Αρχική InfoMommy Υγεία Οξύ Ισχαιμικό Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Ποια είναι η σωστή αντιμετώπισή του και ποιες οι νέες θεραπείες

Οξύ Ισχαιμικό Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Ποια είναι η σωστή αντιμετώπισή του και ποιες οι νέες θεραπείες

4

Από τον Κων/νο Βέμμο, Παθολόγος, Stroke Medicine, Hellenic Cardiovascular Research Society

Στο συνέδριο “Heart, Vessels & Stroke” που διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Καρδιοαγγειακής Έρευνας στις 6-8 Μαρτίου, 2015, θα παρουσιασθούν σημαντικές πρόσφατες εξελίξεις στη θεραπεία του οξέως εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η σωστή αντιμετώπιση ενός οξέος ΑΕΕ στηρίζεται στην άμεση εκτίμηση και καλύτερη διαγνωστική προσπέλαση. Aσθενείς με έναρξη AEE ή παροδικού ΑΕΕ τις τελευταίες 48 ώρες πρέπει να εισάγονται επειγόντως σε νοσοκομείο για διερεύνηση και νοσηλεία. H ανάγκη οργάνωσης συστήματος αντιμετώπισης της νόσου σε εθνικό επίπεδο κρίνεται απόλυτα αναγκαία.

Μεταξύ των σημαντικών μέτρων είναι η ανάπτυξη ειδικών ομάδων αυξημένης φροντίδας που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Η θεραπευτική αγωγή των ΑΕΕ σε ειδικές μονάδες (less intensive care units) έχει αποδειχθεί την τελευταία δεκαετία ότι μειώνει τη θνητότητα κατά 28% περίπου καθώς και την αναπηρία των επιζώντων ασθενών.

Θεραπεία
Η επαναιμάτωση της ισχαιμικής περιοχής του εγκεφάλου γίνεται με χορήγηση θρομβολυτικών φαρμάκων (ενεργοποιητής του πλασμινογόνου, actilyse)  που στόχο έχουν να διαλύσουν τον θρόμβο, να ανοίξουν τον αυλό του αγγείου και να προσφέρουν το ζωτικό οξυγόνο στον εγκέφαλο. Η θεραπεία αυτή είναι αποδεδειγμένη με αρκετές μελέτες και χορηγείται μετά από προσεκτική επιλογή των ασθενών εντός των πρώτων 4:30 ωρών. Η θρομβολυτική αγωγή εφαρμόζεται για μια 15ετία και πλέον έχει όμως μικρή αποτελεσματικότητα σε απόφραξη από θρόμβο μεγάλων ενδοκρανιακών αρτηριών.

3
Την τελευταία δεκαετία ειδικές συσκευές που μοιάζουν με τους καθετήρες που χρησιμοποιούμε στο έμφραγμα του μυοκαρδίου έχουν αναπτυχθεί με στόχο τη  διάνοιξη των μεγάλων αυτών ενδοεγκεφαλικών αρτηριών σε σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια. Οι πρώτες συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν δεν είχαν τα κλινικά αποτελέσματα που περιμέναμε. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας όμως έχουν κατασκευασθεί αρκετές νέες συσκευές που πετυχαίνουν διάνοιξη των αγγείων μέχρι και 90% (συσκευές TREVO και SOLITAIRE). Τους 2 τελευταίους μήνες έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα στον ιατρικό τύπο 4 μελετών που έδειξαν ότι η χρήση των συσκευών αυτών μειώνει σημαντικά τη θνητότητα και την αναπηρία των ασθενών. Η χρήση των συσκευών αυτών (stent retrievers) γίνεται από εξειδικευμένους γιατρούς (επεμβατικούς νευροακτινολόγους) και χρησιμοποιούνται μόνο κατά τις πρώτες 6 ώρες των σοβαρών εγκεφαλικών. Η ευρεία εφαρμογή τους θα αλλάξει σίγουρα στο μέλλον την πορεία των σοβαρών εγκεφαλικών επεισοδίων.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.