στάση Ζωής», η Ψυχοσυναισθηματική ενδυνάμωσης των παιδιών, τα προγράμματα «Εν Κινήσει» και «Εν Σώματι», και η δράση Green Days.

Πέρα από το δίγλωσσο πρόγραμμα και τις καινοτόμες δράσεις που υλοποιεί λειτουργεί ως «γέφυρα» για το δημοτικό. Υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο αυτών βαθμίδων ώστε τα παιδιά όταν θα πάνε στην 1η Δημοτικού να είναι πήρως προετοιμασμένα να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της τάξης αυτής.

5 βασικές δεξιότητες

Πέρα από όλα αυτά, το Νηπιαγωγείο εστιάζει επιπλέον και σε 5 βασικές δεξιότητες που θα πρέπει τα παιδιά να αναπτύξουν από νωρίς για να πετύχουν στον σύγχρονο κόσμο. 

 • Η δημιουργικότητα που αφορά την ικανότητα των παιδιών να λύνουν σημαντικά προβλήματα με νέους τρόπους και να σκέφτονται με φαντασία σε διάφορους τομείς.
 • Η επικοινωνία που αφορά την ικανότητα των παιδιών να εκφράζονται με σαφήνεια και ακρίβεια, να διαπραγματεύονται και να οικοδομούν ουσιαστικές σχέσεις με τους άλλους.
 • Η συνεργασία, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο ως μια ικανότητα αρμονικής συνύπαρξης με τους άλλους για την εκτέλεση σύνθετων σε οποιοδήποτε περιβάλλον.
 • Η κριτική σκέψη, η οποία βοηθάει τα παιδιά να εκφράσουν τις σκέψεις και τις ιδέες τους πιο αποτελεσματικά.
 • Οι ψηφιακές δεξιότητες, οι οποίες σύμφωνα τον ορισμός της Ευρωπαικής Επιτροπής-αφορούν την ικανότητα των παιδιών να κατέχουν νέες μορφές ψηφιακής τεχνολογίας, ιδίως όσον αφορά το σχεδιασμό αλγορίθμων και το χειρισμό δεδομένων.

Στο Νηπιαγωγείο των Εκπαιδευτηρίων Δούκα αυτό μεταφράζεται στην δημιουργία ικανοτήτων Υπολογιστικής Σκέψης και Λογικής δηλαδή στο πρόγραμμα «Computational Thinking”, στο οποίο τα παιδιά δημιουργούν τα δικά τους προγράμματα χωρίς να χρησιμοποιούν οθόνες ή άλλες συσκευές και εφαρμόζοντας πρακτικές Ρομποτικής ή STEM.

Η σημαντικότητα των αξιών

«Πολίτες του Κόσμου», που διατηρούν όμως την Ελληνική τους ταυτότητα. Στο πλαίσιο αυτό, μαθαίνουν στα παιδιά την αξία του σεβασμού για άλλους πολιτισμούς και τα ενθαρρύνουν να αγκαλιάσουν τη διαφορετικότητα και την ισότητα.

Περιβαλλοντική διαφύλαξη και εποπτεία, η οποία σχετίζεται με την ευθραυστότητα των φυσικών οικοσυστημάτων και του τρόπου με τον οποίο μπορούν τα παιδιά να αλληλεπιδράσουν με αυτά τα οικοσυστήματα με βιώσιμους όμως τρόπους.

Οι άνθρωποί του

Το Νηπιαγωγείο των Εκπαιδευτηρίων Δούκα απαρτίζεται από εκπαιδευτικούς που με την αστείρευτη ενέργεια τους δίνουν κάθε μέρα τον καλύτερο τους εαυτό για την ανάπτυξη των παραπάνω δράσεων και πρωτοβουλιών αλλά και για τη γενικότερη ευημερία των μαθητών του.

Είναι όλοι έμπειροι εκπαιδευτικοί, με υψηλού επιπέδου επαγγελματική κατάρτιση που λειτουργούν ως η κινητήριος δύναμη του Νηπιαγωγείου, με στόχο να βοηθήσουν τα παιδιά να φτιάξουν τη δική τους ιστορία στο σχολείο και να  γίνουν το καλύτερο που μπορούν.