Όλα τα σχολεία αυτού του Δήμου θα έχουν απινιδωτή από τη νέα σχολική χρονιά

Η καλή είδηση της ημέρας έρχεται από τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Νεάπολης-Συκεών που από τη νέα σχολική χρονιά θα είναι εξοπλισμένα με απινιδωτές.

Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία αποσκοπώντας στη θωράκιση της εκπαιδευτικής αλλά και μαθητικής κοινότητας απέναντι σε έκτακτα περιστατικά απειλής της ανθρώπινης ζωής, ευελπιστώντας βεβαίως ο εξοπλισμός αυτός να μην χρειασθεί να χρησιμοποιηθεί ποτέ.

«Μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης για την υλοποίηση του προγράμματος κινήθηκαν άμεσα και οι απαιτούμενες διαδικασίες, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, αναδείχθηκε η ανάδοχος εταιρεία, και με το ποσό των 44.671 ευρώ, ο δήμος μας θα προμηθευτεί το αργότερο έως τα τέλη του καλοκαιριού 25 καταρχήν απινιδωτές» αναφέρει ο αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, διευκρινίζοντας ότι «όπως είχαμε ορίσει εξαρχής ως λογικό προαπαιτούμενο, για να τοποθετηθεί απινιδωτής σε κάποιο κτίριο, είτε σχολικό, είτε άλλο δημοτικό, θα πρέπει τουλάχιστον δύο άτομα να έχουν λάβει την σχετική πιστοποίηση στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και την χρήση των Απινιδωτών».

Σημειώνεται ότι ο δήμος διοργάνωσε δύο κύκλους εξειδικευμένων πιστοποιημένων σεμιναρίων BLS/AED της ERC για την εκπαίδευση και πιστοποίηση εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των σχολείων του δήμου Νεάπολης- Συκεών στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και την χρήση Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών από στελέχη της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Δ.ΟΜ.Α.Κ.) και της Ελληνικής Ένωσης Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Ε.Ε.Δ.).

Απαραίτητη η παρουσία απινιδωτή σε κάθε σχολείο

Οι γνώσεις καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και αυτόματης εξωτερικής απινίδωσης είναι απαραίτητες και δίνουν σε όλους όσους τις κατέχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν έγκαιρα, αντιμετωπίζοντας παύση αναπνοής σε ενήλικες και παιδιά. Το δημόσιο σχολείο μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην συντονισμένη προσπάθεια για να σωθεί η ζωή συνανθρώπων μας μετά από καρδιακή ανακοπή.

Η ύπαρξη απινιδωτή στο σχολείο αναμφισβήτητα συμβάλλει στην εξοικείωση όλης της σχολικής κοινότητας  με την Απινίδωση και την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση. Οι μαθητές αποκτούν ζωτικής σημασίας δεξιότητες και καλλιεργείται μια κουλτούρα ανταπόκρισης, ώστε σαν μελλοντικοί πολίτες να είναι έτοιμοι, πρόθυμοι και ικανοί να δράσουν άμεσα, όταν παραστεί ανάγκη, σώζοντας ζωές.  Μια προετοιμασία μαθητών και εκπαιδευτικών θα συμβάλλει στην αποφυγή πανικού, στη σωστή και άμεση δράση, ώστε να μη χαθεί χρόνος, καθώς τα λεπτά είναι πολύτιμα σε περίπτωση Καρδιακής Ανακοπής.

Πώς πάρθηκε η απόφαση από πλευράς Δήμου

«Πιστοί στη δέσμευσή μας, θωρακίζουμε τα σχολεία μας, θωρακίζουμε τα δημοτικά μας κτίρια, θωρακίζουμε τους αγαπημένους μας, θωρακίζουμε τον εαυτό μας απέναντι σε έκτακτα περιστατικά, ευελπιστώντας, φυσικά, ο εξοπλισμός αυτός να μην χρειασθεί ποτέ να χρησιμοποιηθεί» δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για μία ακόμα πρωτοποριακή πρωτοβουλία της δημοτικής μας αρχής, που υλοποιείται αποκλειστικά με δικά μας χρήματα, χωρίς καμία χρηματοδότηση παρότι απευθυνθήκαμε σε πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για χορηγία». «Πήραμε την πρωτοποριακή αυτή απόφαση λίγο πριν το άνοιγμα των σχολείων στα τέλη Αυγούστου του 2019, προκηρύχθηκε και ολοκληρώθηκε ο σχετικός διαγωνισμός, αναδείχθηκε η ανάδοχος εταιρεία και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προμηθευτούμε 25 καταρχήν απινιδωτές για σχολεία και άλλα δημοτικά μας κτίρια» σχολιάζει ο δήμαρχος, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, ως «άξιο απορίας, το πώς δεν αντιλήφθηκαν τις σημαντικές αυτές διαδικασίες και εξελίξεις κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης».